• Fii alături de Echipa Țării

Congresul XIX FMF

22 ian 2021 de Ion Buga
GALERIE

Astăzi, la Complexul Sportiv Futsal Arena FMF din comuna Ciorescu, de la ora 10.00 își desfășoară lucrările Congresul al XIX-lea de dare de seamă și alegeri ale organelor de conducere FMF.

 

La eveniment participă 118 delegați cu drept de vot din partea membrilor afiliați ai FMF.

 

Adunarea Generală se desfășoară sub stricta supraveghere a observatorilor internaționali, reprezentanți ai FIFA și UEFA. La Chișinău au venit și fostele mari vedete ale fotbalului mondial, Oleg Protasov și Anatolii Demianenko

 

La Congres mai asistă președintele Comisiei Media UEFA, Răzvan Burleanu și membrul Comitetului Executiv UEFA, Andrii Pavelko - ambii președinți de federații în România, respectiv Ucraina. Asociația ucraineană mai este reprezentată de secretarul general Yurii Zapisotskyi, dar și de consilierul președintelui Kostiantyn Rylyk.

 

La solicitarea FIFA și UEFA, Federația Moldovenească de Fotbal transmite online Congresul, pe un canal separat, pentru experții speciali ai celor două foruri internaționale, care se vor pronunța ulterior despre corectitudinea desfășurării Adunării Generale și despre validitatea alegerilor. Observatori ai transmisiunii video sunt Noel Mooney, șeful Departamentului UEFA pentru dezvoltarea strategică a asociațiilor naționale, Nodar Akhalkatsi, directorul Asociațiilor din Europa și Charles Boorman, membrul Asociațiilor din Europa, ambii FIFA 

 

Primul Congres, cel de constituire a Federației Moldovenești de Fotbal, a avut loc pe 14 martie 1990. Cu o majoritate de voturi, președinte al FMF a fost ales Grigore Cușnir, iar secretar general – Petru Comendant. 

 

În cei 30 de ani de activitate ai federației au fost organizate 18 congrese. Președinți ai FMF au mai fost Constantin Tampiza (1991-1995), Petru Comendant (1995-1996), Pavel Cebanu (1997-2019). Actualul șef al forului de profil, Leonid Oleinicenco a fost ales președinte pe 22 mai 2019.