• Support National Team

Ion Coroliuc: "Se pun bazele unei noi etape de dezvoltare a fotbalului moldovenesc"

16 ian 2021 de Ion Buga

Școala Sportivă Specializată de Fotbal din Bălți este una dintre cele mai cunoscute instituții cu profil sportiv din Moldova, fiind fondată în 1979. În prezent, în această instituție practică fotbalul circa 400 de băieți și 50 de fete, cu vârste cuprinse între 7 și 23 ani. 

 

Școala dispune și de o infrastructură de invidiat. Principalul stadion al orașului a fost trecut în gestiunea școlii. De asemenea, recent au fost finisate lucrările la un alt teren cu suprafață naturală, care va putea fi utilizat deja în acest an. În același timp, elevii își desfășoară procesul de antrenament și pe un teren artificial de dimensiuni standarde, precum și alte patru mini-terenuri. 

 

Școala noastră este finanțată de primăria municipiului Bălți, astfel că fiecare copil poate veni să practice fotbalul în mod gratuit. Ulterior, se face o selecție, iar cei mai buni participă în competițiile naționale sub egida FMF,

a declarat pentru fmf.md Ion Coroliuc, directorul ȘSSF Bălți.

 

Daniel Dumbrăvanu

De-a lungul anilor, școala a educat o pleiadă de jucători cunoscuți, cum ar fi Leonid Tcaci, Serghei Cebotari, Victor Berco ș.a. Cel mai cunoscut discipol al școlii a devenit recent Daniel Dumbrăvanu, care evoluează pentru echipa italiană Genoa. 

 

Suntem mândri de prestația elevului nostru. Toată lumea vorbește despre debutul său la așa nivel înalt, împotriva unui adversar foarte renumit ca Juventus Torino. Totodată, avem și alți jucători talentați care au trezit interesul cluburilor din Europa. Spre exemplu, Nichita Moțpan, Daniel Danu și Petru Gherman vor pleca în timpul apropiat în probe la Werder Bremen,

mai spune directorul instituției.

ȘSSF Bălți este multiplă premiantă a campionatelor naționale de juniori. Cea mai mare performanță a fost obținută în sezonul 2017, cînd echipa antrenată de Alexandru Patraman a devenit campioană națională în turneul U-17. 

 

De asemenea, în urma licențierii, școala a primit dreptul anul trecut de a evolua în a doua divizie valorică a campionatului Republicii Moldova la fotbal - Divizia A. Având în componență mai mulți discipoli, CSF Bălți este lider și pretinde la promovarea în Divizia Națională. Este a doua școală de fotbal din țară care a ales așa o strategie de dezvoltare. 

 

Procesul de antrenament este asigurat de 15 antrenori licențiați, patru dintre care sunt deținători ai Licenței A UEFA, alții 4 au Licența B UEFA, iar ceilalți - Licența C UEFA. 

 

Interesant este faptul că Irina Slivinscaia, contabila-șef a școlii, a insistat să devină și ea antrenoare, fiind deținătoare a Licenței B UEFA. În timpul liber, ea antrenează grupele de fete mai mici.

 

FC Belceanka

Fotbalul feminin este o altă direcție importantă de dezvoltare a școlii. În ultimii ani, echipa Belceanka se regăsește mereu în topul competițiilor de junioare. La senioare, Belceanka are în palmares un loc 2 în campionat, având în lot doar jucătoare crescute la școală.

 

”Am început cu o echipă de junioare, cu care am reușit în câțiva ani chiar să ajungem în Divizia Națională de senioare. Acum multe dintre ele s-au transferat peste hotare. Spre exemplu, Iulia Petelca apără culorile echipei Anderlecht (Belgia), iar Anastasia Sivolobova la GDC A Dos Francos (Portugalia). Îmbucurător este faptul că în locul lor vin alte fete, la fel de talentate. Școala noastră este un adevărat izvor de talente în fotbalul feminin. Spre exemplu, într-un an selecționata de junioare U-19 a Moldovei era în mare parte alcătuită din discipolele noastre. În total, avem aproximativ 20 de fete, de diferite vârste, membre ale echipelor naționale feminine”

 

FC Belceanka este membră Ligii Feminine de Fotbal din Moldova, structură care va avea un impact asupra dezvoltării fotbalului feminin.  

 

Din cauza unor persoane iresponsabile, Asociația de Fotbal Feminin din Moldova nu și-a desfășurat activitatea timp de 8 ani. FMF a făcut tot lucrul. Abia anul acesta, pe alocuri și la inițiativa mea, am decis să facem ordine în fotbalul feminin și să creăm o structură nouă, după modelul colegilor din alte țări. Astfel se pun bazele unei noi etape de dezvoltare, iar în perspectivă ne dorim să creăm o și ligă profesionistă. Liga Feminină de Fotbal din Moldova ne va ajuta să rezolvăm multe probleme care încă persistă în fotbalul feminin.  

 

CSF Bălți, liderul Diviziei A

Totodată, conducătorul ȘSSF a apreciat înalt eforturile federației de a implementa noua politica de dezvoltare a fotbalului - Strategia 2020/2024.

 

”De mult era așteptată așa o strategie. Este bine că au fost stabilite câteva direcții de dezvoltare, cum ar fi fotbalul pentru copii și juniori sau cel feminin. Credem că echipa FMF va întreprinde acei pași necesari pentru dezvoltarea fotbalului. Suntem pe un drum corect. Școala noastră se bucură de susținerea autorităților locale și a FMF. Grație suportului financiar din partea federației, avem posibilitatea să participăm în toate competițiile. Conducerea FMF mereu este alături de noi. Președintele Leonid Oleinicenco deja de 4 ori a efectuat vizite de lucru la școala noastră”, spune Ion Coroliuc.