• Fii alături de Echipa Țării

Vladimir Oleanschi, la 75 de ani!

01 ian 2021 de Ion Buga

În chiar prima zi a noului an, cunoscutul jucător și antrenor emerit al Moldovei, legenda fotbalului bălțean, Vladimir Oleanschi serbează a 75-a aniversare! Vladimir Oleanschi este antrenorul care a condus Olimpia Bălți către primele medalii de bronz ale campionatului Moldovei de după independență!

 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului numai bine, sănătate, viață lungă și cât mai multe bucurii de la cei dragi!

 

La mulți ani, Vladimir Oleanschi!

 

Vladimir Oleanschi s-a îndrăgostit de sportul rege încă de mic copil, când locuia în orașul Bălți. Terenul de fotbal de la școală era a doua lui casă.

 

Pe timpuri, pe acel teren fără iarbă, se organizau multe competiții școlare. Urmăream toate meciurile. Ne adunam cu prietenii și formam destul de repede două echipe, 8 la 8 sau 9 la 9,

își amintește omagiatul.

 

La vârsta de 11 ani a început să frecventeze antrenamentele la Școala Sportivă pentru copii și tineret din Bălți. Ulterior, a ajuns în rândurile juniorilor echipei locale Stroiteli, acolo unde și-a dezvoltat abilitățile sub îndrumarea antrenorilor Piotr Jucovschi și Iurii Topcii. Datorită prestațiilor sale, la numai 17 ani a a fost convocat și la echipa seniori, pregătită atunci de legendarul Nicolai Esin.

 

Era luna noiembrie a anului 1963. Tocmai se încheiase sezonul. Evoluam pentru juniorii lui Stroiteli și am reușit să ocupăm locul doi după Moldova Chișinău. Pentru a pregăti noul sezon, s-a decis organizarea unui meci de verificare. Unul inedit, dintre echipa de bază a celor de la Stroiteli cu o selecționată a juniorilor din oraș. Îmi aduc aminte că partida a stârnit un interes deosebit, iar la stadion s-a adunat multă lume. Am jucat în componența juniorilor. Deși am luptat destoinic, la final am pierdut în fața mult mai experimentaților fotbaliști, scor 1-3. Eu am marcat singurul gol pentru echipa juniorilor. După meci, Nicolai Esin, care era pe atunci antrenor-jucător, s-a apropiat de mine și m-a anunțat că mă voi alătura formației de seniori,

povestește Vladimir Oleanschi.


Au urmat evoluții pentru Stroiteli Bălți în Liga B a campionatului sovietic, zona Ucrainei, alături de alte echipe de la noi, Luceafărul Tiraspol și Nistru Bender, dar fără mari succese. Primul său gol în campionatul unional Vladimir Oleanschi l-a marcat în poarta echipei Desna Cernigov, în 1964. 

În schimb, în campionatul țării treburile mergeau mult mai bine, iar în 1966, Stroiteli, între timp redenumită Stroiindustria, a câștigat titlul de campioană a RSS Moldovenești. Tânărul Vladimir Oleanschi a fost printre cei mai buni marcatori ai echipei, reușind 6 goluri în sezonul de aur.  

1966. Stroiindustria Bălți, campioana RSS Moldovenești. foto: esp.md

A urmat o perioadă scurtă de activitate la formațiile Trubnik Nikopoli și Bucovina Cernăuți. Ulterior, în timpul serviciului militar, a apărat cu succes culorile formației Temp Tiraspol, cu care în 1968 a câștigat un nou titlu național, dar și Cupa Moldovei. 

 

Revine din nou la Bălți, evoluînd cu succes pentru Pișcevik în ligile inferioare al campionatului URSS. Nici de această dată nu s-a reținut mult în orașul natal, ajungînd la Spartak Herson. Totuși, finalul carierei de jucător l-a petrecut acasă, la Bălți. Fără a sta mult pe gânduri, își începe cariera de antrenor. La mijlocul anilor 80, a fost antrenor secund la Zaria Bălți, care avea în lot mai mulți jucători cu renume ca Alexandru Spiridon și Alexandru Mațiura (foști selecționeri ai Moldovei), Anatolii Saulevici (campion european de juniori în 1976) sau Nicolae Cebotari (secretarul general al FMF). 


Imediat după destrămarea Uniunii Sovietice, Zaria a fost restructurată, devenind echipă municipală cu denumire nouă - Olimpia. Antrenor principal a fost numit chiar Vladimir Oleanschi. În această funcție, el a activitat timp de 10 ani, reușind prima mare performanță pentru fotbalul bălțean după independență - medaliile de bronz ale campionatului Moldovei în sezonul 1994/95. Tot Vladimir Oleanschi este cel care a creat în acea perioadă cel mai celebru tandem ofiensiv, format din Serghei Rogaciov şi Victor Berco. În decurs de trei sezoane au marcat pentru Olimpia numai în campionat 103 goluri. 

 

Întotdeauna am mizat pe jucătorii tineri, poate și prin prisma faptului că și eu mi-am început cariera destul de devreme. Am crescut o pleiadă de jucători talentați, ca Alexandru Suharev, Serghei Rogaciov, Victor Berco sau Veaceslav Rusnac, Gheorghe Boghiu, Andrei Burcovschi, care în viitor au apărat și culorile țării. Îmi plăcea să lucrez individual cu jucătorii tineri și să-i promovez în fotbalul mare

a declarat pentru fmf.md, Vladimir Oleanschi.

 

Cel care a dedicat fotbalului 60 de ani din viață, spune că sportul rege s-a schimbat mult în ultimii ani.  

 

Mereu am iubit și iubesc fotbalul, am multe amintiri plăcute. Fotbalul pe timpurile mele era foarte interesant. Aveam condiții excelente de pregătire. Chiar și după independență, majoritatea echipelor erau susținute și aveau jucători de o valoare înaltă. Indicațiile antrenorului erau respectate întocmai, jucătorii luptau la sacrificiu. Astăzi situația e total diferită. Chiar și mulți tineri nu au atitudinea necesară pentru a crește în valoare. 

a subliniat legenda fotbalului bălțean.


Chiar dacă anul 2020 a fost unul extrem de dificil, din cauza pandemiei, Vladimir Oleanschi a apreciat înalt eforturile FMF de a asigura o activitate și dezvoltare sustenabilă fotbalului moldovenesc la toate nivelele. 

 

FMF s-a descurat foarte bine. Au fost respectate toate măsurile impuse de autorități, purtarea măștilor, accesul la stadion în baza listelor. A găsit soluții cum să evite răspândirea infecției. De asemenea, salut și inițiativele FMF pentru dezvoltarea fotbalului. Este îmbucurător că se pune accent pentru copii, fotbalul de mase, dar cel mai important este că se lucreaza cu mult entusiazm. Ar fi bine ca și autoritățile statului să adopte aceste ințiative, care sunt implementate cu suportul UEFA.

Pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea fotbalului moldovenesc, la cel de-al XVI-lea Congres Ordinar al FMF, desfășurat pe 7 martie 2018, lui Vladimir Oleanschi i-a fost decernat „Ordinul de Merit” al FMF.