• Fii alături de Echipa Țării

Totalurile anului. Departamentul IT

03 ian 2021 de Ion Buga

 

În octombrie 2019, ca proiect pilot în cadrul programului UEFA Grow, FMF a inițiat proiectul “Crearea departmentului IT al FMF”. În scurt timp, datorită eforturilor comune ale specialiștilor UEFA și FMF a fost elaborată și o Strategie de dezvoltare IT pentru forul fotbalistic din Moldova, care presupune mai multe direcții de dezvoltare:

 

- cercetarea și documentarea tuturor proceselor tehnologice și digitale;

- analiza și optimizarea bazei tehnico-materiale;

- identificarea standardizării procedurilor legate de păstrarea, operarea și recuperarea informațiilor în format digital;

- elaborarea unui plan de digitalizare a proceselor FMF;

- securizarea accesului la informații și date;

- formarea rețelei corporative de transmitere a datelor securizate.

 

În conformitate cu Strategia de dezvoltare IT, anul acesta a fost inițiată crearea și implementarea unui sistem de management și control al activității FMF - ProFI. Această platformă tehnlogică va permite organizarea și eficientizarea lucrului în cadrul FMF.

 

 

Prima etapă a proiectului a fost implementată la 1 noiembrie curent, iar începând cu 1 ianuarie 2021 federația va digitaliza toate procesele de executare, planificare și raportare în conformitate cu cerințele UEFA și FIFA, precum și cu standardele internaționale de certificare ISO 9001 și ISO 37001.

 

De asemenea, ca rezultat al proiectului pilot, in cadrul FMF va fi creat Departamentul Transformare digitală și Tehnologii informaționale, care își va începe activitatea deplină de la începutul anului viitor.

 

Scopul acestuia este dezvoltarea tehnologică a FMF în domeniul IT, aplicând următoarele aspecte:

- implementarea proiectelor tehnlogice;

- digitalizarea continuă a proceselor FMF;

- implementarea și realizarea prevederilor GDPR (protecția datelor personale);

- dezvoltarea și aprofundarea sistemului COMET de înregistrare a participanților în competițiile FMF;

- centralizarea datelor și resurselor de date;

- organizarea interacțiunilor digitale cu entități terțe;

- dezvoltarea platformelor media digitale;

- suport în managementul proiectelor;

- implementarea tehnlogiilor cloud (acces permanent la resursele informaționale).

 

În același timp, cu suportul UEFA, au fost identificați câțiva piloni ca puncte de referință pentru luarea deciziilor strategice în legătură cu investițiile și proiectele IT. Mai exact, rolul IT în cadrul FMF se va extinde prin implementarea instrumentelor și procedurilor care permit o colaborare și comunicare eficientă între actorii din fotbalul moldovenesc, utilizarea platformelor digitale, menținerea unei conexiuni cu comunitatea fotbalistică din întreaga lume, inclusiv jucători, antrenori, oficiali, părinți și fani, precum și folosirea tehnologiilor pentru a asigura o participare mai mare în fotbalul național.