• Fii alături de Echipa Țării

Sergiu Secu: „Cu cât mai bine vom pregăti copiii, cu atât mai bun va fi viitorul fotbalului nostru”

30 dec 2020 de Dumitru Ciolacu

Sergiu Secu este unul dintre cei mai buni fotbaliști din istoria fotbalului moldovenesc. 

Este un produs al Școlii Sportive Republicane din Chișinău. 

De 29 de ori a fost căpitanul echipelor de juniori a fostei Uniuni Sovietice. În total pentru selecționatele de juniori ale URSS a evoluat în peste 50 de partide - record absolut pentru Moldova!

În anii 90 era considerat cel mai bun fundaș din țara noastră, evoluând cu succes pentru Națională. A fost autorul unuia dintre cele 3 goluri marcate în victoria contra echipei Țării Galilor 3-2. 

În prezent selecționerul Moldovei U-18, Sergiu Secu și-a exprimat părerea referitor la anul fotbalistic 2020, problemele cauzate de pandemie și la fotbalul moldovenesc în general. 

 

- Cum a fost acest an pentru fotbalul moldovenesc? 

- Anul a fost marcat de o problemă uriașă – pandemia. Numeroase activități sportive au fost oprite pe aproximativ jumătate de an. Apoi au apărut schimbări spre bine – echipele au început să se antreneze. Dar e foarte greu să îți revii în formă, când nu faci sport atâta timp. Selecționatele au avut mai multe cantonamente preconizate, meciuri internaționale. Multe partide au fost amânate sau chiar anulate din cauza pandemiei. Deci, a fost un an foarte greu pentru fotbalul nostru. 

 

- În opinia Dv, cum s-a descurcat Federația în an de pandemie? 

- Federația a convins Ministerul Educației, Culturii și Cercetării să ne dea voie să reîncepem cât mai repede activitățile. FMF a fost acea federație care a insistat pe începutul elaborării protocoalelor și instrucțiunilor care au permis reluarea competițiilor sportive. Este un lucru extraordinar. În scurt timp a revenit campionatul național, Naționala Moldovei a desfășurat cantonamentele necesare. FMF și-a făcut lucrul perfect.

 

- În ultimul an Federația a implementat cu succes proiectul Fotbal în școli prin toată țara. După semnarea Memorandumului cu MECC, Federația a reușit să semneze contracte cu aproape 200 de școli din Republica Moldova, în care, la clasele primare au fost introduse câte 2 lecții de fotbal pe săptămână. Pe lângă aceasta au fost deschise deja primele 3 clase specializate de fotbal, deși acest lucru era prevăzut abia pentru anul viitor. Cât de mult va influența acest proiect dezvoltarea fotbalului în Moldova? 

- În școli se desfășoară câte 2 lecții de fotbal pe săptămână. Lecțiile de fotbal vor ajuta foarte mult dezvoltării acestui sport. Așteptăm să fie deschise cât mai multe clase specializate de fotbal în anul următor. Doar așa putem să dezvoltăm sportul autohton. Nu este greu de înțeles că acolo unde vor fi clase specializate, mai mult timp copiii vor face sport. Ar fi perfect să fie organizate câte 2 antrenamente pe zi - dimineața un antrenament ușor, iar seara unul mai complex. 

 

- FMF a construit în ultimii 20 de ani circa 500 de terenuri de fotbal de diferite dimensiuni. Doar în acest an, Federația a construit de la zero o Arenă ultramodernă de fotbal pe plajă și mini-fotbal, care poate să găzduiască turnee internaționale de cea mai mare anvergură la diferite probe sportive, plus manifestații de alt gen. Pe lângă aceasta, Federația a ajutat toate cluburile care au solicitat susținere în reamenajarea gazoanelor de toate timpurile pe stadioanele de tip standard deja existente, contribuind cu echipament tehnic de ultima generație și experți în domeniu. Este bine că FMF investește în infrastructura sportivă? 

- Este foarte bine. În situația în care ne aflăm, sponsorizare în sport aproape că nu există. Federația a ajutat cluburile de fotbal, a compensat mai multe cheltuieli ale acestora înaintea startului campionatului. Cât despre infrastructură, FMF face tot posibilul să o îmbunătățească. Arena de fotbal pe plajă din parcul „La Izvor” a fost văzuta și de reprezentanții Uniunii de Fotbal a Rusiei, care au rămas impresionați de ea. O arenă frumoasă, unde vor fi meciuri, competiții importante. Nu avem multe stadioane de astea, așa că sper să mai apară în anii următori. 

 

- Lumea fotbalului vorbește despre faptul că președintele FMF, Leonid Oleinicenco a început să implementeze activ mai multe proiecte noi de dezvoltare a fotbalului. Ce i-ați recomanda, pe ce ar trebui să pună accentul mai mult? 

- Consider că ar fi bine să punem accentul pe fotbalul de copii, fotbalul de mase, să fie mai multă atenție și școlilor sportive. Cu cât mai bine vom pregăti copiii, cu atât mai bun va fi viitorul fotbalului nostru - vom avea rezultate remarcabile atât la selecționatele de juniori și tineret, cât și la cea de seniori. Lui Leonid Oleinicenco pot doar să-i urez succes și să continue munca începută pentru că o face foarte bine. 

 

- Pentru Dv personal, cum a fost anul 2020 și ce așteptați de la anul 2021? 

- În 2020, numeroase activități au fost limitate de pandemie. Nu am avut posibilitatea să ne antrenăm în regim normal. Sper că 2021 va fi un an mai ușor din toate punctele de vedere. Să ne unim și să muncim pentru fotbal. O să facem tot posibilul ca anul viitor să obținem rezultatele scontate. Sunt optimist. Evident, va trebui să muncim mult pentru a obține rezultate.