• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Maxim Mihaliov: „Datoria mea este să-i ajut pe coechipieri să marcheze”

04 ian 2021 de Dumitru Ciolacu

La 34 de ani, Maxim Mihaliov rămâne unul dintre artizanii fotbalului moldovenesc. Mijlocașul lui Dinamo-Auto Tiraspol este lider al clasamentului celor mai buni pasatori ai Diviziei Naționale 2020/21, cu 8 assist-uri la activ. Mai mult de atât, el a înscris 7 goluri și a jucat în toate cele 21 de meciuri ale ediției actuale de campionat. 

 

Foto: Vadim CAFTANAT

Foarte mult contează cum te pregătești de noul sezon. Apoi, pe parcursul meciurilor campionatului, devii mai puternic, devii mai încrezut și, respectiv, calitatea jocului tău crește. 

În timpul meciului, eu sunt obligat să-mi ajut coechipierii, să-i găsesc în poziții mai bune. Datoria mea este să-i fac să marcheze. Avem mulți băieții tineri, care mereu așteaptă pasele mele. Nu depinde totul de mine. 

O altă performanță remarcabilă a lui Mihaliov în acest sezon este urcarea pe locul 3 în clasamentul all-time al jucătorilor cu cele mai multe meciuri jucate în Divizia Națională. Căpitanul lui Dinamo-Auto are deja 385 de partide disputate în eșalonul superior al campionatului național. Mai sus sunt Serghei Cuznețov (394 de meciuri) și Serghei Stroenco (445 de meciuri). 

 

De la începutul carierei joc în Moldova. De aia și am atâtea meciuri în Divizia Națională. Echipele la care jucam mereu aveau nevoie de mine, iar eu dădeam totul pe teren și, respectiv, eram titular în foarte multe partide. Obiectivul meu este să urc pe locul 2 în acest top. Sunt pregătit și, dacă totul va fi bine, fără accidentări, în sezonul ăsta voi fi acolo. 

Desigur că în viitor aș vrea să fiu primul în clasamentul respectiv, dar nu va fi ușor. Trebuie să mă pregatesc bine meci de meci. Pe parcursul anilor, e tot mai greu să îți păstrezi locul în primul 11. Concurența crește. 

 

Maxim Mihaliov s-a născut pe 22 august 1986, la Bender. Avea 5 ani, când a mers cu fratele mai mare, Sergiu, la Școala Sportivă Copii și Juniori Nr.4 din Bender. Maxim a fost mereu ajutat, îndrumat de fratele său. L-a urmărit pe Sergiu și a vrut să progreseze împreună cu el, iar când a crescut, și-a stabilit propriile obiective. Serghei Mihaliov a fost și el fotbalist profesionist, a jucat la Dinamo Bender și Tiligul, dar și-a încheiat cariera prematur din cauza accidentărilor. 

 

Valentin Pogrebnoi a fost primul antrenor al lui Maxim Mihaliov. La 16 ani, acesta a ajuns la clubul Dinamo Bender. A început să joace în Divizia A, iar în 2005 a promovat în Divizia Națională. 

 

Cand am promovat, am luptat în fiecare meci in Divizia Națională. A fost o echipă bună, cu mulți jucători tineri, băieți pozitivi. Cea mai plăcută amintire a fost clasarea pe locul 5 în sezonul 2008/09. Eu am marcat 13 goluri în acea ediție de campionat. 

 

Foto: facebook.com/maxim.mihaliov

Maxim Mihaliov a evoluat apoi la Iskra-Stal Rîbnița (37 de meciuri, 4 goluri în toate competițiile), Dacia Chișinău (120 de meciuri, 22 de goluri) și Zaria Bălți (67 de meciuri, 12 goluri). Cu Dacia, Maxim a devenit campion în sezonul 2010/11, iar apoi a cucerit și Supercupa Moldovei. În sezoanele 2011/12, 2012/13 și 2015/16 a fost vicecampion cu „lupii galbeni”. 

 

Am doar emoții pozitive când îmi amintesc de acele vremuri. După ce am luat titlul, am fost în al nouălea cer. Echipa a fost unită, cu mulți stranieri puternici. Evident, jucătorii moldoveni făceau totul pentru a se ridica la nivelul lor. Toți erau responsabili. Păcat că nu am mai luat alte trofee, pentru că aveam totul pentru a reuși. 

 

La Dinamo-Auto, Mihaliov a evoluat sub formă de împrumut în sezonul 2014/15, iar după câțiva ani, mai exact în august 2018, a revenit la „automobiliști”. În total, mijlocașul a jucat deja 87 de meciuri în tricoul acestui club, marcând 23 de goluri. 

 

Vorbesc cu tinerii din echipa mea și, de multe ori, le explic momente tactice. Toți mă ascultă, toți se străduie, nu vor să-și dezamăgească echipa. Nu avem vedete, în schimb avem băieți harnici. 

 

La Naționala Moldovei, Maxim Mihaliov a jucat 13 meciuri. A debutat în martie 2016, într-un meci amical cu Malta în deplasare (scor 0-0). Atunci, selecționerul primei reprezentative a fost Igor Dobrovolski. 

Foto: Vadim CAFTANAT