• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Yevhen Smirnov: ”Tatăl meu m-a dus la școala de fotbal”

02 ian 2021 de Dumitru Ciolacu

Sfîntul Gheorghe Suruceni luptă și în acest sezon pentru un loc pe podium în Divizia Națională și participarea ulterioară în cupele europene. Și dacă în faza ofensivă „sfinții” contează pe Raman Volkau (7 goluri) sau Victor Stînă (5 goluri), atunci în apărare lider este Yevhen Smirnov. 

 

Foto: Vadim CAFTANAT

Ucraineanul este cel mai eficient jucător al formației din Suruceni, potrivit datelor oferite de compania InStat. Smirnov a jucat 18 meciuri în campionat, în care a marcat 2 goluri și a oferit o pasă decisivă. Mai mult, el a efectuat 1225 de pase (dintre care 1105 precise), a făcut 211 recuperări și 159 de interceptări, fiind cel mai bun jucător al echipei sale la aceste capitole. 

 

În fiecare meci am intrat pe teren și m-am străduit să fiu de folos echipei, să o ajut să obțină rezultatul scontat. Muncesc în defensivă și încerc să distrug atacurile adversarilor, dar mă bucur când am șansa să ajut echipei în ofensivă. Totuși, nu mă gândesc la marcarea golurilor sau la alte date statistice. 

 

Yevhen Smirnov s-a născut pe 16  aprilie 1993, la Odessa. De mic a jucat fotbal cu alți copii în curte, aceasta fiind cea mai mare a lui distracție. La vârsta de 7 ani, a ajuns la Școala Sportivă de Copii și Juniori Nr.11 din Odessa. 

 

Tatăl meu a practicat mai multe sporturi, de la box la natație. Inițial, a vrut să mă ducă la baschet, dar s-a râzgândit și m-a dat la fotbal. Mă bucur că a decis așa. 

 

După școala sportivă, la 17 ani, Yevhen a ajuns la Cernomoreț II, și a jucat în liga a 2-a din Ucraina. În vara anului 2014, fundașul ucrainean a făcut cunoștință cu Divizia Națională. În perioada iulie-decembrie a evoluat sub formă de împrumut la FC Tiraspol. A adunat 14 meciuri la acel club, marcând 2 goluri. 

 

Am amintiri frumoase de la FC Tiraspol. A fost o echipă puternică și a jucat un fotbal atractiv. Mi-am făcut prieteni acolo, unii dintre care și acum joacă în Campionatul Moldovei. 

 

După ce a plecat de la FC Tiraspol, Yevhen a jucat la Cernomoreț Odessa (75 de meciuri, 5 goluri) și în Belarus, la FC Gomel (7 meciuri). Din martie 2020, este jucătorul clubului Sfîntul Gheorghe Suruceni, pentru care a bifat până acum 23 de partide. 

 

În 2021, fundașul ucrainean vrea să-și ajute echipa să obțină cât mai multe victorii și, cel puțin, să repete rezultatul sezonului precedent, atunci când „sfinții” s-au clasat pe locul 2 în Divizia Națională. La moment, formația din Suruceni este pe locul 3, la 9 puncte de Petrocub Hîncești, dar cu un meci mai puțin jucat. 

 

Yevhen Smirnov afirmă că secretul succesului său este simplu. 

 

Trebuie să fii odihnit înainte de meci, să mănânci, să beai o cafea. E super să asculți și puțină muzică în vestiar. Dacă ești „în toane bune”, vei excela pe terenul de fotbal. 

Foto: Vadim CAFTANAT