• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Sergiu Platica: Am jucat pe diferite poziții, dar o prefer pe cea de atacant

24 dec 2020 de Dumitru Ciolacu

Sergiu Platica este pe locul 3 în topul atacanților Diviziei Naționale 2020/21. După 21 de etape disputate, jucătorul clubului Petrocub Hîncești are 204,85 de puncte acumulate, potrivit datelor oferite de InStat. Mai sus sunt doar atacanții lui Sheriff Tiraspol, Peter Wilson (208,36 de puncte) și Frank Castaneda (246, 95 de puncte). 

 

Sergiu a marcat 7 goluri în ediția actuală de campionat și vrea să depășească performanța din sezonul 2016/17, atunci când a înscris de 9 ori pentru Speranța Nisporeni. 

 

Desigur, fiecare jucător dorește să progreseze în ceea ce face. Însă, nu e ușor să marchezi goluri, deoarece trebuie să fii mereu concentrat, să ai minte limpede în fața porții. 

Foto: Vadim CAFTANAT

Sergiu Platica s-a născut pe 5 iunie 1991, la Chișinău. A început să joace fotbal de la vârsta de 9 ani. Juca în curtea casei, cu prietenii. Ca orice copil iubea să fie cu mingea la picior, însă atunci pentru el era doar o distracție, nimic mai mult. Mereu aștepta să iasă cu băieții la joacă. 

 

Fratele mai mare al lui Sergiu, Mihai Platica l-a motivat să facă următorul pas. Au mers împreună la Școala de Fotbal a clubului Sfîntul Gheorghe Suruceni (Mihai a devenit și el fotbalist profesionist și a jucat la cluburi din Rusia precum Neftekhimik, Shinnik sau Sokol, dar și în Moldova, la Academia, Zimbru sau Milsami, iar acum este la Qyzyljar în Kazahstan). 

 

 

 

 

Mihai a fost și este și acum un om fără de care nu îmi imaginez viața. Mereu îmi spune unde am greșit, ce trebuie să fac mai bine. Chiar dacă suntem departe unul de celălalt. Interesant este că nu am jucat niciodată în curtea casei, deoarece ne certam, ne băteam. Numai la Milsami am jucat împreună, aproximativ un sezon. 

 

Sergiu Caraman a fost primul antrenor al lui Sergiu Platica, care a stat 5 ani la școala „sfinților”, jucând în campionatul național de juniori. 

 

A debutat la Sfîntul Gheorghe Suruceni în Divizia Națională, în sezonul 2010/11, într-un meci cu FC Costuleni din decembrie. 

 

La Sfîntul Gheorghe Suruceni am făcut primii mei paşi în fotbalul mare. Acolo am studiat bazele fotbalului, acolo m-au învățat ce înseamnă sā fii disciplinat. Sunt recunoscător acelui club pentru cine sunt acum. 

 

În scurt timp, însă, viața lui Sergiu s-a schimbat radical. A fost înrolat în rândurile armatei naționale. După un an de serviciu militar a mers să lucreze la Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”. Totuși, nu a lăsat fotbalul. A jucat la formația Budăi Telenești în Divizia B, apoi a și promovat cu ea în Divizia A. A urmat revenirea la Sfîntul Gheorghe Suruceni, cu care a evoluat la fel în Divizia A (a marcat 12 goluri într-un sezon). 

 

Lucrul la poliție era mai important la acel moment. Era principala sursă de venit. Totodată, pot să spun că și acolo m-am disciplinat, pentru că mereu trebuia să fiu prezent la datorie, nu îmi permiteam să întârzii. Evident, îmi ceream voie pentru a juca meciuri, iar cineva mă înlocuia. Mă străduiam să nu ratez nici o partidă. 

 

Foto: facebook.com/platica.sergiu.7

După ce a plecat din poliție, în 2015, Sergiu Platica a revenit în Divizia Națională, semnând un contract cu Speranța Nisporeni. În 57 de meciuri în tricoul alb-albastru a marcat 15 goluri. În 2018 a ajuns la Milsami Orhei, unde a jucat până la sfârșitul lui 2019 (în total, 64 de meciuri, 3 goluri), iar la începutul anului curent a devenit membrul echipei Petrocub. În luna iunie a cucerit și primul trofeu cu hînceștenii - Cupa Moldovei Orange. În finală, Petrocub a învins pe Sfîntul Gheorghe Suruceni la penalty-uri cu 5-3 (timpul regulamentar și prelungirile s-au încheiat cu scor egal, 0-0). 

 

Sergiu Platica este cunoscut și pentru faptul că de-a lungul carierei a jucat pe mai multe poziții. La Sfîntul Gheorghe a jucat mijlocaş-stînga, la Speranța – fundaș-stânga, iar apoi și atacant central, iar la Milsami, pentru o perioadă a jucat fundaș-dreapta. 

 

Este foarte greu să te acomodezi pe o poziție nouă în teren. Trebuie timp, trebuie să știi bine tactica de joc. Însă, toate aceste schimbări au fost benefice pentru mine. Mereu eram gata să joc, atunci când lipsea cineva din cauza unei accidentări sau suspendări. Făceam totul în folosul echipei.

Poziția mea preferată în teren este cea de atacant, deoarece îmi place să marchez goluri (zâmbește). Dar nu e ușor. Atacantul trebuie să fie mereu concentrat, să aibă „sânge rece”. Trebuie să ai simțul golului. Așa a fost idolul meu, Thierry Henry. 

 

 

La Națională, Sergiu Platica a debutat în 2017, în meciul amical Qatar – Moldova, disputat la Doha (scor 1-1). Atunci, la timona primei reprezentative a fost Igor Dobrovolski. Până acum, Platica a adunat 21 de meciuri în tricoul selecționatei. 

 

 Când joc pentru Moldova simt că am ieșit să joc pentru o țară întreagă, pentru patrie. Joc pentru familie și prieteni, care mă susțin în orice situație. 

Despre Dobrovolski nu pot să spun că este un om sever. Mereu ne explica clar ce trebuie să facem în teren. Înțelegeai deodată ce vrea de la tine.