• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Cristian Avram: Am știut de la bun început că o să fiu portar

23 dec 2020 de Dumitru Ciolacu

Cristian Avram este pe locul 3 în topul portarilor din Divizia Națională 2020/21. Potrivit datelor oferite de compania InStat, goalkeeper-ul clubului Petrocub Hîncești a acumulat 211,8 puncte (indice care reprezintă toate acțiunile pozitive ale jucătorului în timpul meciurilor). Avram este devansat doar de Emil Tîmbur (Milsami Orhei) cu 217,9 puncte și Zvonimir Mikulic (Sheriff Tiraspol) cu 223,57. 

 

Foto: Vadim CAFTANAT

Important este că Avram e liderul campionatului la numărul de meciuri fără gol încasat – 13. El a avut și o serie de 5 partide jucate „la zero” (etapele 14-18). 

 

Sunt meritele întregii echipe. Cu toții am depus efort, am muncit pentru a obține aceste rezultate. S-au jucat, însă, puțin mai mult de jumătate de meciuri. Cred că e prea devreme de bătut din palme și de băut șampanie. Sunt foarte multe meciuri înainte și sunt mai importante. Cu gîndul să câștige echipa la fiecare meci. E plăcut că nu încasezi și vrei să prelungești seria. 

 

De fapt, Cristian Avram a știut încă din copilărie că va fi portar. Juca în sat cu alți copii, iar locul de joacă i-a fost drumul de lângă casă. Totul era foarte ușor de organizat. Cristian punea două pietre la distanța de trei pași și era gata să apere această poartă improvizată. 

 

Pasiunea pentru acest sport a apărut o dată ce am înțeles ce-i aia minge de fotbal. Foarte repede mi-am dat seama că îmi place să prind mingea și să o țin lângă mine mai mult decât să o lovesc. Așa a fost de la bun început, de când jucam în drum. Se spune că nu devii portar, ci te naști portar. Cred că așa a fost și în cazul meu. 

 

Foto: Arhiva personală

Idolul lui Cristian Avram este legendarul Gianluigi Buffon. Portarul lui Petrocub are și o poză cu renumitul italian, pe care a făcut-o la vârsta de 10 ani, la un hotel din capitală, unde era cazată naționala Italiei înaintea meciului cu selecționata Moldovei în septembrie 2004 (partidă din preliminariile Campionatului Mondial 2006). Avram privește acea poză atunci când are nevoie de inspirație. 

 

Aveam 10 ani. Îmi dădeam seama de valoarea acestui om legendar. Știam că va fi o amintire pe viață, dar abia acum înțeleg cât de importantă a fost această întâlnire scurtă cu Gigi.  

 

Cristian vine dintr-o familie sportivă. Tatăl lui, Sergiu Avram, maestru în sport la judo, își dorea nespus de mult ca cel puțin unul dintre cei doi copii să meargă pe urmele lui. Nu a fost să fie. Fratele mai mare al lui Cristian, Eduard, a fost și el fotbalist (a jucat pe post de fundaș la Academia, CF Ungheni, Sfîntul Gheorghe Suruceni). Cristian îl admira pe fratele său și se bucura de fiecare dată când avea ocazia să joace fotbal cu el. 

Totodată, cel mai înflăcărat suporter al băieților este... mama. Elena Avram a avut mereu grijă ca Cristian și Eduard să mănânce bine și să se odihnească, atunci când aceștia veneau acasă de la antrenamente sau competiții. 

 

Cristian Avram este discipolul lui Zimbru Chișinău, unde l-a cunoscut pe primul său antrenor, Anatolii Rîbac. Totuși, portarul s-a lansat în fotbalul mare la Academia Chișinău, formație la care a debutat la 18 ani. 

 

Am amintiri foarte plăcute de la Academia, deoarece anume la acea echipă am debutat în Divizia Națională și de acolo am fost convocat la selecționata de tineret, la două campanii preliminare. La Academia, colectivul era format din fotbaliști tineri, iar cu mulți dintre ei am trecut apoi și pe la alte echipe. Evident, cu unii am legături foarte strânse. Cu Nicolae Cebotari, de exemplu, suntem prieteni buni. 

 

Foto: Vadim CAFTANAT

După 5 sezoane la Academia (96 de meciuri), Cristian Avram a jucat la Dacia Chișinău (2017, 7 meciuri) și Dinamo-Auto Tiraspol (2018-2019, 37 de meciuri). La Petrocub, goalkeeper-ul evoluează din vara anului 2019. A bifat 40 de partide în tricoul formației din Hîncești. 

În acest an, a cucerit Cupa Moldovei Orange cu echipa sa. În finală, Petrocub a învins pe Sfîntul Gheorghe Suruceni cu 5-3 la penalty-uri (după timpul regulamentar și prelungiri a fost 0-0), iar Cristian a respins una dintre loviturile de pedeapsă. 

 

La acel moment, nu realizam că am reușit să obținem Cupa. A fost un vis devenit realitate. 

 

 

 

 

Cristian Avram visează să joace la Naționala Moldovei. Până acum, portarul și-a reprezentat țara în tricoul selecționatelor de juniori și tineret. 

 

Perioada petrecută la echipele naționale de tineret a fost deosebită. Indiferent de echipă, U-17, U-19 sau U-21, au fost meciuri pe care le-am așteptat mereu, dar care au trecut foarte repede. Le mulțumesc tuturor antrenorilor care m-au convocat la lot, pentru că am în bagajul meu așa o experiență și, desigur, momente de neuitat.