• Поддержи национальную сборную

Totalurile anului. Open Fun Football Schools Moldova

23 dec 2020 de Ion Buga

Open Fun Football Schools Moldova este cel mai vechi proiect de fotbal pentru toți din Republica Moldova. Acesta este implementat în ţara noastră de către organizaţia neguvernamentală Cross Culture Project Association din Danemarca și FMF încă din anul 2006, de asemenea fiind susținut de Guvernul Suediei. 

 

Scopul școlilor deschise de fotbal distractiv este utilizarea jocurilor şi „concepţiei pedagogice de fotbal distractiv” în calitate de instrument care contribuie la procesul de consolidare a păcii şi stabilității, restabilirea şi consolidarea colaborărilor sportive între municipalități, școlile de fotbal şi primare, lideri, antrenori şi copii, contribuind în același timp la dezvoltarea fotbalului de masă „Grassroots” şi principiului de bază „Sport pentru toţi”.

 

Anul acesta planul de activitate al proiectului a fost afectat de pandemie. Odată cu reluarea procesului de instruire și antrenament în instituțiile cu profil sportiv, au fost organizate 35 de activități cu durata de o zi și 36 de Școli Deschise ale Fotbalului Distractiv în 8 orașe și 21 de sate din întreaga țară. În total, 3071 de copii, dintre care 1622 de fete, au participat la cele 12 școli implicate în proiect din localitățile Dondușeni, Aneni Noi, Sângera, Cazaclia, Tomai, Valea Perjei, Slobozia-Dușca, Doroțcaia, Frăsinești, Hâncești, Telenești, Tiraspol. Buna desfășurare a acțiunilor a fost asigurată de către 168 de lideri și antrenori, inclusiv 46 de colaboratori ai poliției.

 

În contextul situației epidiomiologice din țară, pentru a putea oferi copiilor un mediu bun și sigur, unde aceștia pot crește, prospera și avansa, echipa proiectului OFFS Moldova a lucrat intens asupra unor schimbări pentru a putea implementa un nou format al festivalurilor pentru copii, după modelul colegilor din alte țări. Astfel, au fost organizate zeci de webinare locale și unele internaționale, ședințe comune cu Inspectoratul General al Poliției și alți parteneri strategici. 

 

De asemenea, în baza recomandărilor generale ale autorităților daneze și ghidurile publicate pentru sporturile în aer liber ale federațiilor de profil daneze, a fost creat un ghid cu recomandări care oferă o imagine de ansamblu asupra reluării activităților OFFS, având în vedere pandemia de coronavirus. Cu colegii din Danemarca, au fost identificate noi soluții de dezvoltare a proiectului, în special elaborarea și posibila implementare a platformei Online Virtual Club House. Aceasta va oferi posibilitatea copiilor, antrenorilor și părinților să facă cunoștință cu fotbalul, să studieze și să joace fotbal sau turnee în regim online.

 

Până la reluarea procesului de antrenament în instituțiile cu profil sportiv, am revizuit formatul festivalurilor și l-am adaptat în conformitate cu cerințele și recomandările autorităților. Cu toate acestea, am continuat lucrul nostru, cu recomandări și idei noi, pentru a avea acțiuni atractive și vesele pentru copii. Echipa noastră a acționat în mod responsabil și corespunzător astfel încât activitățile noastre să nu contribuie la răspândirea infecției

a declarat Svetlana Patraș, coordonatorul proiectului.

 

O direcție importantă de dezvoltare a proiectului CCPA/OFFS Moldova l-a constituit programul special SPORT + ȘCOALĂ + POLITIE, inițiat în anul 2015 în baza acordului de colaborare între Federaţia Moldovenească de Fotbal şi Inspectoratul General al Poliţiei. El prevede implicarea poliției moldovenești în diverse activități pentru promovarea principiilor poliției comunitare și prevenirea infracțiunilor juvenile. Programul SSP îşi propune drept scop completarea şi îmbunătățirea inițiativelor şi a acțiunilor pentru copii şi tineret, care se desfășoară separate, organizat de către poliţie, sectorul şcolar şi cluburile sportive. Iniţiativa SSP promovează apropierea eforturilor comune la nivel local de prevenire a criminalității juvenile, fiind orientată spre resocializarea copiilor delicvenţi, prin implicarea acestora în activităţi cultural-sportive.

 

Un alt scop important al proiectului este consolidarea eforturilor de promovare și protecție a drepturilor copilului. Protecția copiilor in sport urmărește prevenirea tuturor formelor de violență, neglijență, exploatare și trafic față de copii. 

 

În perspectivă, CCPA/OFFS+SSP Moldova își propune să sporească interacțiunea între oamenii din diferite comunități, să crească și să consolideze participarea activă a fetelor și femeilor în fotbalul de mase, să crească accesul copiilor la sport și abilitățile lor de viață în munca în echipă, toleranță, integrare și drepturi, să dezvolte capacitatea FMF, a antrenorilor voluntari și altor parteneri ai proiectului în prevenirea infracțiunilor în rândul minorilor și promovarea drepturilor copiilor.


De-a lungul anilor 2006-2020, în proiectul OFFS au participat peste 85.000 de copii şi 2.300 de antrenori de pe ambele maluri ale Nistrului.