• Fii alături de Echipa Țării

Oxana Cruc: Arbitrajul a devenit o școală bună de viață

11 dec 2020 de Maria Teeşanu

 

Site-ul fmf.md vă prezintă un articol cu Oxana Cruc, arbitrul FIFA din Republica Moldova, care a debutat recent pe arena internațională. La începutul lunii noiembrie, Oxana a fost delegată de UEFA pentru startul noului sezon al Ligii Campionilor feminin, deservind în calitate de arbitru principal partida Minsk (Belarus) - RFS (Letonia), alături de conaționalele, asistenta Natalia Ceban și al patrulea oficial Natalia Clipca.

 

„A fost este o experiență de neprețuit, un nivel diferit de fotbal. A fost o plăcere să lucrez la un astfel de meci. Jocul a decurs bine, mi-a plăcut totul. Am avut o echipă grozavă, le mulțumesc colegelor pentru munca noastră comună. M-am pregătit pentru acest meci atât fizic, cât și moral. Bineînțeles, toate gândurile înainte de partidă erau legate strict de joc. Consider că am arbitrat bine, dar înainte mai este mult de lucru” 

a declarat Oxana.

 

Tânăra este reporter sportiv la un post de televiziune, dar recunoaște că găsește timp suficient și pentru activitatea de arbitru. Oxana a povestit despre drumul său în arbitraj și despre pasiunea pentru sportul rege.

 

„Fotbalul este mereu în viața mea. În orașul natal, Rîbnița, nu existau cluburi de fotbal pentru fete, iar toată lumea avea o înțelegere puternică că fotbalul este doar pentru băieți. Dar am fost mereu interesată să joc fotbal. Încă din copilărie mă uitam în permanență la fotbal cu tatăl meu. Uneori în curte, băieții erau amabili și mă chemau să jucăm împreună. Și fratele meu juca fotbal. Apoi, trebuia deseori să informez colegii despre evenimentele fotbalistice. A fost interesant, mi-am dat seama că nu voi putea juca și am decis să încerc arbitrajul. Am venit la cursurile tânărului arbitru în 2016, iar la scurt timp am început să activez în calitate de arbitru” 

a menționat arbitra.

 

Arbitrajul este o profesie dificilă și necesită un ansamblu de calități precum echilibru, stăpânire de sine, rezistență la stres și caracter pronunțat. Oxana însă este gata pentru noi provocări în acest domeniu.

 

„Cantonamentele sunt doar cele mai interesante și preferate lucruri pentru mine. Jocuri, analize, corectarea greșelilor, comunicarea cu colegii. Arbitrajul ne formează temperamentul. Îmi place să depășesc obstacolele, să mă provoc pe mine, în asta și constă creștere și dezvoltare. Și, desigur, acesta este un lucru foarte interesant”

recunoaște Oxana.

 

Arbitrajul i-a oferit Oxanei mai multe opurtunități. De asemenea, ea s-a adaptat unor noi maniere, concepte și principii, care au ajutat-o să se apropie responsabil și precaut de fiecare meci.

 

„Pentru mine, arbitrajul a devenit o școală bună de viață. Cu el, m-am maturizat și am obținut multe calități importante. Sunt foarte recunoscătoare arbitrajului, colegilor mei și bineînțeles jucătorilor (zâmbește). Fiecare joc este serios și foarte important. Încerc să abordez fiecare meci cu toată responsabilitatea. După cum m-au învățat colegii mei: mergi la orice meci, cum ar fi finala Ligii Campionilor (zâmbește) și cred că acest lucru este absolut corect” 

mai spune tânăra.

 

Oxana Cruc (29 ani) își amintește cu plăcere de primii pași pe arena internațională, în timpul cantonamentului arbitrilor desfășurat în Turcia, când a avut ocazia să arbitreze mai multe meciuri. De asemenea, ea îndeamnă tinerii arbitri să muncească din greu, pentru a reuși să ajungă la cel mai înalt nivel.

 

„A fost o experiență minunată, au jucat echipe internaționale, a fost foarte interesant să arbitrez, să-mi analizez munca, să observ activitatea colegilor mai experimentați. A fost de mare ajutor, întrucât am început să acord mai multă atenție, la ceea ce îmi lipsește (zâmbește)” 

a conchis tânăra arbitră.