• Fii alături de Echipa Țării

UEFA explică evaluarea randamentului social al investițiilor în fotbalul european

03 dec 2020 de Sandu Grecu

Modelul de rentabilitate socială a investițiilor (SROI) al UEFA Grow anunță o cifră precisă asupra impactului economic, de sănătate și social al fotbalului.

 

Care este modelul UEFA Grow privind rentabilitatea socială a investițiilor?

Este o analiză cost-beneficiu care permite guvernelor și asociațiilor naționale să evalueze beneficiile sociale ale celui mai popular sport din Europa. Abordarea a fost inițiată de un program UEFA numit Grow, care oferă o serie de servicii strategice de dezvoltare pentru a ajuta cele 55 de asociații naționale din Europa să-și îndeplinească potențialul de creștere, pe teren și în afara acestuia.

 

Care este adevărata valoare socială a fotbalului amator în Europa?

Până în prezent, modelul arată că 8,6 milioane de jucători amatori înregistrați din 25 de țări europene au generat o creștere cumulativă de 39,4 miliarde EURO anual:

1. Economie: 10,8 miliarde EURO prin taxe de membru al clubului, echipamente, mărfuri, călătorii, alimente, băuturile și investițiile în infrastructură.

2. Societate: economii în natură de 12,3 miliarde EURO prin impactul social pozitiv al fotbalului asupra comunităților. Cu accentul pus pe munca în echipă, disciplină și acces egal pentru toată lumea, indiferent de capacitate, rasă sau gen, fotbalul consolidează și educă comunitățile locale. Acest lucru, la rândul său, crește potențialul de câștig prin crearea de voluntari / oportunități de angajare, precum și reducerea ratelor de criminalitate.

3. Sănătate: economii de 16,3 miliarde EURO în domeniul asistenței medicale datorită rolului fotbalului în reducerea riscului de afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip II și bolile de inimă, și îmbunătățirea sănătății mintale și a bunăstării.

 

Cum calculează UEFA aceste cifre?

Conceput cu sprijinul a nouă universități europene, modelul se bazează pe datele privind participarea la fotbal din 25 de țări UEFA, precum și pe peste 100 de lucrări de cercetare evaluate de colegi din diferite discipline, cum ar fi sănătatea, educația, ocuparea forței de muncă, sociologia și sportul. Uniunea Europeană, Consiliul Europei, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite au verificat veridicitatea abordării. Asociațiile naționale din fiecare dintre următoarele 25 de țări au utilizat modelul pentru a calcula rentabilitatea socială a investițiilor în fotbalul amator: Albania, Azerbaidjan, Belarus, Anglia, Estonia, Finlanda, Georgia, Germania, Gibraltar, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Țările de Jos, Irlanda de Nord, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, România, Scoția, Slovacia, Slovenia și Suedia. În prima săptămână a lunii decembrie 2020, trei dintre aceste asociații au lansat noi studii care măsoară contribuția fotbalului amator la economia națională: Albania (45 milioane EURO), Estonia (90 milioane EURO) și Germania (13,9 miliarde EURO). Săptămâna viitoare FMF va prezenta și cifrele pentru Moldova.

 

Există cifre echivalente care arată valoarea adăugată a fotbalului amator pentru comunitățile locale?

Calculatorul social al clubului de investiții permite asociațiilor să măsoare beneficiile economice, sociale și de sănătate ale fotbalului amator asupra comunităților locale.

De exemplu: prin procurarea echipamentelor de fotbal în magazinele locale; investiții în inventar de fotbal (echipamente de antrenament, terenuri etc.); contribuția antrenorilor voluntari la educația fizică.

În Scoția, Aberdeen Community Trust a folosit raportul asociației de fotbal (SFA) privind investițiile pentru a face lobby autorităților locale de a sprijini inițiativele de fotbal de masă. Rezultatul: o bursă anuală de 250.000 de lire sterline pentru Academiile PeterDeen, FraserDeen, PortyDeen City, care a oferit o linie de salvare financiară critică în timpul închiderii temporare a fotbalului din 2020.

"Dezvoltarea muncii dumneavoastră în acest mod este o parte crucială a consolidării încrederii cu partenerii cheie și a dus la proiecte finanțate pe termen mai lung. Fără aceasta ne-am fi confruntat cu decizii dificile în jurul proiectelor noastre și a oamenilor în timpul pandemiei globale", a declarat Steven Sweeney, chief operating officer la Aberdeen FC Community Trust.

 

Cum poate modelul ajuta asociațiile membre UEFA să asigure finanțare regulată pe termen lung pentru dezvoltarea fotbalului?

Prin demonstrarea unei rentabilități clare a investițiilor, modelul UEFA ajută asociațiile să prezinte guvernelor lor cazuri bazate pe dovezi pentru adăugarea de "fotbal pentru dezvoltare" la liniile bugetare ministeriale. De exemplu, studiile cost-beneficiu arată în mod constant că fotbalul amator generează o valoare adăugată mai mare pentru economiile naționale decât jocul profesionist.

În Germania, amatorii oferă o valoare de trei ori mai mare decât veniturile atribuite tuturor celor 18 cluburi care joacă în prima ligă din Bundesliga. Cu toate acestea, mai mult de o treime (35%) asociațiilor membre UEFA nu primesc în prezent niciun sprijin guvernamental pentru dezvoltarea fotbalului de mase. În schimb, aceste țări tind să pună un accent mai mare pe investiții în fotbal la nivel de elită, în detrimentul creșterii ratelor globale de participare. Europa de Est, de exemplu, are, în medie, un club de fotbal înregistrat la fiecare 44.000 de locuitori; în Europa de Vest, raportul echivalent este de un club la 6.500 de persoane. Cu toate acestea, țările cu cel mai mare număr de cluburi de amatori pe cap de locuitor oferă o posibilitate mai mare de a crește talente, ajutând echipele naționale să performeze mai consecvent la cel mai înalt nivel.

 

Ce asociații naționale au înregistrat cazuri de creștere a finanțării prin utilizarea datelor privind rentabilitatea socială a investițiilor?

Există tot mai multe dovezi statistice că comunitatea europeană de fotbal recunoaște rentabilitatea pe termen lung a investițiilor din fotbalul amator. UEFA estimează că, pentru fiecare 1 EURO investit în dezvoltarea fotbalului prin programul său de finanțare HatTrick, asociațiile naționale, guvernele și autoritățile locale și cluburile au contribuit cu încă 3,63 EURO.

Prin aplicarea modelului UEFA, Federația Poloneză de Fotbal (PZPN) a obținut cu succes 10 milioane EURO anual din partea guvernului național pentru a investi într-o strategie de dezvoltare regională a fotbalului de mase.

În timpul recentelor restricții naționale, Asociația Italiană de Fotbal (FIGC) a utilizat rentabilitatea socială a datelor privind investițiile pentru a sublinia contribuția importantă pe care fotbalul de bază o aduce economiilor și comunităților locale.

Scottish Football Association (SFA) subliniază randamentul social al raportului său de investiții ca un fapt cheie în dezvoltarea unor relații mai puternice cu miniștrii guvernului pentru educație, comunități, finanțe publice și migrație și de călătorie. Fiecare ministru citează datele SFA pentru a sublinia impactul social al fotbalului în sectorul respectiv. Raportul SFA a ajutat departamentul său de dezvoltare a fotbalului să obțină atât un grant pe trei ani în valoare de 150.000 de lire sterline din Fondul Loteriei Naționale, cât și un sprijin financiar de 4 milioane de lire sterline din partea agenției naționale a sportului în următorii patru ani.

 

Ce alte organizații de fotbal sau sportive au utilizat modele de rentabilitate a investițiilor?

Utilizarea analizei cost-beneficiu pentru a calcula valoarea adăugată pe care fotbalul o aduce produsului intern brut (PIB) al națiunilor este din ce în ce mai frecventă în rândul organelor de conducere. Atât Liga engleză, cât și Liga din Belgia și-au desfășurat propriile studii.

În afara de fotbal, Sport Anglia, Sport Irlanda, AFL (fotbal australian) și federația de înot din Marea Britanie au aplicat modele de investiții la disciplina lor.

UEFA a împărtășit, de asemenea, constatările sale cu alte instituții sportive, parteneri și forumuri internaționale. De exemplu: prezentarea la o conferință privind obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, găzduită de Organizația Internațională a Muncii și participarea la un grup de lucru privind indicatorii model în sport, educație fizică și activitate fizică.

 

Cum supraveghează UEFA implementarea modelului?

În 2017, UEFA a înființat un grup consultativ format din specialiști academici și reprezentanți ai opt asociații naționale pentru a supraveghea atât dezvoltarea, cât și implementarea unui model de rentabilitate socială a investițiilor pentru fotbalul european. Grupul, prezidat în prezent de Dr. Tim Crabbe, CEO al Substance, urmărește, de asemenea, noi metodologii și constatări, precum și evaluarea celor mai recente date și literatură. UEFA finanțează Substanța, o agenție de cercetare specializată, pentru a ajuta asociațiile membre să aplice modelul jocului lor național.

 

uefa.com