• Support National Team

Fotbal de mase. Rentabilitatea investițiilor în fotbal

05 dec 2020 de Sandu Grecu

Modelul de rentabilitate socială a investițiilor (SROI) al UEFA Grow arată că 8,6 milioane de jucători amatori înregistrați din 25 de țări europene (inclusiv Moldova) generează cumulativ 39,4 miliarde de euro anual… Săptămâna viitoare Federația Moldovenească de Fotbal va prezenta raportul SROI în Parlamentul Republicii Moldova.

 

Beneficii pentru economie, societate, sănătate

Programul UEFA Grow oferă o gamă largă de servicii de dezvoltare strategică pentru a ajuta cele 55 de asociații naționale din Europa să își îndeplinească potențialul de creștere, pe teren și în afara acestuia. În unul dintre proiectele importante ale UEFA Grow a fost inclusă și FMF. Este vorba despre proiectul Impact social de investiție, prescurtat SROI, care are menirea de a demonstra că participarea în masă în fotbal va aduce beneficii sociale, de sănătate și economice statului.

 

Un studiu prezentat miercuri de Federația Germană de Fotbal (DFB) privind rentabilitatea investițiilor arată că cei peste 1,5 milioane de voluntari care lucrează în 24.500 de cluburi de amatori din Germania generează beneficii și economii în valoare de 2,18 miliarde EURO.

 

Studiul estimează, de asemenea, că cele 24.500 de cluburi de amatori generează în total economii și beneficii pentru economie, societate și asistență medicală în valoare totală de 13,9 miliarde de euro în fiecare an. Pe lângă contribuția directă a voluntarilor, cifra finală include economii prin impactul social pozitiv al fotbalului asupra comunităților locale: de la educarea copiilor mici și crearea de oportunități de angajare (echivalentul a 386 de milioane EUR) la reducerea ratei criminalității (33.8m EUR) și reducerea riscului de boli precum diabetul de tip II și bolile de inimă (5,6 miliarde EUR în reducerea costurilor de îngrijire a sănătății).

 

"Impactul voluntarilor asupra fotbalului amator este de neprețuit", a declarat prim-vicepreședintele UEFA, Karl-Erik Nilsson. "Împreună aduc companie, pasiune și competitivitate – elementul vital al tuturor sporturilor de amatori."

 

Modelul rentabilității sociale a investițiilor

DFB și-a bazat cercetarea pe modelul de rentabilitate socială a investițiilor (SROI) al UEFA Grow – o analiză cost-beneficiu care permite guvernelor și asociațiilor naționale să evalueze beneficiile sociale ale celui mai popular sport de participare în masă din Europa.

 

Până în prezent, modelul arată că 8,6 milioane de jucători amatori înregistrați din 25 de țări europene (inclusiv Moldova) generează cumulativ 39,4 miliarde de euro anual.

 

"Impactul economic pozitiv al fotbalului amator este imens", a adăugat Nilsson. "Studiul arată că, numai în Germania, oferă o valoare de trei ori mai mare decât veniturile atribuite tuturor celor 18 cluburi care joacă în prima ligă din Bundesliga."

 

Formularea cererii de finanțare publică

Demonstrând valoarea economică a fotbalului amator, UEFA încurajează asociațiile să folosească modelul său de rentabilitate socială a investițiilor în fotbal pentru a-l prezenta autorităților centrale cu scopul adăugării unei linii fixe în bugetele naționale prevăzute pentru sport.

 

"Modelul ajută federațiile naționale și regionale, precum și cluburile locale să dovedească faptul că fiecare investiție în fotbalul de mase va aduce beneficii comunității și societății în ansamblu", a declarat Nilsson. "Acesta este un argument puternic pentru a asigura finanțarea."

 

În urma calculării de către Federația Poloneză de Fotbal (PZPN) a valorii sociale și economice a fotbalului amator, guvernul s-a angajat să investească anual 10 milioane de euro doar în fotbal.

 

Asociația Scoțiană de Fotbal (SFA) subliniază raportul său privind rentabilitatea socială a investițiilor ca un fapt esențial în dezvoltarea unor relații mai puternice cu ministerele educației, comunităților și finanțelor publice.

 

Revizuit la cel mai înalt nivel

Cu sprijinul a nouă universități europene, modelul se bazează pe datele privind participarea la fotbal din partea a 25 de asociații naționale UEFA (inclusiv FMF), precum și pe a peste 100 de lucrări de cercetare evaluate de colegi din diferite discipline, cum ar fi sănătatea, educația, ocuparea forței de muncă, sociologia și sportul. Uniunea Europeană, Consiliul Europei, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite au verificat veridicitatea abordării.

 

"Datele fiabile și cercetarea revizuită de colegi sunt pietrele de temelie ale abordării noastre", a declarat profesorul Pamela Wicker, un membru al grupului consultativ care supraveghează dezvoltarea și punerea în aplicare a modelului de rentabilitate socială a investițiilor UEFA Grow.

"În prezent, efectuăm noi cercetări în nouă țări pentru a măsura mai bine beneficiile muncii voluntare pentru persoane fizice, nu doar pentru cluburile de fotbal", a adăugat profesorul Wicker. "Acest lucru înseamnă să ne uităm mai atent la abilitățile transferabile, dezvoltarea personală și îmbunătățirea bunăstării."

 

Săptămâna viitoare vom prezenta cifrele Modelului SROI pentru Republica Moldova.

 

foto: uefa.com