• Fii alături de Echipa Țării

Inedit. FC Moldova din orașul Chicago

03 dec 2020 de Dumitru Ciolacu

 

În anul 2008, Eugeniu Dîmbu, un moldovean stabilit de 13 ani în Statele Unite ale Americii, juca alături de un prieten, și el moldovean, la Deportivo Chicago, o formație alcătuită în mare parte din mexicani. 

 

”Din pasiune pentru fotbal a apărut și dorința de a crea o echipă „a noastră”, la care să joace doar moldoveni. Astfel, pe 20 mai 2009, împreună cu trei prieteni, Corneliu Druță, Dumitru Julea și Viorel Glib, am creat echipa FC Moldova Chicago”,

spune Eugeniu Dîmbu, unul dintre fondatorii echipei FC Moldova Chicago. 

 

Începutul a fost unul greu, primul pas fiind selecția. Echipa trebuia să aibă cel puțin 16 jucători pentru a obține dreptul de a participa la competițiile locale. Cu toate că rezultatele erau pe planul secund, de la bun început, echipa a jucat pentru victorie. 

 

”În primul sezon, FC Moldova Chicago era formată atât din moldoveni, cât și din mexicani. În 2-3 ani, visul a devenit realitate – echipa a ajuns să fie formată doar băieți din Republica Moldova, fapt de care se mândresc fondatorii formației”,

povestește Eugen Dîmbu. 

 

 

Toți jucătorii lui FC Moldova Chicago au făcut cunoștință cu fotbalul acasă, la școli specializate. Mulți au evoluat în campionatele de juniori, iar unii chiar au experiență în Divizia Națională, Divizia A sau Divizia B. Printre aceștia sunt Ion Cheșcu și Mihai Nartea, care au debutat în Divizia Națională în tricoul echipei FC Costuleni. Cei doi au jucat la FC Moldova Chicago timp de 6 ani și au fost exponențiali în obținerea unor rezultate remarcabile la turneele locale și cupele cucerite. Alți fotbaliști care au jucat în SUA au fost Andrei Bereghici (fostul jucător al cluburilor Rapid Ghidighici, Milsami Orhei, FC Costuleni și Sfîntul Gheorghe Suruceni) și Andrei Vrabie (FC Costuleni). 

 

”De la fondare, FC Moldova Chicago a participat la diverse competiții în statul Illinois, dar și în afara lui. Patru ani la rând, echipa a evoluat la un turneu din statul Colorado, la care a luptat cu formații din mai multe state. La competiția respectivă, FC Moldova Chicago a ajuns de două ori până în semifinale și odată a jucat marea finală, în care a cedat. 

În schimb, la turneele locale din Chicago, organizate sub egida Illinois Soccer Association, echipa moldovenilor a cucerit mai multe trofee. Cele mai importante succese sunt câștigarea campionatului de iarnă în sezoanele 2015/16 și 2018/19”,

își amintește Eugeniu Dîmbu. 

 

În ultima perioadă, mai mulți jucători importanți au părăsit echipa. În schimbul lor, au venit alți fotbaliști, mai tineri. Astfel, FC Moldova Chicago este în reconstrucție. Un schimb de generații, firesc pentru orice echipă de fotbal. 

 

Din păcate, în acest an, toate competițiile de amatori, care se desfășoară afară, sunt oprite din cauza pandemiei. Totuși, campionatul de iarnă (meciurile au loc în sală) a început în octombrie. După 7 etape disputat, formația moldovenilor este pe locul 7 în clasament (din totalul de 12 echipe). 

 

FC Moldova Chicago este alcătuită din moldoveni stabiliți cu traiul în SUA și care activează în diferite domenii: transport, construcții, IT, vânzări etc. Eugeniu Dîmbu, promotorul ideei creării echipei, este discipolul lui CSCT Buiucani (a.n. 1984-1985). A plecat în SUA cu soția, în 2007. Deși nu a avut inițial scopul să se stabilească cu traiul în America, a rămas, iar acum activează în domeniul transportului, având o afacere proprie.