• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. MOLDAVKABEL BENDER

22 noi 2020 de Andrei Prodan

După ce la sfârșitul lui 1957 și-a încetat existența Burevestnik Bender, una din cele mai bune echipe din Moldova de la sfârșitul anilor ’40 – anii ’50, în oraș a fost creată o nouă formație care a continuat frumoasele tradiții fotbalistice ale urbei de pe malurile Nistrului.

 

La începutul anului 1958, la Bender a fost creată uzina producătoare de produse de cablu și sârmă ”Moldavkabel”. Tot atunci a luat ființă și echipa de fotbal cu același nume, fiind susținută de directorul întreprinderii Alexandr Serov.

Antrenor a fost numit Anatoli Delibalt, fost portar la formațiile Traian Tighina și antrenor-jucător la Burevesnik. Lotul a fost completat în special cu foștii jucători de la Burevestnik, plus câțiva tineri de perspectivă educați de Delibalt, care era un excelent descoperitor și șlefuitor de talente.

 

Chiar în primul an de existență Moldavkabel a câștigat titlul de campioană a RSS Moldovenești și Cupa de iarnă a republicii. Acest ultim turneu avea o mare popularitate (de exemplu, în 1958 la start s-au aliniat 110 echipe din 22 de raioane și orașe), se disputa din 1954 și constituia o etapă de pregătire pentru Cupa și campionatul Moldovei. În finală formația din Bender a întrecut-o pe experimentata Spartak Tiraspol (campioana RSSM din 1956 și deținătoarea Cupei de iarnă a republicii din 1957) cu scorul de 3-1. Deținători ai Cupei au devenit C. Cușnir, L. Gașenko, B. Kazakov, G. Povstanski, D. Kușnarenko, A. Belov, I. Tkaciov, V. Perov, Gh. Pogorelov, V. Ștein, B. Golubov, F. Kuzmin.

 

Campionatul RSSM din 1958 s-a disputat după o formulă inedită.

La prima etapă echipele disputau întâietatea în orașe și raioane. Cele mai bune 18 echipe se calificau în etapa următoare, fiind împărțite în trei grupe a câte 6. Primele două formații din fiecare grupă se calificau în faza finală, unde jucând într-un singur tur desemnau campioana.

Moldavkabel fără probleme s-a calificat în etapa a doua, unde conform sorților a fost repartizată în cea mai puternică grupă, alături de echipele Institutului Agricol, Școlii republicane de fotbal (ȘRF), echipei orașului Tiraspol (viitoarea campioană a Moldovei din 1960), Locomotiva Basarabeasca și Kolhoznikul Slobozia.

Pe primul loc s-a clasat ȘRF (15 puncte), urmată de Moldavkabel și echipa orașului Tiraspol (ambele cu câte 14 puncte). Formația din Bender s-a calificat în etapa finală doar datorită golaverajului mai bun.

Dar în turneul decisiv Moldavkabel a jucat excelent, învingand echipele uzinei Tkacenko Tiraspol 2-1, ȘRF 2-0, Locomotiva Chișinău 2-1, Dinamo Chișinău 3-2 și jucând la egalitate cu Locomotiva Bălți 2-2.

 

Campioni ai republicii au devenit: Constantin Cușnir, Nicolai Stukalov, Gherman Povstanski, Boris Kazakov, Leonid Gașenko, Leonid Starosoțki, Ilarion Tkaciov, Filip Kuzmin, Gheorghe Pogorelov, A. Belov, Spartak Kagramean, Veniamin Ștein, Pavel Tâncenko, Dmitri Tașev, Vasili Perov, Boris Golubov, Ghenadi Pavlov. Antrenor – Anatoli Delibalt.

 

Câștigând titlul de campioană, echipa a obținut dreptul să participe în campionatul Uniunii Sovietice.

Astfel, Benderul a devenit al doilea oraș din Moldova (după Chișinău) echipa căruia a debutat în campionatul URSS. Doar că în 1959 pe arena unională a jucat Locomotiva Bender (Calea ferată s-a dovedit a fi un ”sponsor” mai bogat), iar Moldavkabel și-a continuat evoluția în campionatul și Cupa republicii.

 

În 1961 și 1962 echipa a câștigat Cupa Moldovei, în 1961 o nouă Cupă de iarnă a republicii, iar în 1962 a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere a campionatului RSSM.

Aceste succese se datorează jucătorilor Iuri Abramov, Leonid Gașenko, Boris Golubov, Boris Kazakov, Victor Kazakov, Filip Kuzmin, Ivan Malțev, Victor Nefiodov, Gherman Povstanski, Boris Sidorov, Nicolai Sokolov, Leonid Starosoțki, Boris Strașnov, Ilarion Tkaciov, Cervonovski, Veniamin Ștein.

 

Începând cu anul 1970 Moldavkabel a avut o prezență constantă în divizia secundă a campionatului RSSM. Cea mai bună performanță reușind-o în 1971 când s-a clasat pe locul 3.

 

Echipa Moldavkabel Bender, campioana RSS Moldovenești din 1958 (de la stânga la dreapta): Ilarion Tkaciov, Nicolai Stukalov, Spartak Kagramean, Boris Kazakov, Filip Kuzmin, Gheorghe Pogorelov, Boris Golubov, Leonid Starosoțki, Veniamin Ștein, Pavel Tâncenko, Gherman Povstanski.