• Fii alături de Echipa Țării

Wrexham, orașul tradițiilor fotbalistice galeze

13 noi 2020 de Ion Buga

Țara Galilor este una din cele 4 țări ale Regatului Unit al Marii Britanii. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor galezii și-au construit identitatea culturală, păstrând caracterul distinctiv de națiune celtică. Este o regiune plină de atracții și destinații incitante pentru turiști - castele, orașe miniere sau peisaje extraordinare. 

Totodată, Țara Galilor mai este o națiune care iubește sportul. În special fotbalul și rugbyul, care și până astăzi au o strânsă rivalitate. Totuși jocul cu balonul oval este considerat de mai mulți experți sportul național și o mare parte a culturii naționale. Echipa de rugby a acestei țări a participat la fiecare Cupă Mondială de când a fost înființată competiția în 1987.

Racecourse Ground - leagănul fotbalului galez

Chiar dacă uneori discuțiile, care joc este mai popular, par să nu se mai termine, fotbalul are și el un loc aparte în societatea galeză. Anume, Țara Galilor alături de Anglia, Irlanda și Scoția au stat la originile dezvoltării și popularizării fotbalului mondial. În 1883, aceste 4 țări au organizat un prim turneu internațional.

 

Zona Wrexham a fost centrul fotbalului din Țara Galilor în primii douăzeci de ani de la apariția acestuia. Până și astăzi în acest oraș funcționează cel mai vechi stadion din lume care găzduiește meciuri internaționale de fotbal. Pe 5 martie 1877, Țara Galilor a disputat primul meci amical internațional contra Scoției, încheiat cu scorul de 0-2. Iar pe 13 noiembrie naționala de tineret a Moldovei va avea deosebita ocazie de a juca pe legendarul Racecourse Ground din Wrexham. 

 

De fapt, stadionul are o istorie mai veche, fiind inaugurat la începutul secolului al XIX-lea, însă începând abia cu anul 1864, arena este casa echipei Wrexham din localitatea cu aceeași denumire, care în prezent evoluează în liga a V-a a fotbalului britanic. 

 

În prezent, orașul Wrexham este cel mai mare și important oraș din nordul Țării Galilor. Localitatea este cunoscută pentru patrimoniul industrial semnificativ la nivel național al văii Clywedog, precum și frumoasa biserică din Sf. Giles, care se înalță asupra centrului istoric al orașului. 

 

De-a lungul anilor, Țara Galilor a dat omenirii mai mulți fotbaliști cunoscuți. Mark Hughes și Ryan Giggs au scris istorie la Manchester United, Ian Rush - la Liverpool sau Gareth Bale - la Real Madrid. Cu tradiții de mai bine de un secol și jumătate, naționala Țării Galilor a cunoscut ascensiunea abia în secolul XXI. Între 2011 și 2015, galezii au ajuns în top 10 mondial, iar la EURO 2016 au ajuns până în semifinale. 

Meciul Țara Galilor - Moldova (selecționate de tineret) se va juca pe stadionul Racecourse Ground din Wrexham, pe 13 noiembrie, cu începere de la ora 19:00.