• Поддержи национальную сборную

Săptămâna UEFA a fotbalului de mase. Proiectul Fotbal în școli

29 sep 2020 de Ion Buga

Pe parcursul săptămânii 23-30 septembrie, împreună cu asociațiile europene de fotbal, FMF sărbătorește Săptămâna UEFA a fotbalului de mase (UEFA Grassroots Week). 

 

Cu această ocazie, site-ul nostru va publica mai multe materiale despre cele mai cunoscute proiecte de dezvoltare a fotbalului de mase. 


Astăzi, vă propunem să aflați multe detalii interesante despre cel mai mare proiect social-sportiv din Moldova ”Fotbal în școli”.

 

”Fotbal în școli” este un proiect social de promovare a sportului numărul 1 printre copiii din Republica Moldova. Proiectul a fost lansat pe 9 decembrie 2019 și face parte din ciclul de campanii privind dezvoltarea fotbalului și a sportului în general în rândurile copiilor, a modului sănătos de viață.

 

Consiliul Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a aprobat introducerea orelor de fotbal în școli, cu denumirea ”Educația fizică prin fotbal”. În proiectul-pilot sunt implicați deja circa 300 de profesori instruiți și peste 15.000 de copii de la 170 de școli din Republica Moldova, care au semnat acorduri de colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal. 

 

Federația de fotbal și-a asumat responsabilitatea de a instrui antrenorii (profesorii de educație fizică și învățătorii de clasele primare) care în urma cursurilor de perfecționare gratuite vor primi Licența D FMF. Pe lângă aceasta, Federația oferă fiecărei școli, gratuit: 10 mingi, 20 de copete, 10 bavete, echipament personal pentru profesori, seminare pentru profesori, și materiale didactice. În cadrul proiectului Fotbal în Școli a fost elaborat un ghid de implementare a curriculumului la disciplina Educație Fizică și Fotbal.

 

Obiectivul pe termen scurt al Federației Moldovenești de Fotbal este crearea condițiilor calitative pentru organizarea lecțiilor de ”Educație fizică prin fotbal”.

 

De asemenea, extrem de importantă este continuitatea acestui Proiect, prin crearea claselor sportive specializate de fotbal. Federația de fotbal a semnat cu Ministerului Educației un Memorandum pentru implementarea acestor proiecte. În rezultatul unei colaborări și cooperări reciproce eficiente dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Federația Moldovenească de Fotbal vom reuși să contribuim la dezvoltarea multilaterală a copiilor de orice vârstă, vom avea șanse sporite să pregătim sportivi de performanță și vom promova modul sănătos de viață pe întreg teritoriul Republicii Moldova.