• Fii alături de Echipa Țării

A fost inaugurată prima clasă specializată de fotbal

28 sep 2020 de Ion Buga
GALERIE

Cel mai mare proiect social-sportiv din Moldova ”Fotbal în școli” a ajuns la o nouă etapă de dezvoltare. A fost inaugurată prima clasă specializată de fotbal! Evenimentul a avut loc astăzi la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași. Cu această ocazie deosebită, într-o atmosferă de sărbătoare, cei 21 de elevi, băieți și fete, din clasa a V-a "A" au primit echipament sportiv din partea forului de profil, iar apoi au desfășurat lecția de fotbal sub îndrumarea antrenorului Dumitru Copetinschi.


Astfel, datorită eforturilor comune depuse de Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Federația Moldovenească de Fotbal și autoritățile publice locale, acești copii beneficiază de 10 ore de fotbal saptămânal în cadrul disciplinei "Fotbal". De asemenea, elevii sunt asigurați gratuit cu echipament, alimentare și antrenamente. Antrenorul, la rândul său, va putea beneficia de instruire gratuită pentru obținerea Licenței UEFA de categorie B.

Copii se pot bucura și de cele mai bune facilități pentru procesul educațional și sportiv. Clasa de studii, sala sportivă, terenul de joc și vestiarele sunt amplasate în imediata apropiere una de alta. 

 

La eveniment au participat Vasile Rață, primarul comunei Sipoteni, Dumitru Bob, directorul LT ”Mihai Eminescu”, Roman Cupcea, specialist principal al Direcţiei Învăţămînt Tineret şi Sport Călărași, Aurel Abajeru, secretar general ARF Călărași. FMF a fost reprezentată de Sergiu Butelschi, director tehnic, Diana Bulgaru, manager al proiectului ”Fotbal în Școli”, Ruslan Plopa, inspector federal.

Conform conceptului Clase specializate, elevii vor avea un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă. 

 

Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” este prima din cele 20 de instituții de învățământ din Republica Moldova care a întrunit condițiile minime stabilite de FMF și MECC pentru a participa în Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate:

1. Crearea clasei mixte (fete și băieți) specializate în fotbal;
2. Selecția elevilor în clasa specializată;
3. Organizarea și asigurarea procesului educațional și sportiv, conform curriculumului aprobat de MECC și de regulamentul de organizare și funcționare a școlilor sportive cu ziua prelungită de studii;
4. infrastructură (sală și teren de fotbal);
5. asigurarea alimentației de 2 ori/zi
6. profesor - antrenor cu licența "C" UEFA
7. dorință, devotament și dragoste față de copii


Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate primește din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 20 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. 

 

Vă reamintim, la 25 iunie curent, curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal a fost aprobat și votat unanim de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Curriculumul dat a fost structurat și elaborat în conformitate cu toate prevederile Codului educației al Republicii Moldova, cadrului de referință al Curriculumului național, Regulamentului de organizare și funcționare a școlilor sportive și conceptului național de formare a jucătorilor de fotbal (Proiectul ”NOI”).

Astfel, începând cu noul an de învățământ școlar 2020/21, școlile interesate și care dispun de condițiile tehnice necesare pot să implementeze acest proiect, având un act de colaborare în acest sens cu Federația Moldovenească de Fotbal. 

În decembrie 2019 Federația de fotbal și MECC au semnat un Memorandum, care prevede mai multe obiective, majoritatea fiind deja realizate și puse în practică:  

- Introducerea în învățământul general a disciplinei ”Educație Fizică și Fotbal”, precum și a orelor de fotbal în învățământul extrașcolar și în instituțiile de dezvoltare timpurie;
- Certificarea Școlii Federale de Antrenori din cadrul FMF și/sau a unor categorii speciale de licență, și acordarea antrenorilor licențiați a dreptului de a fi angajați în cadrul instituțiilor subordonate MECC;
- Utilizarea și îmbunătățirea infrastructurii sportive pentru practicarea fotbalului;
- Formarea și pregătirea cadrelor didactice pentru îmbunătățirea calității orelor de educație fizică;
- Participarea activă a instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal în competițiile organizate sub egida FMF;
- Crearea claselor specializate de fotbal în instituțiile de învățământ naționale.

 

Deviza noii Strategii de dezvoltare a Federației Moldovenești de Fotbal este ”Accentul pe copii”. Crearea sistemului educațional de fotbal este una dintre prioritățile FMF pentru următorii 5 ani. Pentru aceastra FMF și-a trasat 4 obiective majore: implementarea fotbalului în grădinițe, a lecțiilor de fotbal în școli, crearea claselor specializate de fotbal și a Academiilor de fotbal.