• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Conferința de presă cu participarea selecționerului Engin Firat și a jucătorului Petru Racu înaintea meciului cu Slovenia

06 sep 2020 de Ion Buga

Selecționerul Engin Firat și jucătorul Petru Racu au răspuns la întrebările jurnaliștilor în ajunului meciului cu Slovenia din Liga Națiunilor.


Engin Firat
- Întrebare de la Liubomir Madan, Radio Moldova. Dle selecționer, după debutul în Nations League cu Kosovo, avem un examen mult mai dificil cu Slovenia – o selecționată mai valoroasă cu jucători titrați. Care este starea de spirit în rândul jucătorilor, mai cu seamă că drumul spre Ljubljana a fost lung și istovitor ?
- Meciul cu Kosovo a fost într-un tempou incredibil de ridicat. Nu știu cum adversara noastră a reușit să se pregătească din punct de vedere fizic așa de bine în situația de azi. Kosovo ne-a pus sub mare presiune și am schimbat trei jucători, deoarece erau complet epuizați. Până acum nu sunt sigur dacă doi fotbaliști vor juca mâine. Cum a zis și ziaristul, am făcut un drum lung, nu ne-am odihnit îndeajuns, dar cel mai important lucru este câți jucători apți de joc voi avea mâine la dispoziție.

 

- Întrebare de la Radu Galbur, Publika TV. Vor fi schimbări majore în primul “11” după meciul cu Kosovo?
- Despre aceasta am vorbit mai devreme și băieților mei le spun că cei 11 jucători, care vor intra pe terenul de joc, vor da totul pentru a obține un rezultat bun.

 

- Întrebare de la Stas Cernavca, NTV Moldova. Ce planuri are selecționerul pentru a rezolva problema pregătirii fizice a jucătorilor? Jucăm o repriză și a doua suntem fără vlagă…

- Ziaristul trebuie să-mi explice cum poate antrenorul să schimbe acest lucru? Jucătorii fac pregătirea la cluburile lor, iar la Națională ei sunt convocați pe 2-3 zile. Este o problemă nu numai a mea, dar și a colegilor mei, pe unii jucători nu i-am văzut de 10 luni. Ce putem face?

 

- Întrebare de la Natalia Arapu, saitul moldfootball.com. Care factor va fi decisiv în meciul de mâine: oboseala după jocul cu Kosovo sau un nivel mai înalt de înțelegere între jucători pe teren după meciul de la Parma?
- Noi am început să construim o echipă nouă, am încredere în mai mulți jucători tineri. Totul a început la meciul cu Franța, când am jucat cu doi fotbaliști tineri. La fel a fost și în duelul cu Kosovo, când doi jucători tineri au debutat la Națională. Unul dintre ei joacă în Slovenia. Mă refer la Caimacov. Datoria mea, ca antrenor, este nu doar să trăiesc cu ziua de azi, dar să mă gândesc și la viitor. Din acest considerent suntem ghinioniști, din cauza pandemiei. Avem o echipă, care are nevoie de cât mai multe meciuri pentru ca jucătorii să înțeleagă cerințele mele, să îmbunătățim relațiile de joc. Din păcate, nu a fost posibil. Suntem într-o grupă cu echipe foarte bune, experimentate, care joacă deja de mulți ani în aceiași componență. Și este foarte dificil pentru băieții noștri să înceapă să joace la așa un nivel ridicat.

 

- Întrebare de la Mihai Burciu, Basarabia Sport. În partida cu Kosovo ați mizat pe apărare ca strategie dinaintea jocului sau pe durata partidei ați înțeles că doar această carte trebuie jucată?
- Dintr-o parte pare că vrem să jucăm doar așa, dar cum am spus mai devreme Kosovo a făcut un pressing incredibil și intensiv. Am așteptat în zădar când jucătorii lor vor scădea turațiile. A fost o presiune mare și echipa noastră nu a putut da o replică pe măsură. Am avut mai multe șanse să pasăm decisiv, dar mai mulți jucători au cedat fizic. Adevărul este că jucătorii noștri nu au o pregătire fizică bună. Am auzit de mai multe ori că noi jucăm defensiv, dar nu vreau să pierd cu 4-0 sau 5-0, cum se întâmpla în trecut. Eu vreau o schimbare.

 

- Întrebare de la Nikita Iacovlev, saitul moldfootball.com. Dvs. ați spus că selecțonata statului Kosovo a ignorat fair play-ul la meciul de la Parma. Poate ar fi cazul să le spuneți jucătorilor noștri să procedeze la fel pentru a obține un avantaj în situații similare?

- Nu! Nu vom face asta niciodată! Dacă cineva nu respectă jocul cinstit, asta e problema lor. Recunosc, mă doare când vorbesc la această temă, dar nu voi cere niciodată jucătorilor mei să procedeze în așa fel.
Să le explic ziariștilor sloveni ce s-a întâmplat. Am degajat balonul în afara terenului în momentul în care un jucător de-al nostru era accidentat. Kosovo nu ne-a întors balonul și a marcat golul egalizator, când am rămas în 10 oameni...

 

- Întrebare de la Liubomir Madan, Radio Moldova. Ce șanse au să joace Cătălin Carp și Oleg Reabciuk în meciul de la Ljubljana?
- Oleg s-a accidentat la tendonul lui Ahile, iar Cătălin acuză dureri la umăr. Medicii îmi vor spune mâine care e starea lor și doar atunci voi ști dacă pot miza pe ei.

 

- Întrebare de la Radu Galbur, Publika TV. Vedeta slovenilor este Jan Oblak. Va fi și mai dificil să marcați mâine seară unui portar atât de experimentat?
- Într-adevăr este un portar foarte valoros, dar pentru mine vedeta Sloveniei este Ilicici.

 

- Slovenia este un adversar de bătut? Sau ne vom mulțumi și cu un rezultat de egalitate?

- Această întrebare îmi este adresată de fiecare dată, dar mai întâi trebuie să învățăm ce înseamnă fotbal modern. Dacă vom juca un fotbal modern, atunci vor apărea cu timpul și rezultatele. Iar dacă ne vom baza doar pe noroc, atunci vom avea ocazional unele rezultate norocoase, dar în general vom pierde meciuri. Pentru mine, cu mult mai important decât rezultatul este ce face jucătorul pe teren.

 

- Întrebare de la Sergiu Danilov, Jurnal TV. Care e potențialul acestei Naționale? Ne putem califica la EURO sau la Mondiale prin intermediul calificărilor sau a Ligii Națiunilor?

- Nu. Trebuie să fim realiști. Probabil ați uitat ce-a fost până la venirea mea la Națională și trebuie să avem respect față de jucători.

Un an în urmă Moldova pierdea cu 0-4 în fața Albaniei, care la rândul său a suferit înfrângere cu 0-3 de la Kosovo… Vă spun asta ca să înțelegeți care este diferența dintre nivelul de joc de atunci și acum, și pașii pe care echipa îi face în acest moment. Sunt realist, nu sunt un visător. Datoria mea este să îmbunătățesc jocul echipei, să formez un colectiv unit, dar nu să visez sau să spun povești.

 

Declarațiile jucătorului Petru Racu:

- Cum e atmosfera în echipă?
- Bună seara tuturor! Toată echipa se simte bine. Jucătorii au dispoziție bună datorită rezultatului pozitiv din partida precedentă. Am ajuns în siguranță în Slovenia, Federația noastră a organizat totul ca la carte. Nu mai am nimic de spus, suntem acum în pregătire pentru meciul de mâine.

 

- Ce știi despre selecționata Sloveniei?
- Am analizat jocul adversarilor noștri, ne așteptăm la un meci greu. Ambele echipe își doresc să obțină 3 puncte și va fi un meci frumos din toate punctele de vedere. Sper ca jocul să se termine bine pentru noi.