• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Dragoș Hîncu: „Nu este deloc ușor să organizăm în calitate de gazde un meci în afara Republicii Moldova”

02 sep 2020 de Victor Daghi

Vicepreședintele Federației Moldovenești de Fotbal responsabil de selecționatele Moldovei a oferit detalii inedite pentru fmf.md despre organizarea primului meci al Naționalei noastre contra Kosovo.

 

- Cum decurg pregătirile către primul meci din istoria Echipei Naționale a Moldovei, programat acasă, dar care se va juca în Italia, la Parma?

- Într-adevăr, este în premieră pentru noi, fiind gazde, să jucăm în afara țării, dat fiind faptul că relațiile dintre Moldova și Kosovo sunt specifice, noi nerecunoscând statul Kosovo în calitate de subiect independent al dreptului internațional. Respectiv, n-am putut găzdui selecționata statului Kosovo în Republica Moldova și am fost nevoiți să căutăm un teren neutru. Ne-am dorit foarte mult să jucăm în România, dar nici vecinii noștri nu au recunoscut statul Kosovo pe plan internațional. Atunci am hotărât să organizăm meciul în Republica Italiană, țară în care avem o diasporă foarte mare. Țineam cont de acest fapt și speram că situația pandemică se va schimba și vom putea juca cu spectatori în tribune. Ne doream să avem foarte mulți compatrioți de-ai noștri în tribune, dar din păcate vom juca fără spectatori, cum indică protocolul UEFA cât și regulile interne ale Italiei.

 

- Cum a apărut varianta cu Parma?

- Am fost în căutarea unui oraș unde este concentrată diaspora noastră și care să fie amplasat mai aproape de Slovenia în eventualitatea următorului meci la Ljubljana, pentru a evita cheltuieli adăugătoare de zbor. Inițial ne-am gândit să jucăm acest meci la Udine, un oraș în care locuiesc mulți moldoveni. Însă autoritățile italiene s-au declarat împotriva acestei idei, ținând cont de faptul că Udine se află aproape de Serbia și ar fi putut apărea eventuale provocări.

 

- Cât de dificil a fost de convins autoritățile din Italia să jucăm un meci de fotbal la Parma?

- A contat foarte mult relația dintre Federația Italiană de Fotbal și FMF. Există o comunicare foarte bună între cele două foruri fotbalistice. Respectăm cu strictețe protocolul impus de autoritățile din Italia, pentru că altfel nici nu poate fi. Nu este simplu să organizezi un meci de fotbal în astfel de situație, dar totodată suntem conștienți de faptul că traversăm o perioadă foarte complicată din istoria omenirii și de aceea toți oficialii FMF implicați în buna desfășurare a acestui meci sunt foarte responsabili.

 

- De obicei, la meciurile de acasă ale Naționalei Moldovei lucrează foarte mulți colaboratori ai FMF...

- Aș spune că practic toată Federația este implicată în procesul de organizare a unui astfel de meci. În comunicarea cu partea italiană de la început au fost implicați colaboratorii Departamentului Internațional și vreau să le mulțumesc colegilor mei Olesea Berdea și Roman Ixari, care au fost foarte promți și eficienți. În continuare a fost implicat Departamentul Naționalelor Moldovei, Departamentul Tehnic și astăzi suntem aici, în Italia, cu un staff destul de restrâns. Chiar vreau să le mulțumesc lui Igor Popov, Oleg Molceanov, Igor Soltanici, care sunt implicați la maxim, care pe alocuri nu dorm până dimineața pentru a organiza un proiect fără precedent din istoria fotbalului moldovenesc. Resursul uman pe care îl folosim noi este destul de restrâns, dar foarte efectiv pentru a îndeplini toate cerințele impuse de UEFA.