• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Inedit. FC Moldova din Israel

01 sep 2020 de Dumitru Ciolacu
GALERIE

Un moldovean plecat la muncă în Israel a format o echipă de fotbal, care participă în tricourile Naționalei la campionatul de amatori. El spune că a visat de mic să joace pentru Naționala Moldovei și că astfel și-a văzut visul împlinit.  

 

Clubul de fotbal amator FC Moldova a fost creat la Tel Aviv pe 5 octombrie 2018 de către Ivan Creciun. Compatriotul nostru, pasionat de fotbal de mic, a plecat în Israel în 2016, la muncă, semnând un contract cu o companie de construcții. A făcut acest pas din cauza situației dificile din Republica Moldova și pentru a asigura un trai decent familiei sale, care a rămas acasă.  

 

În Israel, Ivan Creciun a găsit alți moldoveni pasionați de „sportul rege” și a reușit să adune o echipă de 16 jucători. Pentru club, Ivan a procurat de la Chișinău câteva seturi de echipament original în care evoluează și jucătorii selecționatei Republicii Moldova.  

 

Prima perioadă, FC Moldova a jucat meciuri amicale cu alte echipe de amatori, obținând rezultate bune, iar apoi a participat și la câteva turnee locale, la unul dintre care a reușit să se claseze pe locul 3.  

 

Clubul a debutat în al doilea eșalon al campionatului de amatori International Football League Israel în sezonul 2019/2020. La competiție participă formații similare din Anglia, Argentina, Ucraina, Mexic, Franța, Armenia, Sudan sau Israel.  

 

În primul său sezon, FC Moldova s-a clasat pe locul 8 din totalul de 11 echipe participante.  

 

FC Moldova este alcătuită din băieți pasionați de fotbal, dar fără experiență la nivel profesionist. În viața de zi cu zi, cu toții activează în domeniul construcțiilor. Echipa își desfășoară antrenamentele în fiecare joi, iar sâmbătă joacă meciurile. Băieții joacă uneori și la o temperatură de 45 de grade. Toate meciurile se dispută pe terenuri sintetice, așa că riscul de accidentare este mai mare, ceea ce, însă, nu îi oprește pe compatrioții noștri, care au fotbalul în sânge.  

 

Pentru noul sezon, care începe pe 5 septembrie, FC Moldova a făcut câteva schimbări în lot. Au venit jucători noi, iar printre ei se află și fostul fotbalist al grupărilor Constructorul, Sheriff Tiraspol, FC Tiraspol și FC Costuleni, Alexandru Zislis. Obiectivul echipei este clasarea în Top 3 și promovarea în eșalonul superior al campionatului International Football League Israel.