• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. ”VALUL” ȘERPENI

30 aug 2020 de Andrei Prodan

Proiectul ”Frumoasele noastre duminici” continuă astăzi cu istoria echipei din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi. 

 

Alexandru CERGA este profesor de geografie la liceul ”Spiru Haret” şi un mare pasionat de istorie şi sport, autor al cărții ”Istoria satului Șerpeni”. Un capitol aparte al lucrării este dedicat sportului, cu precădere fotbalului. Anume din această carte sunt fragmentele de mai jos, despre echipa de fotbal din Șerpeni.

 

Putem spune, pe drept cuvânt, că fotbalul este cel mai îndrăgit sport printre locuitorii satului Şerpeni, raionul Anenii Noi. Echipa de fotbal este una cu tradiţii şi cu rezultate memorabile.  

Fotbalul se practică din anii 1947-1948, iar în 1950 echipa kolhozului „Budionîi” devine campioană a raionului Bulboaca. A fost primul mare succes la nivel raional.

 

De asemenea, formația din Șerpeni este multiplă campioană și deținătoare a Cupei raionului Anenii Noi. În 1975, echipa satului a fost finalista turneul republican pentru premiile ziarului „Tinerimea Moldovei”.  

 

Din 1956 începe să se organizeze campionatul raionului Anenii Noi la care participă cu regularitate și echipa din Șerpeni.

 

Astfel, în 1972, echipa echipa sovhozului „Dnestrovskii” din Şerpeni devine în premieră campioană a raionului. Pe parcursul competiției formația n-a suferit nicio înfrângere. Cucerind titlul de campioni, şerpenenii au obţinut dreptul să participe în anul următor la întâietatea republicană a Asociaţiei Sportive Benevole „Kolhoznicul”. Tot în 1972, sportivii sovhozului „Dnestrovskii” au participat la competiţiile de toamnă pentru premiul ziarului „Tinerimea Moldovei”.  

 

 

În anul 1973, echipa din Şerpeni participă la un alt turneu republican – Cupa „Iurii Gagarin”.  

 

La ediţia din anul 1975 a Cupei ziarului „Tinerimea Moldovei”, raionul Anenii Noi a fost reprezentat din nou de echipa sovhozului „Dnestrovskii”. În primul tur (1/16 de finală), şerpenenii au învins în deplasare echipa din localitatea Gâsca, raionul Căuşeni, cu scorul de 3:0. Toate cele trei mingi au fost marcate de atacantul Nicolae Sârghi. În optimi de finală echipa noastră a jucat, pe teren propriu, cu echipa din satul Corotnoe, raionul Slobozia. Întâlnirea s-a încheiat cu scorul de 4:2, în favoarea şerpenenilor. Toate cele şase mingi au fost marcate în repriza a doua. Primii au deschis scorul oaspeţii, apoi echipa-gazdă s-a mobilizat, marcând, la rând, patru goluri. La învingători, golurile au fost marcate de Nicolae Sârghi (două), câte unul – Vladimir Doghot şi Constantin Luca.  

 

Echipa de fotbal din Șerpeni, anii ’70. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Nicolae Ceban (cel mai devotat microbist al echipei), Serghei Rusu, Vladimir Dogot (căpitanul echipei), Vladimir Cuvicica, Constantin D. Luca, Ion Tudos, Nicolai Sarghi, Anatol Cuvicica, Boris Cârlig, Nicolai Demian, Alexsandru Zaiaț, Gheorghe Luca, Constantin V. Luca, Tudor Badasco. Rândul de jos: Valentin Zamșa.

 

În semifinală au dat piept cu echipa din satul Olăneşti, raionul Suvorov (Ştefan Vodă). Jocul a început liniştit. Mai des atacau gazdele, însă scorul a fost deschis de oaspeţi. Gazdele şi-au revenit până la urmă, scorul la pauză fiind de 3:2. Repriza a doua a fost dominată în totalitate de şerpeneni, care au marcat încă trei goluri. Scor final – 6:2. Astfel, echipa noastră a fost prima din raion care a jucat o finală a unui turneu republican.  

 

Finala a avut loc la 26 octombrie 1975, în orăşelul Lazovsk (azi – Sângerei), cu echipa kolhozului „Suvorov” din Făleşti. Timpul regulamentar al meciului s-a încheiat cu scorul de 2:2. Pentru şerpeneni au marcat Constantin Luca şi Nicolae Sârghi. în prelungiri au jucat mai slab, cedând cu scorul de 4:2.

În campionatul raionului din 1975, echipa a avut o prestaţie bună, devenind campioană.

 

Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Alexandru Zaiaț, Anatol Cuvicica, Constantin D. Luca, Constantin V. Luca, Nicolai Demian, Vladimir Cuvicica, Vladimir Dogot. Rândul de jos: Nicolai Sârghi, Gheorghe Luca, Tudor Badasco, Ion Tudos, Anatol Pasenco, Valentin Zamșa, Nicolai Pleșcan.

 

La campionatul raionului din 1982, toate echipele din raion au fost separate în două grupe. În finală, şerpenenii s-au întâlnit cu sportivii sovhozuui „Maiak” (s. Puhăceni). Meciul a avut loc pe stadionul din Anenii Noi şi a fost unul încordat, dar şi interesant, cu multe faze de gol. Cu greu, au câştigat sportivii din Şerpeni. În repriza a doua, jucătorul Ivan Cerga a înscris ultimul gol – 2:1 şi a adus echipei sale titlul de campion.  

Această performanță a fost repetată în anul 1985.

 

În anul următor echipa Volna (Valul) Şerpeni a realizat ”eventul”, câștigând atât campionatul, cât și Cupa raionului Anenii Nou.

 

Echipa de fotbal din Șerpeni, mijlocul anilor ’80. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Petru Surdu, Serghei Rusu, Ion Creciun, Valeriu Rusu, Nicolai Creciun, Alexandru Șaranuț. Rândul de jos: Ion Samson, Tudor Samson, Ion Pleșcan, Nicolae Șaranuț.

 

În anul 1987, şerpenenii, chiar dacă erau campioni, nu au participat la campionatul raionului. S-a decis ca echipa să participe la turneul republican al sindicatelor, care a fost, de fapt, un adevărat campionat, din primăvară până în toamnă. Evident, nu puteau evolua la două competiţii concomitent. La acest turneu, echipa „Volna” din Şerpeni s-a clasat pe primul loc.

 

În 1988, echipa din Şerpeni a devenit posesoare a Cupei raionului la fotbal.  

 

În 1989, echipa „Volna” a devenit câştigătoare a cupei raionale „Spicul de Aur”. În finală s-au întâlnit cu fotbaliştii din Puhăceni. În primul meci, desfăşurat la Puhăceni, echipa din Şerpeni a câştigat cu scorul de 4:0. A fost un scor neaşteptat, doarece adversarii erau puternici, câştigând, în 1988, turneul republican al sindicatelor, organizat de ziarul „Tinerimea Moldovei”. În al doilea meci, desfăşurat la Şerpeni, au învins gazdele cu scorul de 1:0. După încheierea acestei partide, a mai avut loc un meci amical dintre echipa principală „Volna” şi a doua echipă din sat – „Zvezda” („Steaua”). Dacă prima echipă participa la Camionatul republican al ASB al Sindicatelor, echipa „Zvezda” – la Campionatul raionului.

 

În ziua de miercuri, 11 aprilie 1990, şerpenenii s-au întâlnit, pentru prima dată, cu o echipă din afara URSS. În această zi, au găzduit într-un meci amical, echipa „Constructorul” din Iaşi, care evolua pe atunci în Campionatul României, liga a II-a. A fost un meci interesant, echipa din România învingând cu scorul de 2:1.

 

În 1991, echipa Valul Şerpeni a devenit deţinătoarea Cupei raionului la fotbal. În finală, care s-a desfăşurat pe stadionul din Anenii Noi, echipa noastră a câştigat cu scorul de 7:0 de la echipa din satul Botnăreşti.

 

În ediţia din 1992-93, în campionatul raionului a revenit echipa Valul. Ea a avut o evoluţie bună, clasându-se pe primul loc. Această performanță a fost repetată până în anul 1996. Astfel, șerpenenii au fost campioni ai raionului patru ani consecutiv. În 1994 în vitrina formației a poposit și Cupa raionului.  

 

Ultima dată Valul Șerpeni a devenit campioană a raionului în anul 2012.  

 

Echipa de fotbal din Șerpeni, anul 2015. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vitalie Luca, Nicolae Pleșcan, Constantin Samson, Maxim Catanaus, Eugeniu Miron, Grigore Pleșcan, Alexandru Luca, Nicolae Rusu, Constantin Luca (sponsorul echipei), Ion Surdu, Anton Rusu. Rândul de jos: Ion Pleșcan (antrenorul echipei), Tudor Starciuc, Igor Nicolaev, Dumitru Poiată, Vitalie Pleșcan, Eugeniu Cerga (sponsorul echipei), Dumitru Rusu, Sergiu Cojocari.

 

Mai multe detalii despre istoria dezvoltării activităţii fotbalistice din satul Şerpeni, raionul Anenii Noi puteți citi pe blogul Moldova Sport History.