• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. ”Dacia” Mateuți

23 aug 2020 de Sandu Grecu

Preluând acest titlu magnific de carte, opera irepetabilului Ioan Chirilă, am dorit să accentuăm importanța zilelor de duminică în localitățile mici ale țării, cu precădere la sate, acolo unde fotbalul explodează la propriu în singura zi de odihnă din săptămână. Fotbalul se asociază cu duminica, de aceea un titlu mai frumos decât cel inventat acum mulți ani de patriarhul presei sportive nu putea fi dat noului proiect FMF, inițiat săptămâna aceasta.  

Astfel, începând de azi, în fiecare duminică, vă vom prezenta istoria sau povestea unei echipe mici, dar cu suflet mare. Istoria echipelor de la sate, unde au crescut și continuă să crească sute și mii de fotbaliști. Din ei puțini sau foarte puțini ajung la echipe de top. Dar toți ajung să trăiască un vis minunat, deosebit, pe nume Fotbal.  

 

FC Dacia Mateuți

Primul venit, primul servit. Cunoscutul jurnalist și realizator de emisiuni TV, Vasile Munteanu a fost primul care a reacționat la postarea, prin care am anunțat despre proiectul ”Frumoasele noastre duminici”. Vasile ne-a trimis câteva poze cu descriere despre echipa din satul său de baștină, Dacia Mateuți.  

 

Așadar, poza este de colecție! Și, cum scrie pagina de Facebook a dacilor din Mateuți, în imagine vedem generația de aur a fotbalului din satul din raionul Rezina.

 

Rândul de jos, de la stânga, la dreapta:

Vasile Galbură, Vasile Donică, Andrei Donică, Grigore Muntean, Ion Muntean, Ion Știrbu, Serghei Cazac.

Rândul de sus, de la stânga, la dreapta:

Anatol Cirimpei (medic), Dumitru Cupcic, Valeriu Cucu, Alexandru Ceban, Nicolae Demian, Anatolie Losenco, Ion Hâncu, Vladimir Muntean, Andrei Ursachi, Ghenadie Muntean, Vladimir Ursachi.

 

Fotografia a fost făcută în anul 1990, după partida dintre echipele localităţilor Mateuţi şi Sârcova, raionul Rezina, pe terenul celor de la Sârcova. Meciul, disputat în cadrul Cupei raionului, a fost câştigat de echipa din Mateuţi, fără drept de apel, scor 5 – 0. Tot în acel an, echipa din Mateuţi câştiga Cupa raionului Rezina. Din memoriile lui Vladimir Muntean, fost professor de Educaţie Fizică în localitate şi membru al echipei de fotbal, echipa din Mateuţi a câştigat titlul de campioană a raionului patru ani la rând: 1989, 1990, 1991 şi 1992. O perioadă bună de timp, căpitan al echipei a fost Anatolie Losenco. Echipamentul formației avea culori alb – azuriu.

 

Până în 1989, echipa s-a numit "Kolhozul 28 iunie".

Din 1990 s-a decis să fie redenumită în FC Mateuți.

Iar după 2010, noua denumire a devenit ”Dacia”.

 

Pe pagina de Facebook a echipei de fotbal Dacia Mateuţi scrie: 

 

”Suntem o echipă de tineri entuziaşti şi îndrăgostiţi de sportul rege. Dacă nu reuşim să învingem, avem grijă să nu pierdem. În fotbal totul este complicat de prezenţa echipei adverse, dar asta nu ne-a împiedicat, prin multă muncă, efort şi dedicaţie să câştigăm 7 trofee, deocamdată, la nivelul raionului Rezina.”

 

Trofee adjudicate de Dacia Mateuți în cadrul competițiilor rationale, Rezina:  

 

Anul 2015

1. Cupa raională.

2. Cupa preşedintelui raionului.

3. Super cupa raionului Rezina.  

 

Anul 2016

1. Cupa raională.

2. Cupa preşedintelui raionului.

 

Anul 2018

1. Cupa raională.

2. Cupa preşedintelui raionului.

 

29 octombrie 2016. Cupa Preşedintelui Raionului Rezina la fotbal, ediţia a V-a. FC „Dacia” Mateuţi – FC „Avangard” Pripiceni 2-1. Printre cei mai buni fotbalişti a fost desemnat şi jucătorul dacilor, Andrei Ceban.

 

Stadionul echipei FC Dacia Mateuţi  

Pe locul pe care astăzi se joacă cele mai tari meciul din raionul Rezina, la Mateuți, pe timpurile sovietice erau amplasate nişte sere. Cu circa 10 ani în urmă, la sugestia şi iniţiativa lui Dumitru Cucu și cu implicarea unui grup de tineri entuziaşti din Mateuţi, cu susţinerea fostului primar al satului, Mihai Mârzenco, a domnului Vladimir Donţu, ulterior şi cu sprijinul actualului primar, Angela Ursachi, pe un loc năpădit de buruieni, a apărut acest minunat teren de fotbal, care, în 2015 a găzduit finala Cupei preşedintelui raionului la fotbal, câştigată de FC Dacia Mateuţi în faţa celor de la FC Ţahnăuţi, scor 2-1.

 

 

În Mateuți, o localitate situată la 110 km nord-est de Chișinău, în apropiere de orașul Rîbnița, există și un teren sintetic de dimensiuni mici. Aici se antrenează mai mult echipa Under 14 din sat. Antrenor: Denis Mârzenco.  

 

Fotbalul e un sport cu tradiții la Mateuți, iar acești tineri talentați reprezintă viitorul fotbalistic al localității, care ”vor îmbrăca cu mândrie și vor reprezenta cu cinste, onoare și demnitate satul, în competițiile de fotbal de nivel raional, și nu doar”, scriu cronicarii care au grijă ca echipa lor să rămână în istoria fotbalului moldovenesc.  

 

 

De altfel, la capitolul istorie, cei din Mateuți se mândrescu cu performanțele realizate de doi consăteni de-ai lor în anii 80 ai secolului trecut. În pozele de mai jos îi vedeţi pe Ion Ursachi (Casachi) şi pe Marcel Chiriţă. Era mijlocul anilor 1980. Ion şi Marcel aveau câte 12 şi respectiv 13 ani, când au început să joace pentru echipa „Steaua” din Rezina. Patru ani la rând, începând cu anul 1987, au fost campioni ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti la nivel de juniori.  

 

Cei 2 au participat şi la campionatul Uniunii Sovietice printre juniori, echipa „Steaua” de la Rezina reprezentând Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.  

 

Ion Ursachi (al doilea rând, în picioare, lângă antrenor). Marcel Chiriţă (al treilea din primul rând,, aşezat).

 

Aceasta a fost povestea echipei Dacia Mateuți. Proiectul ”Frumoasele noastre duminici” va continua duminica viitoare, cu o altă poveste, despre o altă echipă care promovează acest sport minunat, numit fotbalul.  

 

Dacă vrei ca istoria echipei tale să apară pe site-ul FMF, scrie-ne tot ce știi despre fotbalul din localitatea ta și trimite-ne poze pe adresa: presa@fmf.md.