• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Interviu cu Alina Capațîna, primul Delegat al Moldovei din acest sezon de Champions League

21 aug 2020 de Maria Teeşanu

Și-a început activitatea la Federatia Moldovenească de Fotbal în 2016, în Departramentul tehnic. Din 2017 este director al stadionului Zimbru, iar din 2019 -  Delegat UEFA. Cum a reușit Alina Capațîna o ascensiune atât de fulminantă în fotbal citiți în interviul de mai jos.

 

- Lumea este curioasă, cum poți să-ți faci o carieră internațională în fotbal, mai ales atunci când este vorba de o doamnă?

- Propunerea de a candida la funcția de Delegat UEFA am primit-o de la fostul președinte FMF, Pavel Cebanu. Dumnealui mi-a argumentat atunci că am deja o experiență bună în domeniu în calitate de director de stadion și că funcția de Delagat UEFA mi s-ar potrivi foarte bine. Am depus cererea la UEFA împreună cu alți candidați și am câștigat concursul, chiar dacă la el au participat oameni din fotbal cu o experiență mult mai vastă decât mine. UEFA își selectează oamenii luând în calcul nu doar activitatea fotbalistică, dar CV-ul general.  

 

- Ce înseamnă să fii Delegat UEFA și ce presupune această funcție?

- Delegatul este reprezentantul UEFA, care verifică dacă meciul este organizat în conformitate cu regulamentele și cerințele prescrise de forul european. Delegatul supraveghează meciul, ajută organizatorii să-l desfășoare în cele mai bune condiții.  

 

- Cum reușiți să combinați funcția de director al stadionului Zimbru cu postul de Delegat UEFA?

- Funcția de Delegat rezultă din cea de director de stadion. În momentul când primesc delegare la meciuri, pentru mine este mai ușor când ajung la un stadion. Eu deja știu de unde să încep și ce trebuie să cer de la organizatori, ce probleme pot sa apară pe parcursul meciului și cum pot fi aceastea rezolvate – având experiența de la stadionul Zimbru. Eu sunt destul de severă la capitolul organizare. Nu tolerez neprofisionalismul, persoanele care nu finalizează lucrul calitativ și conform standardelor.  

 

- Ce calități îl caracterizează pe un Delegat?

- Delegatul trebuie să fie insistent, să aiba aptitudinea de a găsi numitor comun cu oamenii, să fie colegial. Trebuie să fie un lider modest și respectuos. Delegatul trebuie să coordoneze cu toată echipa care organizează meciul, să-i îndrumeze pe oameni și să le explice clar atribuțiile fiecărui, să fie un bun organizator, să fie capabil să rezolve diverse probleme neprevăzute, să se consume la maxim și să se perfecționeze mereu. Important este să fie încrezător, ingenios, pozitiv și diplomat.