• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Premieră! FMF vă prezintă un reportaj realizat de arbitrul unui meci de fotbal!

31 iul 2020 de Sandu Grecu
GALERIE

Premieră absolută! FMF vă prezintă un reportaj realizat de arbitrul unui meci de fotbal.  

Este vorba despre arbitrul asistent, Maria Teeșanu, care a fost una dintre tușierele meciului de verificare dintre naționalele feminine WU17 și WU19, disputat astăzi dimineață la Centrul selecționatelor din Vadul lui Vodă.  

Maria Teeșanu a scris cronica partidei la care a participat nemijlocit din teren. Lectură plăcută.

 

Cronică de arbitru

 

”La Centrul de pregătire al selecționatelor Moldovei, pe data de 31.07.2020, a fost disputat unul dintre cele mai interesante meciuri pe care le-am arbitrat eu. Într-un duel amical s-au întâlnit selecționatele feminine WU17 și WU19.  

Mulți ani la rând tinerele jucătoare de până la 17 ani au obținut victorii în astfel de meciuri, preluând statutul de "lider" neformal încă din anul 2017.  

Generațiile care s-au întâlnit față-n față astăzi sunt printre cele mai talentate, fapt demonstrat prin viteza de joc, driblinguri spectaculoase și caracter sportiv – calități, care au fost prezente astăzi pe teren.  

A fost un meci special, disputant în condiții de pandemie. Tribunele nu au fost arhipline. Doar antrenorii și lucrătorii de la Centru au putut admira jocul. Partida a fost deservită de medici sportivi și desigur de brigada de arbitri, din care am avut onoarea să fac parte.  

Încă din primele minute jucatoarele au fost predispuse la luptă. Fetele de la WU17 au intrat pe teren cu scopul de a menține acest statut de învingătoare. De partea cealaltă, colegele de la WU19 au venit cu dorința de a prelua ștafeta. De aceea, probabil, ultimele au început mai agresiv și cu un presing înalt.  

Elevele Elenei Subbotina s-au apărat pozițional, cu marcaj personal la fiercare dintre adversare. În urma unui contraatac rapid jucatoarea WU17, Iuliana Colnic deschide scorul în minutul 20, marcând cu un șut la colțul lung.  

 

Egalarea a venit în repriza zecundă. Stela-Aleina Tez, mijlocașul cu rădăcini turcești, a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj în minutul 50 scorul. Însă Fântână Lilia, în urma unor indicații primite din partea stafului technic, duce din nou în avantaj selecționata WU17 în minutul 68, când înscrie un gol de toată frumusețea.  

Când se părea că WU19 sunt gata să se lase bătute, pe teren a intrat Bagrin Gabriela, care este posesoarea unui șut fenomenal. La prima fază Gabriela a driblat o adversară și a șutat imparabil, egalând scorul la 2 în minutul 70.  

Dupa fluierul final al Nataliei Clipca s-a decis ca cele două echipe să execute seria loviturilor de departajare. La loteria celor cinci lovituri, WU17 și-a demonstrat valoarea și tăria de caracter, reușit sa transforme toate cele 5 încercări, în timp ce WU19 a ratat o dată. Astfel, WU17 a devinit pentru al 4-lea an consecutiv castigătoare în meciul de tradiție WU17 vs WU19, scor 2-2, 5-4 la penalty-uri.”

 

Consemnare de Maria Teeșanu

 

Foto: Vadim Caftanat