• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

DESANTUL MOLDOVENESC DIN CIPRU

20 iul 2020 de Sandu Grecu

Luni, cu Valentin Iacovlev

 

Fotbalul feminin devine tot mai popular pe Terra. Se zice că viitorul aparține fotbalului feminin. Începînd cu 1986 apar și în Republica Moldova primele echipe, primele întîlniri fotbalistice între formațiile feminine. Echipe din Moldova au participat la primele turnee de fotbal organizate în URSS. Au trecut anii. S-au schimbat cîteva generații de fotbaliste. Chiar dacă țara noastră este departe încă de cohorta celor mai puternice, fetele noastre au jucat și joacă și în campionatele străine cu destul succes.  

 

Am citit multe mesaje sceptice cu referință la fotbalul feminin din Moldova. Unii în general nu acceptă fotbalul feminin. Dar nu este corect. Fetele au jucat, joacă și vor mai juca fotbal în țara noastră. Începînd din 1992, cu mici întreruperi, au fost organizate campionate naționale la fotbal feminin. În ultimii ani tot mai multe moldovence joacă peste hotare: în România, Russia, Belarus, Ukraina, Kazakhstan, Suedia, Azerbaijan, Belgia, Irlanda și Cipru.

 

Începînd cu 2016 cîteva moldovence au făcut furori în campionatul feminin din Cipru. Cred că puțin știu că fetele noastre au fost printre cele mai bune în această competiție.

 

Foto: Женские лица молдавского футбола

CRISTINA CERESCU este prima noastră fotbalistă care a debutat în campionatul din Cypru. După terminarea sezonului 2015-2016 cînd a luat Cupa și argintul în Moldova cu Noroc Nimoreni, Cristina se transferă la formația cipriotă  AE Famagusta.

În 14  meciuri a marcat 17 goluri şi este medaliată cu argint în campionatul Ciprului.  

Primul meci l-a jucat la 30 octombrie 2016, în deplasare, cu formaţia Apollon Ladies, pierdut cu 0-3. A urmat victoria cu Rafia, cînd Cristina şi-a deschis contul golurilor marcate la Famagusta. În min. 19 şi 70 a trimis balonul în poarta celor de la Rafia în victoria cu 6-0.  

Iar la 11 ianuarie 2017 a reuşit prima tripă. Timp de 25 de minute a marcat trei goluri echipei Acadimia Lemesou (scor 14-0).  

Ce-a de a doua triplă a înscris-o echipei AEK Kokkinochorion timp de 16 minute, la 15 februarie 2017.  

În ultimul meci jucat în acel sezon la Famagusta, la 19 martie a dat şase goluri fetelor de la Akadimia Lemesou, cînd au repetat victoria din tur – 14-0. A fost un campionat reușit înscriind mai mult de un gol pe meci (1,21).

 

Sezonul următor a fost și mai bun pentru moldoveancă. În 18 partide a trimis mingea de 26 de ori în porțile adverse. Deja în prima etapă înscrie un gol în disputa cu formația Pafia. În etapa următoare, la 12 noiembrie 2017, reușește un pocker în poarta echipei Akadimia Podosfairou, scorul meciului 16-0.  

Următoarea partidă cu FA Barcelona a fost pierdută de Famagusta cu 0-1. Au urmat trei meciuri consecutive în care a înscris cîte un gol: cu EN Thoi Lakatamias, Chrisomilia AG Amvrosiu și Lefkothea Latsion. În ziua de Crăciun a anului 2018 marcează o dublă în victoria cu 11-1 în fața fetelor de la Omonoia Lefkosais. Peste două săptămîni mai trimite mingea de două ori în poarta celor de la Apollon Limpion.  

La 11 februarie 2018 urmează încă o dublă în meciul retur cu Akadimia Podosfairou (scor 30-0).  

O altă triplă  a reușit-o la 25 februarie cu EN Thoi Lakatamias (în retur). Finalul campionatului a încununat sucesul fotbalistei noastre cu cele șase goluri în poarta lui Apollon Limpion. Cristina intră în posesia medaliei de bronz, iar formația Famagusta înscrie cele mai multe goluri în campionat – 159, mai multe ca primele două clasate: Barcelona FA și Apollon Ladies.

Moldoveanca încheie campionatul pe locul cinci în clasamentul golgeterilor din Cypru.

 

Anul fotbalistic 2018-2019 îl începe la aceiași formație, evoluînd doar în 12 partide,  Famagusta fiind descalificată și toate rezultatele anulate. Cristina se întoarce în Moldova, unde în cinci meciuri la Agarista a marcat nouă goluri în campionatul Moldovei la futsal.

 

În 44 de meciuri jucate la Famagusta a marcat de 43 de ori (fără cele anulate), un rezultat demn de invidiat, și nu a fost niciodată avertizată!

 

Săptămâna trecută, Cristina Cerescu a semnat cu echipa Universitatea Olimpia Cluj, România.

 

foto: Agarista

A doua moldoveancă care a jucat în Cipru în acel sezon a fost VALERIA RUSU, care evoluase la Naționala de junioare sub 17 ani în PCE 2012 și 2013, apoi la Naționala WU-19 în 2014 și 2015. Ca și Cristina Cerescu, Valeria a plecat de la CS Noroc Nimoreni, cu care cîștigase Cupa și argintul în sezonul 2015-2016.

Primul ei meci în Cipru a fost jucat în data de 06 noiembrie 2016, cu Pafia, cînd a bifat 83 de minute pe teren, fiind apoi înlocuită. La meciul de debut nu avea nici 19 ani împliniți, ea fiind cea mai tînără din formație.

În rest a fost în teren toate minutele de joc. A adunat 13 prezențe și a marcat un gol la 19 martie 2017 cu Akadimia. A fost medaliată cu argint.

 

Următorul an fotbalstic, 2017-2018, îl începe la formația cipriotă la 28 ianuarie 2018, cînd a intrat pe teren titulară, fiind înlocuită în minutul 64. A fost prezentă pe teren 960 de minute și a luat cu echipa în acea ediție medaliile de bronz.

 

În toamna lui 2017 la Famagusta mai sosec alte două moldovence: Claudia Chiperi și Anastasia Toma. În timp ce Valeria revine acasă în vara anului 2018, evoluând în prezent la echipa Agarista Anenii-Noi.  

 

CLAUDIA  CHIPERI a jucat la Famagusta timp de un sezon și jumătate. Aici ea și-a demonstrat calitățile sale de goleador, pe care le cunoșteau toți în Moldova (cu un an înainte de a pleca să joace peste hotare a marcat în campionat 41 de goluri).  

A debutat în campionatul cipriot la Famagusta pe 05 noiembrie 2017, în meciul cu Pafia, cînd timp de 34 de minute a trimis de cinci ori mingea în poarta adversă. În etapa a doua a dat patru goluri în deplasare formației Akadimia Podosfairou (încă patru din cele 16 a înscris Cristina Cerescu). La 17 decembrie  reușește o dublă cu Lefkothea, Famagusta învingînd cu 7-0.  Crăciunul (din 07 ianuarie) în 2018 l-a sărbătorit pe terenul de fotbal, reușind un gol în victoria cu 11-1 a echipei sale în confruntarea cu Omonoia Lefkosais. Peste două săptămîni AE Famagusta învinge Apollon Limpion cu 16-0. Șase goluri a marcat Claudia atunci, ca peste două săptămîni, la 11 februarie să trimită opt “ghiulele” în plasa porții Akadimia Podosfairou. 22 din cele 30 de goluri marcate de AE Famagusta fiind „opera” fotbalistelor din Moldova.

Pînă la sfîrșitul campionatului Claudia a mai înscris două duble cu Lefkothea Latsion și Omonoia Lefkosais. În ultima etapă, cu Apolon Limpion, a trimis o triplă în poarta adversă.

Termină campionatul cu 34 de goluri la activ (media: 1,88 goluri pe meci), rezultat care nu necesită comentarii.

Se plasează a doua în clasamentul golgeterilor.

 

În sezonul 2018-2019 îmbracă iarăși tricoul echipei Famagusta în 18 partide, dar la mijlocul campionatului echipa este descalificată și Claudia pleacă în Suedia, la FK Smedjebacken, unde nu se reține mult și în 2019 revine în Cipru, la Barcelona FC Women Pyrgos Limassol, unde reușește un gol în cele opt meciuri jucate în cea de a doua parte a campionatului. Primul meci în tricoul Barcelonei l-a jucat la 10 februarie 2019 cu Omonoia Lefkosias, scor 7-0. Unicul gol l-a marcat pe 9 martie în poarta echipei Apollon Limpion.

 

În sezonul 2019-2020, la Pyrgos Limassol, primul joc a fost la 15 septembrie 2019, în partida cu Akadimia, în care a marcat și un gol. Apoi, la 13 octombrie a reușit să înscrie și în poarta FC Ladies. În următoarea etapă înscrie o triplă cu FC Lakatania, scor 7-0. La 27 octombrie a „înhățat” două galbene în confruntarea cu titrata Apollon Ladies (cu care campioana Moldovei a jucat în grupele Ligii Campionilor). A fost prima eliminare în Cipru. Prima dublă pentru Pyrgos a reușit-o la 22 decembrie 2019, în returul cu FC Ladies.

 

foto: Omonia Nikosia

ANASTASIA TOMA a ajuns în Cipru după ce evoluase în România, la ACS Heniu Prundu Bargaului. Este o fotbalistă cu un potențial mare. În primul an în campionatul insular Anastasia a înscris 34 de goluri în 18 partide (ca și Claudia Chiperi). În acel sezon cele trei moldovence de la Famagusta (Cerescu, Chiperi și Toma) au marcat împreună 94 de goluri din cele 159 înscrise de Famagusta.

 

Debutul la Famagusta a fost pe 05 noiembrie 2017 în meciul cu Pafia, perforînd și poarta acestei formații. Și în etapa a doua reușește un gol cu Akadimia. Ca și coechpierele ei din Moldova s-a evidențiat la 11 februarie, cu 12 mingi marcate în poarta celor de la Akadimia Podosfairou. La 25 februarie înscrie trei goluri în poarta fetelor de la EN Thoi Lakatamias, ca la 11 martie să trimită de cinci ori mingea în plasa porții echipei Chrisomilia AG Amvrosiou Kerineias. La 18 martie urmează o dublă cu Lefkothea Latsion. În ultima etapă a mai dat cinci goluri cu Apollon Olimpion.  

Se clasează a treia în clasamentul golgeterilor. Așadar, trei moldovence sunt prezente în topul celor mai bune cinci goleadore din campionatul Ciprului.

 

Cele 14 meciuri jucate în 2018-2019 au fost înzădar, echipa fiind descalificată și rezultatele anulate. 75 de goluri a marcat pentru Famagusta în toate competițiile într-un sezon și jumătate.

 

Din 2019 se transferă la FA Barselona Pyrgos, Limasol. În meciul de debut din 15 septembrie 2019 cu Akadimia a fost în teren doar 55 de minute, însă a fost de ajuns să trimită de trei ori mingea în plasa adversă.

La 05 ianuarie înscrie o dublă pentru noua sa echipă perforînd poarta FC Lakatamia. La 1 martie 2020 avea 12 goluri în cont.

 

Claudia Chiperi și Anastasia Toma continuă se evolueze în campionatul cipriot. Ele vor fi coechipiere de club, după ce săptămâna trecută au semnat ambele cu echipa Omonia Nicosia.