• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Selecționerul Engin Firat, despre meciul cu Italia și despre Naționala Moldovei

08 iul 2020 de Sandu Grecu

Selecționerul Naționalei Moldovei, Engin Firat, a explicat pentru toată societatea fotbalistică din Moldova cum stau lucrurile la Echipa Țării și de ce este important ca Moldova să aibă anume adversari de Top.

 

Despre schimbul de generații

Dragi suporteri ai echipei Naționale a Moldovei. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă. Desigur, toate țările trec prin momente grele, dar pentru noi este deosebit de dificil. Alte țări precum Kosovo, Grecia și Slovenia au echipe care joacă ani de zile împreună. Echipa noastră începe acum să facă schimbul de generații și avem nevoie de multe meciuri amicale pentru a ne adapta la noul sistem și altele.  

De asemenea, este greu că mulți dintre jucătorii noștri nu au jucat niciun meci din februarie. Încercăm să stabilim încă un meci de verificare în luna august pentru a vedea la treabă cât mai mulți jucători.  

 

Am spus încă de la început că singura modalitate de a învăța și de a obține încrederea în sine este de a juca împotriva celor mai buni ca noi. Este un moment psiholiogic important pentru fotbal.  

Știu că pentru multă lume este important să înregistrăm și noi măcar o victorie. Dar în ultimii 6 ani au fost 6 victorii, toate împotriva Andorrei și San Marino. Ce putem noi să învățăm din aceste victorii? Ne fac bine astfel de meciuri?  

În ultimele 3 meciuri am jucat împotriva campioanei mondiale și a altor două echipe care se află în Top 20 din lume. Am pierdut toate partidele la 1 gol diferență, dar am fost aproape de a avea un rezultat pozitiv în toate meciurile. Acum jucătorii noștri au mai multă încredere în sine.  

 

Despre programul nostru din acest an

Când am fost la Amsterdam pentru UEFA Draw am văzut cu toții că acum avem mult mai mult respect în Europa. Antrenori și federații importante au venit la noi cu propuneri pentru a juca amicale.  

Rusia și antrenorul Cercesov ne-au spus inițial că nu sunt interesați să joace împotriva noastră, iar după meciul cu Franța s-au răzgândit. Oamenii au recunoscut că Moldova nu mai este cea care pierdea împotriva Andorrei sau a Luxemburgului cu 0:4.  

 

E suficient pentru noi? Nu, suntem departe de locul unde vrem să fim. E o muncă enormă de făcut și avem nevoie de un plan bun. Am spus asta încă de la început. Această echipă are nevoie de experiență și are nevoie de aproximativ 2 ani pentru a ajunge la nivelul său bun. Când spun acest lucru, vreau să fie clar că eu nu afirm că voi sta 2-3 ani la timona Naționalei Moldovei, dar că această echipă are nevoie de acest timp!  

 

Avem cea mai dificilă grupă dintre toate în Liga Națiunilor. Sunt doar echipe foarte puternice, cu jucători mari. Acest lucru este pozitiv pentru noi. Va trebui să dăm totul, la maxim, pentru a ”supraviețui”.  

 

Despre meciul amical din octombrie, contra uneia dintre cele mai mari echipe ale lumii, Italia, am doar cuvinte pozitive. Așa am promis de la început, că vom juca cu echipe adevărate, de top.  

Va fi foarte greu, sunt de acord, dar acesta este cel mai bun mod de a învăța. Cel mai bun mod de a construi un nou viitor pentru Naționala Moldovei.  

Iar pentru fanii fotbalului din Moldova va fi minunat să vedem jucători de 24 de carate împotriva Naționalei noastre.

Hai, Moldova!