• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Povestea echipei Petrocub Hînceşti, a doua finalistă a Cupei Moldovei Orange

28 iun 2020 de Ion Buga
Mihail Usatîi

 

Istoria echipei Petrocub a început oficial pe 27 noiembrie 1999. În comuna Sărata Galbenă, raionul Hînceşti, apărea pe harta fotbalistică un nou club ambițios la iniţiativa oamenilor de afaceri, Mihail Usatîi și Mihail Crăciun. 

 

Petrocub-Spicul Sărata Galbenă a avut nevoie de nici doi ani pentru prima promovare în Divizia Națională, după un baraj câștigat la masa verde cu Haiduc-Sporting USM. Debutul în eșalonul superior a fost unul onorabil. Evoluând cu o nouă denumire – FC Hîncești, formația antrenată de Victor Barîșev a reușit să încheie campionatul pe locul 5. Primul gol al echipei în Divizia Națională a fost marcat de Eduard Blănuță, actualul selecționer al naționalei feminine a Moldovei. Iar prima victorie a venit pe 23 septembrie 2001, 3-1 cu Tiligul Tiraspol, grație unei duble semnate de Marcel Reșitca, în prezent antrenor secund al echipei. 

 

FC Hîncești nu a rezistat însă mult în elita fotbalului moldovenesc, retrăgându-se după prima jumătate a sezonului viitor. A urmat o perioadă îndelungată de restructurare a echipei. Schimbarea strategiei de dezvoltare, anume accentul pe pregătirea tinerilor jucători din localitate, s-a dovedit a fi inspirată. În numai două sezoane, Petrocub reușește din nou promovarea în Divizia Națională, după câștigarea Diviziei B, seria Sud (2013/14) și clasarea pe locul 2 în Divizia A (2014/15). 

Anul 2015 - Petrocub promovează în Divizia Naţională

 

Liderii formației din Hîncești erau tinerii Vladimir Ambros, Dan Taras sau Vladislav Slivca. Pas cu pas, Petrocub a urcat şi în clasamentul Diviziei Naționale. În ediția 2017, odată cu venirea lui Lilian Popescu la timonă, formația din Hâncești se clasează în premieră pe locul 3, ceea ce le-a permis să participe și în preliminariile Ligii Europei. Aceste performanţe au fost repetate şi în următoarele două ediţii de campionat. 

 

Lilian Popescu

Mai mult ca atât. Stabilitatea şi managementul progresiv al clubului au permis acestuia să dezvolte propria şcoală de fotbal, cu 8 grupe de copii, precum şi infrastructura necesară. Stadionul municipal din Hînceşti a fost printre primele care au beneficiat de suportul FMF la instalarea sistemului de iluminare nocturnă. 

 

Prestaţiile bune din ultimii ani au deschis drumul jucătorilor de la Petrocub spre diferite echipe naţionale ale Moldovei. Vladimir Ambros, Ion Jardan, Dan Taras, Iaser Ţurcan sunt cele mai elocvente exemple. La începutul acestui an Petrocub și-a prezentat noul președinte – Nicolae Usatîi, care l-a înlocuit în această funcție pe tatăl său, Mihail Usatîi. Noul conducător are 28 de ani şi îşi doreşte să continue dezvoltarea clubului după un model european. 

 

Pe terenul de fotbal, formaţia din Hînceşti a ajuns până în finala primei ediţii a Cupei Federaţiei, acolo unde a pierdut în faţa lui Sf.Gheorghe. Aceleaşi echipă vor reedita meciul deja în finala Cupei Moldovei Orange, o premieră pentru Petrocub. În drum spre finală, echipa pregătită de Lilian Popescu le-a eliminat pe Tighina Bender (7-0 şi 2-0), Zimbru Chişinău (2-1 şi 3-1) şi deţinătoarea în exerciţiu a trofeului, Sheriff Tiraspol (1-0 şi 1-2). Golul calificării istorice a fost marcat de Sergiu Platica în prelungirile partidei cu Sheriff, chiar pe terenul acesteia. Hînceştenii s-au revanşat astfel pentru eşecul în urma loviturilor de departajare de acum 3 ani tot în semifinalele Cupei Moldovei Orange. 

Petrocub, anul 2020

Petrocub va lupta pentru primul trofeu din istoria clubului marți, 30 iunie, la stadionul Zimbru din Chişinău împotriva celor de la Sf.Gheorghe. Partida va începe de la ora 21.00 și va fi transmisă în direct de postul de televiziune N4, canalul Sport1, portalurile moldfootball.com și sports.md, dar și de paginile sociale FMF și site-ul fmf.md.