• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Povestea echipei Sfîntul Gheorghe Suruceni, prima finalistă a Cupei Moldovei Orange din acest an

27 iun 2020 de Sandu Grecu

FC Sfîntul Gheorghe a fost fondat pe 11 iulie 2003 de către doi entuziaști stabiliți cu traiul la Suruceni – jurnalistul Valeriu Reniță și fostul jucător al echipei Spumante Cricova, Sergiu Caraman (ambii originari din satul Horjești, raionul Hîncești). Primul a devenit președintele clubului, iar cel de-al doilea – antrenorul echipei. Clubul a fost denumit în cinstea Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, numele căruia în poartă și Mănăstirea din localitate. Imaginea cum Sf. Gheorghe ucide balaurul este prezentă pe logotipul clubului din Suruceni.  

 

Până la fondarea echipei Sfîntul Gheorghe, Valeriu Reniță a mai avut o tentativă de a investi în fotbal, după ce în calitate de primar al satului Suruceni, împreună cu un localnic, Victor Suruceanu, au creat echipa Victoraș (anul 1999). Aceasta a jucat mai întâi în Divizia B, apoi a promovat în Divizia A, dar s-a desființat în 2003, an în care ”s-a născut” clubul Sf.Gheorghe.

 

De menționat, că în perioada sovietică, apoi în anii 90, primii de după independență, Suruceniul a avut mereu echipă în turneele republicane. Denumirea acesteia era Tinerețea.  

 

Revenim la Sfîntul Gheorghe. Până în anul 2008 clubul a fost reprezentat doar de echipe de copii și juniori în campionatul național sau la diferite turnee.  

 

În anul 2007 echipa de juniori U18, Sf.Gheorghe a devenit campioană națională, devansându-le pe Sheriff Tiraspol și Olimpia Bălți! Printre juniorii care au luat titlul în acel an se numărau viitorii internaționali Veaceslav Posmac, Alexandru Vremea, Mihai Plătică sau Maxim Potârniche.  

 

 

În sezonul 2008-09 “sfințiii” s-au înscris în Divizia A, coform prevederii din Regulamentul campionatului, care permite școlilor de fotbal să evolueze automat în Divizia A, în cazul în care doresc acest lucru. Sfîntul Gheorghe, antrenată de Victor Botezatu, s-a clasat pe locul 11 printre 16 echipe în Divizia A. Surprinzător, echipa a promovat în Divizia Națională, după ce a susținut licențierea, spre deosebire de alte echipe din topul eșalonului secund, care au refuzat promovarea.  

 

În primele două sezoane în elita fotbalului moldovenesc, echipa antrenată de același Sergiu Caraman a reușit să evite retrogradarea  - locul 11 printre 12 echipe în ediția 2009-10 și locul 12 din 14 formații (2010-11).

 

Însă inevitabilul s-a produs în ediția 2011-12, când Sfîntul Gheorghe, antrenată de Veaceslav Bugneac și apoi de Iurie Groșev, s-a clasat pe locul 10 printre 12 echipe, dar nu a reușit să obțină Licența Națională și a fost retrogradată în Divizia A.

 

În anul 2016 Valeriu Reniță a dat clubul în arendă unui grup de finanțatori. Astfel, după 5 sezoane în Divizia A, Suruceni reușește să se întoarcă în prima divizie în anul 2017, sub comanda antrenorului Vadim Boreț.  

 

În primele două sezoane de la revenirea în Divizia Națională, echipa s-a clasat pe locul 7 (în edițiile 2017 și 2018).  

 

Anul 2019 a fost cel mai bun din istoria clubului Sfîntul Gheorghe Suruceni.  

Echipa a devenit în premieră vicecampioană națională, a jucat în finala Cupei Moldovei Orange și a obținut dreptul să reprezinte Republica Moldova în Liga Europei.  

 

Toate aceste succese se leagă de antrenorul Serghei Cebotari. Anume după instalarea lui Cebotari în postul de antrenor principal la Suruceni (până atunci el activase în calitate de antrenor secund la Sf.Gheorghe), formația care s-a bătut mereu pentru evitarea retrogradării a ajuns una dintre liderele fotbalului nostru.  

 

În consecință, Serghei Cebotari a fost ales de către membrii afiliați FMF drept cel mai bun antrenor moldovean al anului 2019.

 

În Ancheta FMF făcută printre experți și antrenori de fotbal, clubul din Suruceni a fost desemnat cea mai bună echipă a anului 2019 (echipa cu cel mai mare progres) din Republica Moldova, iar Nicolae Cebotari și Alexandru Suvorov au fost aleși cel mai bun portar și cel mai bun mijlocaș ai Campionatului.  

 

„Sfinții” au mai primit trofeul „Puterea de a reveni în joc”, datorită victoriilor obținute în două meciuri din ediția 2019, în care adversarii au punctat primii.  

 

Echipa din Suruceni a început cu brio și anul 2020. În februarie, cu puțin timp înainte de începerea pandemiei, Sfîntul Gheorghe a devenit câștigătoarea primei ediții a turneului național „Cupa Federației”, după 2-0 în finală cu Petrocub-Hîncești.

 

Sf.Gheorghe a ajuns a doua oară consecutiv în finala Cupei Moldovei Orange. În drumul său spre finală, gruparea din Suruceni a trecut în optimi de FCM Ungheni cu 1-0 și 2-0, în sferturi de Milsami Orhei cu 1-0 și 0-0 și în semifinale de Speranța Nisporeni cu 5-2 și 2-2.  

 

Finala Cupei Moldovei Orange, Petrocub – Sf.Gheorghe, se va disputa marți, 30 iunie, de la ora 21.00 și va fi transmisă în direct de postul de televiziune N4, canalul Sport1, portalurile moldfootball.com și sports.md, dar și de paginile sociale FMF și site-ul fmf.md.  

 

FCSG 2020