• Fii alături de Echipa Țării

Comunicat FMF cu privire la demararea competițiilor de fotbal în Republica Moldova

26 iun 2020 de Sandu Grecu

Societatea fotbalistică din Moldova a fost informată cu regularitate, prin intermediul site-ului oficial FMF, despre eforturile depuse de Federație în obținerea permisiunii autorităților de a relua procesul fotbalistic, în perioada dificilă prin care trecem toți împreună.

În consecință, am găsit înțelegere la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care au permis FMF reluarea Cupei Moldovei Orange din 21 iunie și începerea Diviziei Naționale, din 3 iulie, fapt pentru care aducem sincere mulțumiri din partea întregii comunități fotbalistice din Republica Moldova.

Imediat după ce a reluat activitatea cluburilor din prima ligă valorică, Federația Moldovenească de Fotbal a intervenit pe lângă MECC cu rugămintea de a permite formațiunilor sportive din Diviziile valorice ”A”, ”B” și ”Amoliga” să desfășoare antrenamente în grup, conform unor reguli prestabilite.

Dar cel mai important, FMF a intervenit pe lângă autorități să permită reluarea activității sectorului juvenil: Academiilor și Școlilor de fotbal, care se ocupă cu creșterea și educarea copiilor, viitorilor fotbaliști.

Vă reamintim că deviza Strategiei de dezvoltare a fotbalului moldovenesc pentru perioada 2020/24 este ”Accentul pe copii”. În acest sens, rugăm instituțiile statului abilitate să ne permită reluarea procesului de antrenament la nivel de copii și juniori.

Rugămintea noastră vine ca rezultat al necesității demarării procesului de antrenament pentru entitățile enumerate mai sus și ca urmare a solicitărilor cluburilor și jucătorilor din cadrul acestor formațiuni, care invocă o serie de motive justificate pentru care se dorește revenirea la desfășurarea antrenamentelor în grup și anume:

1. participarea decentă a echipelor moldovenești în Competițiile Internaționale (Cupa Intercontinentală la mini-fotbal, planificată spre desfășurare în luna septembrie, anul curent);

2. necesitatea demarării Cupei Moldovei, ediția 2020-2021, astfel, ca până la finele anului calendaristic curent să fie organizate 1/16 competiției;

3. recuperarea fizică eficientă a fotbaliștilor până la startul noului sezon fotbalistic și evitarea riscului unor pierderi financiare considerabile pentru cluburi, ceea va provoca inevitabil o criză profundă în fotbalul moldovenesc.

FMF a demonstrat că are capacitate organizațională de a respecta cu strictețe Instrucțiunile cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în cadrul competițiilor desfășurate sub egida Federației.

În contextul celor expuse, FMF contează mult pe sprijinul MECC. Așteaptăm o decizie pozitivă în acest sens, pentru reluarea activității fotbalistice la toate nivelele.