• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Nou format pentru campionatele feminine U-17 și U-19

18 iun 2020 de Ion Buga

Comitetul Executiv al UEFA, la ședința de astăzi, a aprobat un nou format pentru campionatele feminine U-17 și U-19. Aceste schimbări au menirea să asigure o dezvoltare a tinerilor jucători de elită, ca parte a angajamentului continuu al UEFA față de fotbalul feminin. 

 

Astfel, începând cu sezonul 2021/22, noul format va presupune crearea a două ligi (A și B). În primul sezon, în ambele ligi echipele vor fi împărțite în grupe de câte 4, în baza clasamentului coeficienților fiecărei țări.


Runda 1 
- în fiecare ligă vor fi jucate mini-turnee 
- câștigătoarele fiecărui mini-turneu din Liga B vor promova în Liga A, iar ultimele echipe clasate în mini-turneele din Liga A vor retrograda în Liga B.
 

Runda 2 
- această etapă din Liga A va înlocui actuala rundă de elită, astfel câștigătorii grupelor și cea mai bine clasată echipă de pe locul 2 se vor califica la turneul final 
- după această etapă, câștigătoarele mini-turneelor din Liga B vor promova în Liga A
- ultimele echipe clasate în Liga A vor retrograda în Liga B și vor evolua în prima rundă a următoarei ediții a turneului 

 

Gazda Campionatului European va avea garantată prezența la turneul final. Cu toate acestea, pentru o mai bună pregătire către meciurile finale, aceasta va participa de asemenea în etapele preliminare.


Noul format va asigura un echilibru mai competitiv, deoarece toate echipele vor juca împotriva unor echipe de nivel similar, oferind în același timp posibilitatea fiecărei țări de a se califica la turneul final. De asemenea, vor fi garantate disputatea a 5 sau 6 meciuri oficiale pe sezon – care vor avea loc în ferestrele de competiție deja existente.