• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Naționala a încheiat cantonamentul de criză. Concluziile selecționerului Firat

27 mai 2020 de Victor Daghi

 

Echipa Națională a Moldovei a încheiat astăzi, 27 mai,  cantonamentul de o săptămână de la Centrul de pregătire al selecționatelor Moldovei de la Vadul lui Vodă.  

 

Cu câteva zile înainte de demararea cantonamentului toți jucătorii, stafful tehnic și lucrătorii Centrului au trecut cu brio testul COVID-19, iar ulterior au respectat cu strictețe toate condițiile impuse de autorități pentru această perioadă. A fost efectuată dezinfectarea autocarului Naționalei și a tuturor facilităților de la baza de la Vadul lui Vodă. Jucătorii au stat în carantină deplină pe toată perioada efectuării cantonamentului. Tot programul de pregătire a fost elaborat în conformitate cu recomandările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

 

La primul cantonament de pregătire din timpul pandemiei au participat 16 jucători:  

 

Portari: Nicolae Calancea (Dunărea Călărași, România), Cristian Avram (Petrocub-Hîncești), Nicolae Cebotari (Sfîntul Gheorghe)  

 

Apărători: Anatolie Prepeliță (Spartaks Jurmala, Letonia), Ion Jardan, Sergiu Plătică, Petru Racu (tustrei, Petrocub-Hîncești)  

 

Mijlocași: Andrei Cojocari, Artur Patraș (ambii, Speranța), Cristian Dros (ASU Politehnica Timișoara, România), Iaser Țurcan, Dan Taras (ambii, Petrocub-Hîncești)

 

Atacanți: Vitalie Damașcan (Fortuna Sittard, Olanda), Maxim Cojocaru (Sheriff), Vladimir Ambros (Petrocub-Hîncești), Constantin Sandu (Speranța)

 

Selecționerul Engin Firat a povestit pentru fmf.md despre cantonament:

 

“În primul rând, vreau să salut toți fanii. Am avut o săptămână foarte frumoasă la Vadul lui Vodă, totul a fost organizat perfect. Ceea ce ne-am propus să facem din punct de vedere al securității, a fost făcut foarte bine. Începând cu testarea, continuînd cu dezinfectarea și controlul medicilor. Nu am avut nici o problemă, în același timp am organizat antrenamentele în grupuri mici, așa cum am convenit.

 

Ședințele tehnice au fost eficiente deoarece am lucrat cu jucătorii mai mult individual asupra momentelor tactice. Suntem fericiți că am reușit și putem să fim un exemplu bun pentru alte sporturi din Moldova, deoarece este posibil de organizat antrenamentele în cazul în care ții totul sub control. Pas cu pas, putem relua viața normală. Și consider că sportul este un lucru important din viața noastră.  

 

Pentru prima dată m-am aflat într-o asemenea situație, la fel ca și toți antrenorii din lume. Vreau să le spun colegilor mei din Divizia Națională că în cazul în care ei vor avea nevoie de informații de la mine sau de la asistenții mei, pot apela oricând la noi. Ceea ce am înțeles este că antrenamentele pe care le facem acasă nu ajută așa de mult, deoarece ele sunt bune doar pentru fortificarea mușchilor.  

 

Jucătorii noștri s-au aflat în aceiași situație de două luni și jumătate și pregătirea lor fizică nu este bună. Vom avea mult de lucrat înainte de începerea sezonului. Va fi foarte greu pentru jucători, dar sunt încrezător, deoarece ei toți sunt dornici de a munci, sunt foarte motivați și mă refer la toți jucătorii din Divizia Națională.  

 

Sper ca Guvernul să permită cluburilor reluarea antrenamentelor cât mai repede posibil. Ce mai vreau să spun este că din prima până în ultima zi de cantonament jucătorii s-au simțit bine din punct de vedere psihologic, am simțit cât de mult îi ajută cantonamentul să revină mai ușor la viața normală și puteți auzi vocile - cât de motivați și în același timp relaxați sunt jucătorii noștri.  

 

Sper să fim un exemplu bun cum se poate, pas cu pas, să revenim la viață normală, deoarece toți avem nevoie de ea și sper să se întâmple cât mai curând. Vreau să vă îndemn să fiți pozitivi, să aveți grijă de Dvs., și în curând, nu știu cât de curând, vom reveni la viață normală.”