• Fii alături de Echipa Țării

Fotbal de Plajă (Naționale)

Fotbal pe plajă. Debutul selecționatei într-o competiție oficială

25 mai 2020 de Ion Buga

Fotbalul pe plajă a devenit în ultimii ani un sport tot mai popular. Numărul țărilor care participă la competițiile internaționale organizate sub egida forului mondial este în continuă creștere, 120 (masculin) și 19 (feminin).

 

Puțini poate își amintesc, dar naționala Moldovei a avut un debut de vis, acum aproape 10 ani, într-un turneu oficial la fotbal pe plajă - în preliminariile Campionatului Mondial 2011. Calificările din zona europeană au fost găzduite de stațiunea italiană Bibione. Echipa noastră a fost repartizată în grupa preliminară G alături de Polonia, Austria şi Norvegia.

 

Antrenorul-jucător Veaceslav Rusnac a convocat pentru aceste jocuri următorii jucători: Ruslan Istrati, Denis Coicev, Andrei Negara, Ruslan Miron, Mihail Cojusea (toți – Lexmax), Andrei Mațiura, Cornel Brumaru, Alexei Muntean, Dorin Coceban, Veaceslav Rusnac, Ian Iacovenco (toți – Palestra) și Ruslan Pernai (Zov-Mebel Belarus).

Anul 2010. Selecționata Moldovei de fotbal pe plajă

 

Chiar dacă era debutantă, Moldova a reușit să câștige toate meciurile din grupă! Mai întâi, a căzut Polonia. Tricolorii s-au impus în urma executării loviturilor de departajare, după ce timpul regulamentar s-a încheiat nedecis, scor 1-1. Autorul primului gol pentru naționala noastră a fost reușit de Dorin Coceban. Jucătorul echipei Palestra Chişinău a fost decisiv și la penalty-uri, aducând astfel pentru Moldova prima victorie într-o partidă oficială.

Dorin Coceban

 

“Pe lângă adversarii puternici, acolo am aflat cum este nisipul adevărat pentru fotbalul pe plajă. Intra toată glezna în nisip și era dificil de controlat balonul. Trebuia să ne acomodăm cât mai rapid. Cât despre Polonia, știam că era o echipă destul de puternică. Însă după meci, polonezii nu aveau nici un chef să dea ochii cu noi. Sunt niște amintiri frumoase” 

a declarat Dorin Coceban.

 

A urmat un succes mai concludent în fața Norvegiei, scor 3-1, datorită golurilor înscrise de Alexei Muntean, Andrei Negara și Ruslan Pernai (actualul selecționer al Moldovei).

 

Același rezultat a fost înregistrat și în meciul cu Austria. De această dată golurile au fost semnate de Ruslan Pernai, Dorin Coceban şi Mihail Cojusea. 

Moldova, câștigătoarea grupei preliminare

CLASAMENT

EchipeMVÎGolaverajPuncte
Moldova 3307-3
Polonia32118-10
Austria 3128-14
Norvegia3038-14

 

Parcursul victorios a permis Moldovei să se califice în optimile de finală ale turneului preliminar. Acolo însă echipa antrenată de Veaceslav Rusnac a dat piept cu naționala Spaniei, campioana Europei în exercițiu. Ibericii au abordat foarte serios această partidă și nu au lăsat loc pentru o nouă surpriză, scor 5-1. Juanma, de două ori, Joaquin, Pajon şi Kuman au confirmat statutul de favorită a Spaniei. Golul moldovenilor a fost reuşit de Dorin Coceban.

 

“Am fi avut mai multe șanse, dacă evitam Spania în optimi, dar aceasta a pierdut surprinzător meciul din grupe cu Olanda și a ocupat doar locul secund. Spania este o forță în fotbalul pe plajă cu jucători de talie mondială. În pofida înfrângerii, cred că am avut cu toții parte de o aventură foarte interesantă” 

își mai amintește Dorin.

 

Evoluția bună din Italia a surprins plăcut multă lume și a contribuit considerabil la dezvoltarea fotbalului pe plajă în țara noastră. Începând cu anul 2013, Moldova participă cu regularitate și în preliminariile Campionatului European (Euro Beach Soccer League), Divizia B.  

 

Mai mult ca atât, amatorii acestui sport din țara noastră vor avea ocazia să vadă pe viu meciurile naționalei în competițiile internaționale, odată cu construcția stadionului de fotbal pe plajă în Parcul „La Izvor” din Chișinău. Lucrările sunt în plină desfășurare, iar în viitorul apropiat Moldova va fi chiar gazda unei etape preliminare ale Campionatului European de fotbal pe plajă, cu participarea a 16 naționale.