• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Engin Firat: „Suntem fericiți că Guvernul ne-a permis să începem antrenamentele Echipei Naționale”

21 mai 2020 de Victor Daghi

 

Selecționerul Engin Firat a povestit în 5 minute despre primul cantonament de după carantină.

 

“Salut toți amatorii fotbalului din Moldova! Sper că toți sunteți sănătoși și plini de speranță în legătură cu viitorul nostru. Noi am început cantonamentul Echipei Naționale și cred că este un moment pozitiv pentru toți oamenii și ne oferă speranță că vom trece aceste timpuri foarte repede.

 

Fotbalul nu este doar un joc. El are o misiune socială și este iubit în toată lumea. Am observat că startul Bundesligei are un impact pozitiv asupra multor oameni și competiția este urmărită în toată lumea.  

 

În primul rând suntem fericiți că Guvernul ne-a permis să începem antrenamentele Echipei Naționale în grupuri mici și sperăm că în viitor, după ce vor vedea că totul este aici sub control, și cluburile din Divizia Națională vor putea începe antrenamentele.  

 

Referitor la faptul cum este totul organizat aici. În primul rând, toți cei care se află aici, la baza din Vadul lui Vodă, lucrătorii, stafful tehnic și jucătorii au fost testați la coronavirus și toate rezultatele au fost negative. Totul este sub controlul doctorilor noștri. Asta înseamnă că ei efectuează controale de 3 ori pe zi a tuturor persoanelor, le măsoară temperatura. Noi controlăm totul și nu ne bazăm pe noroc. În același timp, peste tot la bază avem lichid dezinfectant și fiecare persoană poate să-și spele mâinile în orice moment.  

 

Avem 3 terenuri de fotbal la Vadul lui Vodă și ne antrenăm de două ori pe zi. Pe aceste trei terenuri se antrenează 16 jucători, ceea ce înseamnă că avem spațiu suficient pentru jucători și nu vor fi probleme cu respectarea distanței sociale.

 

Referitor la antrenamente. Se cunoaște că jucătorii nu s-au antrenat în mod normal mai mult de două luni, iar antrenamentele on-line sunt bune doar pentru a fortifica mușchii. Și noi vedem că jucătorii nu sunt pregătiți din punct de vedere fizic. Din această cauză accentul la antrenamentele noastre îl facem pe pregătirea tactică și doar o mică parte - pe pregătirea fizică. Vom continua în așa mod.  

 

Mai sunt câțiva jucători la Tiraspol, care nu au putut veni din cauza carantinei impuse. Acum încercăm să ne antrenăm în grupuri mici, lucrăm la tactică, cum trebuie să joace fundașii, mijlocașii și atacanții.

 

Pandemia a stricat toate planurile Echipei Naționale. Acum încercăm să facem planuri noi, contactăm alte Federații pentru a juca meciuri amicale, dar nimeni nu știe în acest moment ce va urma. Nici UEFA, nici FIFA nu pot decide nimic.  

 

Și este foarte greu pentru oricine să facă vreun plan pentru viitor. Ceea ce înseamnă că Federația noastră nu poate de una singură să decidă ce meciuri va juca. Noi trebuie să coordonăm totul cu forurile fotbalistice internaționale și să primim de la ei acceptul pentru disputarea meciurilor.  

 

Ne aflăm acum în situația în care nu știm exact ce se va întâmpla mai departe, deoarece potrivit ultimei informații de la UEFA este posibil să jucăm 3 meciuri oficiale în septembrie. Pentru noi asta înseamnă că vom juca meciul de acasă cu Kosovo în altă țară, din cauza problemelor diplomatice dintre țările noastre. După aceasta avem meciuri în Slovenia și Grecia. Trei meciuri în deplasare timp de 7-8 zile! Este un program infernal, care nu poate fi acceptat. Asta înseamnă că vom călători în continuu, nu vom avea mult timp pentru antrenamente sau recuperare.  

 

Ce mă face fericit este că băieții sunt foarte dornici de fotbal, sunt foarte motivați și trebuia să-i opresc la un moment dat, deoarece nu vreau să avem accidentări. Ce urmează? Dacă nu vom avea informații noi, atunci la sigur vom încerca să organizăm un nou cantonament. Asta este totul ce-am vrut să vă comunic.  

 

Vă doresc toate cele bune în Moldova și sper să ne vedem cât mai curând pe terenul de fotbal.”