• Fii alături de Echipa Țării

Proiectul ”Fotbal în școli” în vizorul federațiilor europene

20 mai 2020 de Ion Buga

 

Reprezentanți și oficiali de la federațiile de fotbal din Armenia, Belarus, Estonia, Georgia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Rusia și Moldova participă în perioada 19-21 mai la webinarul UEFA Share Football in Schools.

 

În cadrul evenimentului sunt puse în discuție aspecte care vizează implementarea proiectului Fotbalul în școli în diferite țări. Participanții lucrează în grupuri a câte 7-8 persoane și sunt ghidați de către un supervizor din partea UEFA. Webinarul este o oportunitate de a împărtăși bune practici, idei și experiențe, precum și este o platformă pentru noi inițiative în proiectele școlare.

 

„Pe ordinea de zi au fost cele mai actuale probleme în proiectele Grassroots. La fel, au fost abordate subiectele ce țin de colaborarea cu Ministerele de profil și alți parteneri strategici. Evident, ne-am referit și la instruirea pedagogilor în domeniul fotbalului și valorile aplicate în proiectele fotbalului școlar. Am fost plăcut surprinsă să aflu că multe țări participante se inspiră din proiectele noastre” 

a declarat Diana Bulgaru, manager proiecte Grassroots FMF.

 

Aceste dezbateri vin în ajutorul fiecărei federații, care pe 29 mai, vor prezinta un plan amănunțit de implementare a proiectelor Fotbal în Școli pe o perioadă de 4 ani. Prin urmare, aceste strategii de dezvoltare vor garanta în anii următori implicarea în fotbal a unui număr cât mai mare de copii.

 

FMF mai este reprezentată de către Anatolie Cojocari, coordonator proiecte Grassroots, Vitalie Jurat, manager al Oficiului de dezvoltare regiunea Nord, iar Oleg Molceanov participă în calitate de supervizor UEFA. Ca prim-vicepreședinte al Comitetului Fotbal UEFA a fost invitat la webinar și Pavel Cebanu, președintele de onoare al FMF.

 

Din partea forului fotbalistic european participă Jamie Houchen, consultant Grassroots, Frank Ludolph, șeful Departamentului pentru instruirea antrenorilor, Per Ravn Omdal, Ambasador UEFA Grassroots, și Ulf Marquard, specialist Grassroots.

 

Proiectul-pilot “Fotbal în Școli” a fost implementat în circa 100 de școli din Republica Moldova, care au semnat acorduri de colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal. În total sunt implicați circa 15.000 de copii. Proiectul prevede 2 ore de fotbal pe săptămână, în cadrul lecțiilor de educație fizică, pentru clasele primare, 1-4.

 

Anume fotbalul pentru copii este prioritatea numărul 1 a FMF în noua Strategie de dezvoltare pentru perioada 2020/24, elaborată cu suportul UEFA.