• Fii alături de Echipa Țării

eFotbal. Dan Moroșanu, despre experiența primului campionat european

09 mai 2020 de Ion Buga

 

În ultimii ani, sportul electronic sau eSports a devenit un domeniu foarte popular, mai ales în rândul tinerilor. Datorită dezvoltării foarte rapide la nivel global, mai multe organizații internaționale, printre care și UEFA au început să acorde o atenție mai sporită jocurilor electronice online.

 

Astfel, după anunțarea noului parteneriat dintre KONAMI, una dintre cele mai mari companii producătoare de jocuri video, și forul fotbalistic european, s-a decis și crearea în premieră a turneului eEURO 2020, jucat exclusiv pe eFootball PES 2020. În scurt timp, Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat participarea echipei naționale a Moldovei în cel mai mare eveniment de eFotbal deschis selecționatelor.

 

În urma concursului de selecție națională organizat de FMF și Federația națională de eSports, dreptul de a reprezenta Moldova la eEURO 2020 le-a revenit lui Dan Moroșanu și Alexandru Ianciu. Țara noastră a evoluat într-o grupă cu Bosnia-Herțegovina, Kazahstan, Macedonia de Nord și Elveția. Despre experiența unei asemenea competiții ne-a povestit chiar unul dintre participanți, Dan Moroșanu.

 

“Nu am avut așteptări atât de mari, dar oricum simțeam o responsabilitate pentru că reprezentam țara. Ne doream poate să avem o prestație cât mai interesantă. Ca experiență au fost doar emoții pozitive. De la început însă am fost dezavantajați de faptul că nu am avut acces la camera Practice Mode (rezervată antrenamentelor), ceea ce ne-ar fi permis să ne pregătim mai bine și să ne acomodăm mai rapid. Cu toate acestea, am acceptat provocarea și am intrat în concurs. La un moment dat, am simțit că putem mai mult. Dacă am fi avut și noroc...”  

ne spune Dan.

 

În grupa C, Moldova a obținut trei victorii și tot atâtea remize, suferind și două înfrângeri. În clasamentul final, naționala noastră s-a clasat pe locul 3, care nu a fost suficient pentru o calificare la turneul final eEURO 2020.

 

“Eram foarte aproape de a ne clasa și pe locul secund. Păcat de acel rezultat de egalitate cu Macedonia de Nord. Adversarii nu erau cu mult peste nivelul nostru, poate cu excepția bosniacilor care erau conduși de un jucător profesionist” 

a declarat reprezentantul Moldovei.

 

Dan Moroșanu

Tânărul de 31 ani recunoaște că la moment nu dedică foarte mult timp pentru jocurile eSports, la fel ca în copilărie, când petrecea cu prietenii ore în șir la console și alte tehnologii ale vremii respective. În prezent, această pasiune se menține doar datorită unei comunități a jucătorilor eSports, una prea mică însă pentru a crește popularitatea acestui domeniu în Moldova.

 

“Prin participarea la eEURO 2020 am încercat să afirmăm și să dezvoltăm comunitatea noastră, una de amatori să recunoaștem. Pentru aceasta este nevoie de multă dedicare. În unele țări se câștigă bani buni din această activitate, dar nu și în cazul Moldovei” 

 

a subliniat Dan.

 

La turneul final eEURO 2020 s-au calificat 16 țări:

Grupa A: Spania, Bosnia-Herțegovina, Germania, România
Grupa B: Danemarca, Turcia, Serbia, Italia
Grupa C: Muntenegru, Croația, Țările de Jos, Luxembourg
Grupa D: Austria, Grecia, Franța, Israel

 

Finalele sunt programate pe 23 și 24 mai.