• Fii alături de Echipa Țării

SISTEMUL DE CALIFICARE LA MONDIALUL 2022

04 dec 2019 de Sandu Grecu

UEFA a făcut public astăzi sistemul de calificare la Campionatul Mondial din 2022. Vă reamintim că FIFA a alocat doar 13 locuri pentru Europa la Mondialul din Qatar.

Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022 va avea loc peste un an, în decembrie 2020, iar Moldova va face parte din urna a 5-a sau a 6-a. 

În total 55 de selecționate care participă în preliminariile europene vor fi împărțite în 10 grupe, 5 de câte 5 echipe și 5 de câte 6. Biletele pentru Mondial le vor obține direct doar câștigătoarele seriilor. Zece în total.

Apoi, pentru ultimele 3 locuri, se vor lupta 12 echipe într-un play-off, care va include cele 10 clasate pe pozițiile secunde în preliminarii plus cele mai bune două formații din Liga Națiunilor, necalificate direct la CM. Ele se vor înfrunta în două baraje cu eliminare directă, jucate într-un singur meci. Vor fi 6 semifinale și 3 finale. Învingătoarele vor merge în Qatar. 

Pentru a ajunge la baraj din Nations League (septembrie-noiembrie 2020), Moldova trebuie neapărat să câștige grupa. Dar nici câștigarea grupei nu ne garantează calificarea în play-off! Pentru asta trebuie neapărat ca învingătoarele primelor 2 divizii valorice din Liga Națiunilor să se califice direct din preliminarii. 

La tragerea la sorți a preliminariilor CM 2022, zona Europa, se va ține cont de poziția ocupată în clasamentul FIFA. În acest moment, Moldova este pe locul 175 în lume și pe 50 (din 55) în Europa. Totuși, mai avem un an și vor mai fi destule meciuri până atunci. Putem să ne îmbunătățim locul în aceste clasamente.