• Fii alături de Echipa Țării

UEFA Playmakers

UEFA Playmakers™ este o inițiativă inedită elaborată de forul european în colaborare cu una dintre cele mai mari companii de producție cinematografică din lume, Disney, dedicată fetelor cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani. 

 

UEFA Playmakers este un sistem unic de antrenament conceput pentru a atrage și implica cât mai multe fete în fotbal prin mișcarea, jocul și povestirea desenelor animate Disney. Inspirat de cercetările academice care arată rolul pozitiv al povestirii în a ajuta copiii să facă sport, Playmakers își propune, de asemenea, să contribuie la creșterea numărului de fete care respectă standardele minime ale activității fizice ale Organizației Mondiale a Sănătății – în prezent, doar 16% conform raportului OMS.

 

Filmele cu un rol puternic feminin vor fi împărțite în 10 sesiuni de antrenament, în care fetele vor interpreta scene și vor prelua rolurile unora dintre cele mai iubite personaje din toate timpurile, care le va permite să devină sănătoase și puternice, să își facă prieteni, să câștige încredere în sine și să învețe noi abilități pentru fotbal și viață. 

 

De asemenea, proiectul își propune ca scop și următoarele obiective:

- familiarizarea fetelor cu fotbalul prin oferirea unui mediu care pune accentul pe distracție, prieteni și fotbal;
- implementarea unei strategii de antrenament inedite și personalizate, care se bazează pe imaginație (inspirată de poveștile și personajele Disney) ca instrument de pregătire și de dobândire a aptitudinilor fotbalistice;
- dezvoltarea capacităților fizice ale fetelor și încurajarea unei legături permanente cu fotbalul, pe întreg parcursul vieții.
 

Proiectul va fi implementat în țara noastră în perioada anilor 2021-2023 la 26 de instituții de învățâmânt, școli și cluburi de fotbal feminin din Moldova. Toți cei 55 de antrenori care participă în program urmează a fi instruiți folosind metodologia UEFA Playmakers. Antrenamentele de fotbal vor avea loc la centrele selectate sub îndrumarea a câte 2 antrenori. Procesul de instruire pune accent pe o abordare unică dezvoltată de experții UEFA pe baza cercetărilor Universității Beckett din Leeds (Anglia). Fiecare antrenament, se bazează pe poveștile celebrelor desene animate Disney. Astfel, fetele vor învăța elementele de bază ale fotbalului ca personaje populare precum Elastigirl, Violet, Elsa, Anna sau Olaf. 

 

Anul trecut, proiectul a fost lansat în șapte țări pilot, România, Austria, Belgia, Norvegia, Polonia, Scoția și Serbia. În prezent, 22 de asociații implementează acest program dedicat dezvoltării fotbalului feminin.