• Fii alături de Echipa Țării

OPINII // Rodica Costișanu: „Am revenit cu noi idei de promovare a sportului în școală - să dezvoltăm mai multe echipe de fotbal feminin”

06 mar 2024 de Reporter FMF

Primul program „Bazele Managementului Sportiv”, desfășurat la Academia FMF, a reunit manageri sportivi din mai multe localități ale Republicii Moldova. Timp de aproape trei săptămâni, cât au ținut cele zece cursuri incluse în program, participanții au dezvoltat abilități manageriale, învățând să planifice, să implementeze și să evalueze activitățile desfășurate.

 

Ce se va schimba la Măgdăcești, după implementarea programului „Bazele Managementului Sportiv”?

 

Satul Măgdăcești, una din cele mai mari localități rurale din raionul Criuleni, va deveni în curând un centru sportiv pentru adolescenții și tinerii din împrejurime. Rodica Costișanu este profesoară de educație fizică în Liceul Teoretic Măgdăcești. Ea a revenit de la instruirile Academiei FMF cu noi idei și sugestii privind promovarea sportului în localitate, mai ales că în curând, la Măgdăcești se va deschide Complexului Cultural Sportiv de tip regional.

 

„Să dezvoltăm mai multe echipe de fotbal feminin. Fetele sunt mai active și se implică mai mult în joc”, observă profesoara de educație fizică.

 

Rodica Costișanu a dezvoltat abilități manageriale, participând la Programul „Bazele Managementului Sportiv”, desfășurat la Academia FMF.

 

„Fiind profesoară de educația fizică, conducând și o echipă de fotbal de fete, am conștientizat necesitatea acestor cursuri. Aici am învățat managementul financiar-contabil, managementul proiectelor, managementul organizării unei competiții. În aceste trei săptămâni am avut parte de niște profesori foarte experimentați”, afirmă participanta la programul de instruire.

 

Formarea profesională obținută la Academia FMF, afirmă Rodica Costișanu, i-a schimbat viziunea privind organizarea competițiilor sportive, familiarizând-o cu noile practici internaționale.

 

„Am aflat cum să organizăm o competiție la nivel local, raional și republican, unde să batem la ușă pentru a obține finanțări. De asemenea, am fost ghidați de mentori cum să comunicăm pentru a convinge sponsorii și cum să cooperăm între noi colegii. Dar cel mai important, am aflat ce reprezintă industria complexă a fotbalului”, a menționat Rodica Costișanu.

 

Un aspect important al cursurilor de formare profesională continuă, potrivit Rodicăi Costișanu, este platforma de comunicare oferită de Academia FMF. Profesoara de educație fizică de la Măgdăcești spune că și-a făcut aici prieteni și a revenit acasă cu noi idei de promovare a sportului în școală. Vrea să formeze în liceu și o echipă de fete pentru padel.

 

Federația Moldovenească de Fotbal a lansat pe 15 februarie primul Program al Academiei FMF, întitulat sugestiv „Bazele Managementului Sportiv" și adresat managerilor sportivi din industria fotbalului, dar și tuturor celor pasionaților de sport, care doresc să-și consolideze cunoștințele și abilitățile în acest domeniu aflat în continuă schimbare.