• Fii alături de Echipa Țării

Naționala. Istoria duelurilor moldo-iordaniene

18 feb 2024 de Andrei Prodan

Cea mai mare surpriză a ultimei ediții a Cupei Asiei încheiată recent în Qatar a furnizat-o selecționata Iordaniei. Calificată în premieră în finală, ea a cedat în fața echipei țării-gazdă, 1-3, după ce adversara a beneficiat și a transformat trei lovituri de la 11 metri. Este interesant faptul că naționala Moldovei pe parcursul istoriei sale s-a întâlnit de două ori cu reprezentativa Iordaniei.

 

Logo-ul „First Jordan Football Championship”

Prima confruntare fotbalistică moldo-iordaniană a avut loc în vara anului 1992. Atunci selecționata noastră a participat la primul său turneu internațional, care s-a numit oficial „First Jordan Football Championship”. Competiția s-a disputat pe stadioanele din Amman și Irbid în perioada 16 – 28 august, iar la turneu au luat parte 8 echipe din Asia (Iordania, Irak și Pakistan), Africa (Algeria, Etiopia, Congo și Sudan) și Europa (Moldova).

Naționala noastră a făcut parte din grupa A alături de reprezentativele din Pakistan, Sudan și țara-gazdă. În semifinale se calificau ocupantele locurilor unu și doi.

După ce în primele două runde Moldova și Iordania au obținut câte două victorii (ai noștri au învins Pakistanul și Sudanul cu scorul de 5-0, respectiv 2-1) înaintea confruntării directe ele erau deja calificate având câte 4 puncte la activ (la vremea respectivă pentru victorie se acordau 2 puncte). Pentru a ocupa locul întâi în grupă pe moldoveni îi aranja chiar și o egalitate deoarece aveau un golaveraj superior, +6, față de +5.

 

Luni, 24 august 1992, pe „International Stadium” din Amman, în prezența a circa 30.000 de spectatori, s-a disputat partida Iordania – Moldova.

Din cronica meciului publicată în buletinul oficial al competiției aflăm că gazdele au început în forță, însă moldovenii au reușit să stăpânească entuziasmul iordanienilor. „Căpitanul Iordaniei, Jamal Abu Abed, a fost jucătorul cheie care a încercat de mai multe ori să străpungă apărarea moldovenilor, dar fără succes. În același timp, moldovenii au replicat puternic și au fost aproape de a înscrie prin Miterev, dar goalkeeperul Iordaniei, Nasser Ghandour, a reușit să salveze poarta. Iordania a continuat să preseze prin atacanții Jeries, Aref Hussein susținuți de Jamal și Samer. Timpul se scurgea, tensiunea în tribune și în teren era tot mai mare. În minutul 87 Hisham Abdul Munem a excutat un corner, iar Jeries a reluat balonul cu capul în plasa porții echipei Moldovei, marcând golul victoriei pentru Iordania”.

Astfel, gazdele au câștigat grupă, noi mulțumindu-ne cu locul secund.

Evgheni Piunovschi, antrenorul naționalei Moldovei, a utilizat în acest meci următorul „11”: Vasile Coşelev (Tiligul), Victor Rusu (Bugeac), Sergiu Secu (CSS Amocom), Igor Ovcearenco (CSS Amocom), Serghei Stroenco (Tiligul), Iurie Scala (Bugeac), Alexei Scala (Bugeac) înloc. 65’ Valeriu Catană (Bugeac), Igor Oprea (Tiligul) înloc. 65’ Igor Cuciuc (Bugeac), Alexandru Spiridon (Zimbru, cpt.), Iurie Miterev (Zimbru), Vladimir Gaidamaşciuc (Tiligul).

 

Naționala Moldovei la deschiderea oficială a turneului internațional din Iordania din 1992

 

În semifinale băieții noștri au cedat la limită în fața Irakului, 0-1, iar în finala mică au învins reprezentativa statului Congo, 3-1.

Câștigătoarea turneului a devenit selecționata Iordaniei care după ce a trecut de Congo, 2-1, a învins în meciul decisiv Irakul cu scorul de 2-0.

 

24 august 1992. Secvență de la meciul Iordania – Moldova, 1-0

 

Următoarea întâlnire dintre Moldova și Iordania a avut loc peste 10 ani și tot în cadrul unui turneu internațional. Cea de-a XI-a (și ultima) ediție a „Rothmans Cup” a avut loc între 9 și 13 februarie 2002 pe insula Malta.

În prima zi a întrecerii moldovenii au fost întrecuți de Lituania, 0-1, iar gazdele au învins Iordania cu scorul de 2-1.

 

Iarăși într-o zi de luni, 11 februarie 2002, pe stadionul Național din localitatea Ta’ Qali s-au confruntat Moldova și Iordania. De această dată la meci au asistat doar 700 de spectatori.

Eroul partidei a fost actualul președinte al Asociației de futsal din Moldova, Alexandru Golban. Atacantul Daciei Chișinău, care pe atunci evolua în Divizia A, a reușit „dubla”. În min. 20 a înscris din pasa lui Dumitru Gușilă, iar în min. 69 a fructificat o centrare a lui Evgheni Boicenco. De remarcat că ambele goluri au fost marcate din lovituri cu capul.

Această victorie e cu atât mai prețioasă fiindcă a fost obținută de o echipă a Moldovei alcătuită ad-hoc. Trei jucători au debutat la prima reprezentativă (Jmirco, Postu și Orbu), încă 9 au disputat abia al doilea meci (primul a fost cel cu Lituania). Cei mai experimentați s-au dovedit a fi Oleg Șișchin (a îmbrăcat tricoul naționalei pentru a 36-a oară) și Valeriu Andronic (și-a trecut în cont a 6-a prezență). Mai mult, din min. 24 băieții noștri au evoluat în inferioritate numerică după eliminarea lui Gușilă.

Viktor Pasulko, antrenorul „tricolorilor”, a folosit următorii jucători: Alexei Jmurco (Politehnica), Liviu Andriuţă (Dacia), Eduard Grosu (Tiligul), Valeriu Andronic (Dinamo Bucureşti, România), Alexandru Budanov (Constructorul Cioburciu), Victor Barîşev (Constructorul Cioburciu) înloc. 90’+2’ Vasile Postu (Unisport-Auto), Evgheni Boicenco (Agro), Oleg Şişchin (Saturn Ramenskoe, Rusia, cpt.) înloc. 90’ Ghenadie Orbu (Dacia), Alexandru Golban (Dacia), Andrei Maţiura (Zimbru) înloc. 83’ Ivan Zabolotnîi (Constructorul Cioburciu), Dumitru Guşilă (Zimbru).

 

11 februarie 2002. Secvență de la meciul Iordania – Moldova, 0-2. În prim-plan Alexandru Golban, autorul celor două goluri

 

Din păcate, în ultimul meci Moldova a cedat în fața gazdelor, 0-3, și la egalitate de puncte cu Iordania, care a învins Lituania 3-0, a ocupat ultimul loc în grupă din cauza golaverajului inferior.

 

Pe final câteva date statistice interesante. Până în prezent naționala Moldovei s-a întâlnit cu 9 echipe care reprezintă Confederaţia asiatică de fotbal (Arabia Saudită, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Iordania, Irak, Kîrgîzstan, Pakistan și Qatar). Trei dintre acestea (Arabia Saudită, Coreea de Sud și Irak) au fost câștigătoare ale Cupei Asiei, iar Qatar este campioana ultimelor două ediții. În cele 12 partide disputate Moldova a obținut 5 victorii, o remiză și a suferit 6 înfrângeri cu un golaveraj de 18-16.