• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Istoria fotbalului. Turneu exotic al Naționalei din anii 90

04 feb 2024 de Andrei Prodan

În 1993 selecționata Moldovei a susținut unul dintre cele mai exotice turnee internaționale din istoria sa. În perioada 16 – 24 ianuarie, Naționala a participat la cea de-a VII ediție a „UDA Cup” (= Universitas Dharma Agung Cup), care a avut loc în orașul indonezian Medan, situat în nordul insulei Sumatra. Rezultatele acestor partide nu au fost incluse în statistica meciurilor Naționalei Moldovei, din cauză că la competiție au participat și echipe de club.

 

Deplasarea naţionale noastre la turneul „UDA Cup” s-a efectuat graţie relaţiilor amicale stabilite între FMF şi conducerea clubului Rapid Bucureşti în persoana preşedintelui Mircea Pascu, care la rândul său a conlucrat cu Peter Stephen, om de afaceri neerlandez (olandez), și Johnny Pardede, proprietarul unui lanț hotelier din Indonezia.

 

Igor Oprea, autorul primului gol al naționalei de la turneul din Indonezia. Foto: Arcadie Zaporojanu.

Peter Stephen a fost fotbalist profesionist și a evoluat la formațiile Heracles Almelo, Emma Dordrecht, Limburgia Brunssum și Rapid Kerkrade. La mijlocul anilor ’70 a devenit manager la echipa Go Ahead Eagles Deventer (formație la care în anii ’90 au evoluat actualul selecționer al Moldovei, Sergiu Cleșcenco, și fostul internațional Sergiu Nani), după care a îndeplinit funcția de director tehnic al celebrei Feyenoord Rotterdam cu care a câștigat Cupa Țărilor de Jos în 1980. Devenind businessman Peter Stephen a stabilit relații de colaborare cu oamenii de afaceri din Indonezia (fostă colonie a Țărilor de Jos), fiind unul din organizatorii „UDA Cup”.

 

Nominal lista delegaţiei noastre a fost următoarea: conducător – Anatol Teslev, secretarul general al FMF, Ion Caras, antrenorul principal al Naţionalei, care i-a convocat în lot pe portarii Vasile Coşelev (Tiligul) şi Sergiu Botnăraş (Zimbru), fundaşii Alexandru Guzun şi Ruslan Roic (ambii, Niva Viniţa, Ucraina), Sergiu Stroenco (Tiligul), Sergiu Secu (CSS Amocom), Emil Caras (Zimbru), Igor Ovcearenco (Torpedo Zaporojie, Ucraina), mijlocaşii Igor Oprea (Tiligul), Radu Rebeja (Zimbru), fraţii Alexei şi Iurie Skala (ambii, Selena Bacău, România), Igor Cuciuc (Bugeac), atacanţii Alexandru Spiridon (Zimbru), Anatol Luchiancicov şi Vladimir Kosse (ambii, Tiligul), Vlad Copoţ (Bugeac) și Gheorghe Harea (Metallist Harkov, Ucraina).

 

Grijile echipei au lost puse în seama lui Ion Canţîr, şeful muncii organizatorice şi de aprovizionare a selecţionatei, Vasile Gavrilan, administrator, şi Nelu Ostahi, masor. Din delegaţie au mai făcut parte Larisa Răileanu, reprezentanta sponsorului general al naționalei, Grigori Corzun, proprietarul firmei tiraspolene „Tiligul” (preşedintele clubului cu același nume) şi unul din sponsorii principali ai lotului în această deplasare, precum şi Arcadie Zaporojanu, redactorul-șef al ziarului „Fotbal Hebdo”.

 

Ion Caras, antrenorul naționalei Moldovei. 

La cea de-a VII-a ediție a „UDA Cup” au luat parte 5 echipe: selecționata Moldovei, Rapid (București, România), Lokomotiv (Plovdiv, Bulgaria) și două cluburi locale, PSMS Medan și Harimau Tapanuli (Balige).

Conform regulamentului fiecare echipă juca cu celelate patru adversare, după care ocupantele primelor două locuri în clasament disputau finala, iar formațiile clasate pe locurile 3-4 disputau finala mică.

 

Pe 16 ianuarie, în prima zi a turneului, Naționala noastră a fost liberă de joc. Gazdele au jucat între ele la egalitate, 0-0, iar bulgarii i-au învins la limită pe rapidiști, 1-0.

 

În cea de-a doua zi, bucureștenii i-au surclasat pe cei de la Harimau Tapanuli cu scorul de 7-0, iar Moldova a întrecut formația PSMS cu 1-0. Singurul gol a fost marcat de Oprea în minutul 10.

Ai noștri au jucat cu următorul „11”: Coşelev, Guzun, Roic, Stroenco, Caras (60, Cuciuc), A. Skala, Iu. Skala (62, Rebeja), Spiridon, Luchiancicov (46, Harea), Kosse (70, Ovcearenco), Oprea.

Ţinând cont de condiţia fizică de moment a titularilor noştri care au fost convocaţi pentru acest turneu în plină iarnă europeană şi care au nimerit în condiţiile unui anotimp pe care băştinaşii îl califică ca toamnă ce trece în iarnă (ceea ce ar însemna temperatura aerului + 34 C şi nivelul umidităţii sporit până aproape de o sută procente), antrenorul principal Ion Caras a dat indicaţii de a lua partea leului încă în prima repriza”, a notat Arcadie Zaporojanu.

De menționat că din min. 62 oaspeții au jucat în inferioritate numerică după ce arbitrul local l-a eliminat de pe teren pe Alexei Skala.

 

Naționala Moldovei, la cea de-a VII ediție a „UDA Cup”. Foto: Arcadie Zaporojanu.

 

După o zi de pauză turneul a continuat pe 19 ianuarie. Harimau Tapanuli a cedat în fața lui Lokomotiv, 1-3.

Moldovenii s-au confruntat cu Rapid. „Tricolorii” au condus în două rânduri, dar în final au cedat cu 2-3. Au înscris: Kosse (min. 20) și Rebeja (min. 55), respectiv Constantinovici (min. 44, din lovitură de la 11 metri) și Voinea (min. 60 și 75).

În acest meci Ion Caras a aliniat următorii jucători: Coşelev, Guzun, Roic, Stroenco, Caras, Oprea (60, Cuciuc), Rebeja (75, Secu), Iu. Skala, Spiridon, Harea (70, Ovcearenco), Kosse (72, Luchiancicov).

Miza meciului era mare, deoarece, practic, se decidea una din finaliste. Ai noștri au început în forță și primii au deschis scorul. „Dar veni minutul 44 când arbitrul localnic ne-a dezavantajat. A acordat un penalty indicând asupra unui fault în careul nostru, fault care aşa şi n-a fost observat de nimeni nici atunci direct, dar nici mai apoi pe pelicula video”, a scris Arcadie Zaporojanu. Mai mult, în min. 58 de pe teren a fost eliminat cel de-al doilea frate Skala, Iurie, iar faultul în interiorul careului comis asupra lui Gh. Harea n-a fost sancționat de arbitru cu penalty. În aceste condiții bucureștenii au marcat de două ori și au învins cu 3-2.

 

Banca de rezerve a selecționatei Moldovei. Foto: Arcadie Zaporojanu.

 

Pe 20 ianuarie bucureștenii i-au învins la limită de PSMS, 2-1. În timp ce în meciul Moldova – Lokomotiv a fost consemnată o remiză albă.

Arcadie Zaporojanu: „Deşi în finalul celor 90 de minute de joc a fost consemnat un scor alb, el nicidecum nu reflectă pacifismul evident al loturilor aliate în teren. Rezultatul este cel scontat de bulgari, remiza asigurându-le suta de procente participarea în cadrul finale mari, dar echipa moldoveană a încercat să facă mai mult pentru a-şi apropia cele două puncte puse în joc. A fost resimţită evident lipsa lui Spiridon în centrul terenului pe care l-a părăsit în urma unei accidentări”. 

De notat că în repriza secundă portarul bulgar a fost ajutat și de bară.

Pentru noi au evoluat: Botnăraş, Guzun, Roic (65, Ovcearenco), Stroenco, Caras (70, Secu), Rebeja, A. Skala, Spiridon (35, Oprea), Cuciuc (70, Copoț), Kosse, Luchiancicov.

 

Vladimir Kosse, cel mai bun golgheter al echipei Moldovei la „UDA Cup-1993”. Foto: Arcadie Zaporojanu.

După o nouă pauză de o zi turneul s-a reluat cu două înfrângeri ale gazdelor. Lokomotiv a învins PSMS, 2-1, iar Moldova a întrecut-o pe Harimau Tapanuli, 3-2. Kosse a reușit o dublă în minutele 15 și 78. Încă un gol pentru echipa noastră l-a marcat Luchiancicov (min. 30).

Din „11”-le Moldovei au făcut parte: Botnăraş, Guzun, Stroenco, Roic (50, Ovcearenco), Caras, A. Skala, Iu. Skala, Oprea, Rebeja (55, Cuciuc; 75, Secu), Kosse, Luchiancicov (46, Copoț).

 

În clasamentul final Lokomotiv a acumulat 7 puncte, fiind urmată de Rapid – 6 p., selecționata Moldovei – 5 p., PSMS și Hartap – câte 1 p.

 

Pe 24 ianuarie s-au disputat meciurile decisive. În finală, Rapid și-a luat revanșa în fața lui Lokomotiv, 1-0, iar în finala mică Moldova a învins-o pentru a doua oară pe PSMS, 3-1. Golurile echipei noastre au fost înscrise de Kosse (min. 25 și 75, ultimul din penalty) și Luchiancicov (min. 66). Pentru noi au evoluat: Botnăraş, Roic, Stroenco, Guzun (46, Ovcearenco), Caras, Iu. Skala (46, Cuciuc) A. Skala (46, Luchiancicov), Oprea, Rebeja (38, Secu), Harea, Kosse.

 

Antrenorul naționalei a evidențiat evoluția la acest turneu a lui Botnăraș, Guzun, Spiridon și Kosse (cel mai bun golgheter al echipei cu 5 reușite la activ), pe care i-a numit „principalele piese în mecanismul de joc al formaţiei”.

Noi consideram că rezultatul e satilfăcător, să nu uităm mai ales că am plecat la turneu în plină iarnă când echipele din Moldova încă nici nu-şi reluaseră antrenamentele după o vacanţa de mai bine de o lună. Totodată am avut ghinionul de a fi arbitraţi în meciul cheie al turneului (cu Rapid) de un cavaler al flueruiui din partea locului care sau nu e dotat îndeajuns cu cunoştinţele meseriei, sau a fost influenţat...

Deşi s-a desfăşurat în termeni nu prea comozi fotbalului nostru, a fost un turneu util în care am acumulat o experienţă de joc deosebit de importantă pentru „oficialele” ce ne aşteaptă, sperăm, înlr-un viitor apropiat”, a concluzionat Ion Caras în ziarul ”Fotbal Hebdo”.

 

Naționala Moldovei alături de adversara din finala mică. Foto: Arcadie Zaporojanu.