• Fii alături de Echipa Țării

Open Fun Football Schools

OFFS. Seminarul „Școli Deschise ale Fotbalului Distractiv + Sport + Școala + Poliție” promovează incluziunea și relațiile intercomunitare

26 iul 2023 de Roman Cenușă
GALERIE

În perioada 24 - 28 iulie, la Centrul de Pregătire a Selecționatelor de Fotbal Vatra din Vadul lui Vodă, are loc un seminar special dedicat liderilor și antrenorilor implicați în proiectul „Școli Deschise ale Fotbalului Distractiv + Sport + Școala + Poliție”, ediția 2023.

 

La eveniment participă antrenori și reprezentanți ai poliției din mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv din s. Ocnița, (raionul Ocnița), s. Hrușova (raionul Criuleni), orașul Ungheni (raionul Ungheni), s. Copceac (UTA Găgăuzia), mun. Ceadâr – Lunga (UTA Găgăuzia), or. Taraclia (raionul Taraclia) s. Slobozia - Dușca (raionul Criuleni), s. Mândrești (raionul Telenești), s. Mănoilești (raionul Ungheni), or. Sângera (mun. Chișinău), or. Slobozia (reg. Transnistreană), or. Dubăsari (reg. Transnistreană).

 

Evenimentul este organizat de organizația neguvernamentală Cross Cultures, sub auspiciile organizației CCPA din Danemarca și Federația Moldovenească de Fotbal, și beneficiază de sprijinul și contribuția importantă a Guvernului Suediei.

 

La deschiderea seminarului, Dănuț Stelian Oprea, Director Tehnic al FMF, Alexei Grosu, Șef adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, comisar-șef Tatiana Lungu - Coordonatoare de Programe în Ambasada Suediei în Chișinău și Svetlana Patraș, coordonator al CCPA/OFFS Moldova, au adresat un mesaj călduros participanților. Oficialii au subliniat importanța proiectului în promovarea relațiilor intercomunitare și a valorilor democratice, protejarea drepturilor copilului și crearea unui mediu social incluziv și sigur pentru copii și tineri.

 

Open Fun Football Schools este activitatea de bază a organizației Cross Cultures și are ca motto „Jucăm pentru Pace”. Această inițiativă reunește copiii și tinerii în cadrul unor tabere de fotbal distractiv, desfășurate pe o perioadă de șase zile, și este coordonată de antrenori și voluntari. Scopul proiectului este să faciliteze interacțiunea și comunicarea între comunități, trecând peste conflicte și diversități sociale.

 

În cadrul seminarului, liderii și antrenorii implicati în proiect sunt instruiți cu privire la metodele de implementare a Școlilor Deschise de Fotbal Distractiv + Sport + Școala + Poliție, pentru a crea un mediu distractiv, sigur și social incluziv pentru copii din diverse medii sociale și cu necesități speciale.

 

În contextul învățăturilor și experiențelor acumulate, în luna septembrie 2023, vor fi organizate Școli deschise de fotbal distractiv pentru aproximativ 2400 de fete și băieți cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, inclusiv copii din familii social-vulnerabile și copii cu cerințe educaționale speciale.

 

Prin intermediul acestui proiect, organizația Cross Cultures și partenerii săi, CCPA și FMF, continuă să contribuie la dezvoltarea societății moldovenești, promovând valorile fundamentale ale comunității, inclusiv pacea, incluziunea socială și egalitatea de gen.

 

Evenimentul beneficiază de coordonarea atentă a Svetlanei Patraș, Coordonatorul proiectului CCPA/OFFS Moldova, și a echipei formate din Victor Mardari, asistent al coordonatorului CCPA/OFFS Moldova, Natalia CEBAN, inspector federal la fotbal feminin, Iana Pogarevici, Dănuța Chicu, Tatiana Cunceva și Oxana Spătaru, instructori CCPA/OFFS, precum și a Mariei Pleșu, ofițer principal al Secției siguranță minori a Direcției ordine publică al INSP al IGP.

 

Pe data de 26 iulie 2023, la Centrul de Pregătire a Selecționatelor Moldovei din Vadul lui Vodă, se va desfășura o Scoală Deschisă de Fotbal Distractiv + SSP dedicată a 96 de copii, inclusiv copiilor cu cerințe educaționale speciale, cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Această inițiativă aduce bucurie și entuziasm în rândul celor mici, contribuind la consolidarea valorilor și relațiilor pozitive în societate.

 

Proiectul CCPA/OFFS continuă să reprezinte o contribuție semnificativă pentru dezvoltarea societății moldovenești, iar prin implicarea activă a tuturor participanților, se promovează o viziune a viitorului bazată pe pace, înțelegere și cooperare.

 

Proiectul CCPA/OFFS este implementat în țară noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca şi FMF din anul 2006, de asemenea fiind susținut de Guvernul Suediei.

foto: Anna Rotary