• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Aurora Chișinău

23 iul 2023 de Andrei Prodan

Această echipă, pe lângă faptul că a obținut unul dintre cele mai mari succese din istoria fotbalului moldovenesc la nivel de copii și juniori, a constituit o punte de lansare pentru doi fotbaliști care au ajuns componenți de bază ai selecționatei de juniori a URSS, cu care unul a devenit vicecampion european U18, iar altul semifinalist al Campionatului Mondial U20.

 

În Uniunea Sovietică cea mai populară competiție rezervată formațiilor de copii și juniori era turneul „Kojanîi miaci” (= Mingea de piele). Numărul echipelor participante în fiecare an ajungea la zici și chiar sute de mii, iar numărul fotbaliștilor participanți era de câteva milioane.

 

Pentru a ajunge în etapa finală a competiției unionale trebuia să devii campion al republicii. În RSS Moldovenească acest turneu se numea „Portarul” și se disputa din 1956.

 

Astfel, în vara anului 1976 a avut loc cea de-a XX-a ediție a acestei competiții. Inițial s-au disputat turneele la nivel local. Echipa Aurora, antrenată de Anatoli Nesmeianov și Anatoli Fedoseev, care reprezenta Întreprinderea de întreținere a locuințelor Nr. 21 a raionului Octombrie (în prezent – sectorul Râșcani) din Chișinău făcea parte din grupa mică (U11). Devenind campioană a orașului ea a obținut calificarea în faza a doua a competiției, care a avut loc în perioada 1 – 7 iulie.

 

 

Echipele erau împărțite în 5 zone geografice, unde participantele au alcătuit câte două serii, învingătoarele seriilor obțineau foaia de calificare în etapa finală. Aurora Chișinău a fost repartizată în zona a 3-a, seria a 2-a, alături de competitoarele din Dubăsari, Orhei și Criuleni. Din prima serie au făcut parte formațiile din Ungheni, Călărași, Nisporeni și Strășeni (gazda turneului). Echipa din capitală a devenit câștigătoare și a obținut calificarea în faza finală.

 

Meciurile decisive au avut loc la Orhei în perioada 19 – 25 iulie. După o prestație excelentă chișinăuienii s-au clasat pe locul întâi, întrecând echipele Grenada Cahul; Kolos satul Taraclia, raionul Căușeni; Zarea satul Dobrogea, Lazovsk (în prezent – Sângerei); Zarea Orhei și Orlionok satul Iabloana, raionul Glodeni.

 

Oaspete de onoare al fazei finale a fost celebrul antrenor sovietic Gavriil Kacialin sub comanda căruia naționala URSS a obținut cele mai mari succese din istorie: câștigarea Cupei Europei din 1960 și a Jocurilor Olimpice din 1956. Oficialul a remarcat printre altele prestația a trei jucători de la Aurora (Serghei Savcenco, Iuri Meșcoi, Igor Gumeniuc) și „buna pregătire a echipei în toate compartimentele”.  

Știrea din revista Futbol-Hokkei (Nr. 35 din 29 august 1976) despre turneului „Kojanîi miaci”

 

În postura de câștigătoare a turneului „Portarul” chișinăuienii au obținut dreptul să reprezinte Moldova la competiția unională „Kojanîi miaci”, care a avut loc între 13 și 24 august la Dnepropetrovsk (Ucraina). Participantele au fost împărțite în 4 grupe a câte 6 echipe. Ocupantele primelor două locuri se calificau în „sferturi”.  

 

Aurora a început în forță. În primul meci chișinăuienii au surclasat pe Ciaika (Tiumeni, Rusia) cu 5-0. O evoluție foarte bună a avut fundașul Iura Milencii, iar cele cinci goluri au fost marcate de Vitea Tobolschi, Iura Meșcoi și Vova Vodeanoi. Au urmat victoriile cu același scor, 2-1, împotriva reprezentantelor din Tadjikistan și Bielorusia. Foarte tensionată s-a dovedit a fi partida contra adversarei din Lituania. La un moment dat moldovenii conduceau cu 3-0. Lituanienii au reușit să ducă scorul la 3-2 și au avut ocazia să egaleze, dar intervenția decisivă a portarului nostru Sașa Marinicev a salvat situația. În ultimul meci al grupei Aurora a învins echipa Traktor (Celeabinsk, Rusia), 2-0.  

 

În sferturile de finală chișinăuienii au întrecut formația Kolos (Kremenciug, Ucraina) cu scorul de 1-0. În penultimul act al competiției reprezentanta Moldovei s-a întâlnit cu Iveria (Tbilisi, Georgia), o altă echipă care până atunci n-a gustat din amarul înfrângerii, obținând victorii în toate meciurile disputate. Partida s-a încheiat nedecis, 1-1, iar moldovenii au obținut victoria după executarea loviturilor de departajare.  

 

Igor Gumeniuc (primul din stânga), căpitanul formației Aurora Chișinău, pe podiumul de premiere al turneului „Kojanîi miaci” din 1976

O prestație excelentă în aceste meciuri a avut Alexandru Marinicev. Nu întâmplător el a fost desemnat „Cel mai bun goalkeeper” al turneului, primind un premiu special din mâinile renumitului portar din perioada interbelică Anatoli Akimov, campion și deținător al Cupei URSS în componența lui Spartak Moscova.

 

În finală și-a spus cuvântul oboseala și Aurora a cedat în fața armenilor de la Șirak Leninakan (în prezent – Ghiumri) cu scorul de 0-3. Apropo, partida a fost transmisă la televiziunea centrală a URSS.

 

Iată și jucătorii care au obținut primul mare succes la nivel de copii al fotbalului nostru pe arena unională: Alexandru Marinicev, Iuri Milencii, Vladimir Vodeanoi, Victor Tobolschi, Serghei Savcenco, Igor Gumeniuc, Serghei Grigoriev, Serghei Lupașco, Vladimir Petcov, Igor Spelnicov, Serghei Carpișcenco, Mihail Litvac, Iurie Cojocari, Nicolae Cazacu, Iuri Meșcoi.

 

După cum am menționat anterior Igor Spelnicov (anul nașterii 1965) și Serghei Savcenco (a.n. 1966) au îmbrăcat tricoul naționalei URSS de juniori. Spelnicov a câștigat medaliile de argint la Campionatul European din 1984, iar Savcenco a fost semifinalist al Campionatului Mondial din 1985. Fotbalist cunoscut a devenit și căpitanul echipei Aurora, Igor Gumeniuc (a.n. 1965), în 1976 elev în clasa a V-a „D” a școlii medii nr. 8. În anii ’80 – începutul anilor ’90 el a jucat la Nistru Chișinău, Zarea Bălți, Dinamo Chișinău, Vilia Briceni, Iskra Râbnița și Moldovahidromaș Chișinău. Cu ultima formație a fost campion și deținător al Cupei RSSM din 1990. 

 

Nu putem trece cu vederea nici antrenorul echipei. Anatoli Nesmeianov a fost un adevărat descoperitor de talente, mulți ani a deținut funcția de director al Școlii Sportive Republicane de Copii și Tineret a Rezervelor Olimpice (în prezent – Școala Sportivă Specializată de Fotbal nr. 1). Din 2016 această instituție organizează turneul pentru copii în memoria lui Anatoli Nesmeianov.

 

Echipa Aurora Chișinău, ocupanta locului doi la cel mai popular turneu pentru copii din URSS, „Kojanîi miaci”-1976