• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Krasnoe Znamea Chișinău

04 iun 2023 de Andrei Prodan

Krasnoe Znamea (= Steagul Roșu) a fost una dintre cele mai bune echipe a republicii din perioada anilor ’50 ai secolului trecut. Formația din Chișinău a obținut un titlu de campioană a RSS Moldovenești (1950), o dată a fost vicecampioană (1953), a câștigat o Cupă a Moldovei în 1951 și a jucat în finala acestei competiții în 1952, de trei ori (1951, 1954 și 1956) a obținut medaliile de aur ale campionatului orășenesc. La cârma echipei s-au aflat personalități de vază ale fotbalului moldovenesc, precum Gheorghe Mocan sau Valentin Folomeev.

 

În anul 1950, în cadrul Fabricii de încălțăminte nr. 2 „Serghei Lazo”, amplasată pe str. Bulgară colț cu str. Kiev (în prezent – 31 August 1989), a fost creată o formație de fotbal. Deoarece făcea parte din Asociația sportivă „Krasnoe Znamea”, în presa vremii era supranumită echipa fabricii de încălțăminte „Serghei Lazo” sau purta denumirea asociației pe care o reprezenta.

 

Antrenorul Eremenin a cooptat în lot fotbaliști experimentați, mulți dintre care au jucat în componența formațiilor Spartak și Dinamo Chișinău în campionatul URSS, iar unii au evoluat chiar și în perioada interbelică în campionatul României. Printre aceștia se numărau I. Artașov, P. Ciubai, N. Draganov (Dragan), G. Gheorghiță, N. Lazikov, I. Marcenko, L. Reabuhin, V. Trușkin, V. Vinogradov, A. Viverovski.

 

„Din câte îmi aduc aminte și din cele povestite de taică meu, care a fost antrenor la Krasnoe Znamea, vedeta echipei era Nichita Lazikov. Era un atacant pur sânge, înalt, foarte puternic fizic și marca multe goluri”, povestește Nisim Vaserman, fost jucător la Krasnoe Znamea, Moldova/Avântul (ambele din Chișinău) și Dnestr Tiraspol.

 

Deja în 1950 chișinăuienii au devenit campioni ai republicii. La competiția din acel an au participat 44 de echipe împărțite în 8 serii. Câștigătoarele se calificau în faza finală care a avut loc la Orhei. În meciul decisiv „stegarii” au învins campioana en-titre Burevestnik Bender cu scorul de 3-1. Astfel, Krasnoe Znamea a primit dreptul să joace meciurile de baraj pentru promovare/menținere în campionatul Uniunii Sovietice contra formației Burevestnik (actuala Zimbru) Chișinău. În ambele întâlniri mai buni s-au dovedit a fi cei de la Burevestnik, 7-2 și 3-1.

 

Echipa Krasnoe Znamea Chișinău. În medalion – Gheorghe Mocan. Poză din cartea „Recordmanii fotbalului moldovenesc” de Ion Robu.

 

Anul următor chișinăuienii nu s-au calificat printre primele 4 formații din campionat (pe podium au urcat Krasnaia Zvezda Tiraspol, Dinamo și Burevestnik, ambele din Bender), câștigând grupa celor care luptau pentru locurile 5-8. În schimb Krasnoe Znamea a devenit campioana Chișinăului și a intrat în posesia Cupei Moldovei, învingând în finală pe Burevestnik Bender cu 2-1. Acest succes i-a permis echipei să debuteze pe arena unională.

 

Duminică, 12 august 1951, pe stadionul „Dinamo” din Chișinău, arhiplin (la partidă au asistat circa 8.000 de spectatori), „stegarii” au întâlnit puternica formație a orașului Kalinin, echipă care la sfârșitul sezonului a devenit câștigătoarea Categoriei B a campionatului URSS și a obținut dreptul să evolueze în 1952 în elita fotbalului sovietic. Oaspeții au obținut o victorie chinuită cu scorul de 1-0. Golul a fost marcat în repriza secundă de A. Șcerbakov. O prestație excelentă a avut portarul nostru A. Maximov. Iată și „11” aliniat de chișinăuieni: A. Maximov, I. Artașov, L. Reabuhin, Jenor, A. Viverovski, G. Gheorghiță, V. Trușkin, V. Vinogradov, N. Draganov (căpitanul echipei), A. Vaxman, I. Marcenko. Pentru Krasnoe Znamea în acel sezon au mai jucat P. Ciubai și B. Stelmah. Ultimul în vârstă de doar 17 ani ulterior a făcut carieră, evoluând în campionatul URSS la Burevestnik/Moldova Chișinău, SKA Odesa, Vierul Chișinău și Pișcevik Tiraspol.

 

În 1952 Krasnoe Znamea a ocupat doar locul 6 în campionat, dar iarăși s-a calificat în finala Cupei RSSM. De această dată Burevestnik Bender și-a luat revanșa, surclasând echipa din capitală cu 6-1. În sezonul următor chișinăuienii au urcat pe podiumul de premiere al campionatului republican pentru a doua oară. În faza finală „stegarii” au fost întrecuți doar de Dinamo Chișinău, devansând în schimb pe Dinamo Edineț și Burevestnik Bender. Antrenorul Mihail Vaserman a utilizat în acel sezon următorii jucători: Akimov, Ceban, Ciubai, Dziunea, Gheorghiță, Kozlov, Lazikov, Maistrenco, Nudianov, Savicev, Șmeliov, Țelnik.

 

În prima jumătate a anilor ’50 antrenor-jucător la Krasnoe Znamea a fost și renumitul Gheorghe Mocanu, iar din lot a făcut parte și Evgheni Hrokin, fost jucător la ODO Rostov pe Don, Burevestnik Chișinău, echipa orașului Kalinin, în componența cărora a jucat în Categoriile A și B ale campionatului URSS.

 

„Tata meu, Mihail Vaserman, s-a născut în 1919 la Călărași și a jucat fotbal pentru echipele locale în perioada interbelică. A participat la cel de-Al Dolea Război Mondial. A fost rănit. A revenit în Moldova după conflagrația mondială. Era tâmplar de profesie, foarte mulți ani a lucrat la Fabrica de încălțăminte „Serghei Lazo”. Apropo, era foarte bun prieten cu Anatoli Afanasenco, celebrul cizmar de la baza Nistru. Tata iubea fotbalul la nebunie. Nu întâmplător chiar a murit pe terenul de fotbal în anul 1990, după ce a suferit un atac de cord pe când a fost nevoit să înlocuiască un arbitru la un meci disputat pe stadionul fostului Tehnicum de educație fizică. La Krasnoe Znamea îndeplinea funcția de antrenor și de administrator al echipei. Mult timp a fost arbitru și secretar al federației orășenești de fotbal”, rememorează Nisim Vaserman.

 

Până la începutul anilor ’60 Krasnoe Znamea a evoluat în campionatul Moldovei, dar fără strălucirea de altă dată (în 1954 și 1955 a încheiat competiția în imediata apropiere de podium, ocupând locul 4). Ceva mai bine au stat lucrurile în campionatul Chișinăului, „stegarilor” revenindu-le titlul din 1954 și 1956, iar în 1958 ei au încheiat întrecerea pe locul doi.

 

La mijlocul anilor ’60 la timona echipei s-a aflat Valentin Folomeev, cunoscut atacant al echipelor Spartak Minsk (cu care a câștigat medaliile de bronz ale campionatului URSS) și Burevestnik/Moldova Chișinău. Ulterior a fost antrenor la Vierul și Nistru Chișinău, Start Tiraspol, învrednicindu-se de titlul Antrenor emerit al RSS Moldovenești.

 

Echipa Krasnoe Znamea Chișinău, vicecampioana RSSM din 1953. Al patrulea din drepat, rândul de sus – antrenorul Mihail Vaserman. Poză din arhiva personală a lui Nisim Vaserman.