• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Dinamo Sîngerei

19 mar 2023 de Reporter FMF

Pe e-mailul FMF a venit un articol semnat de Oleg DROSU, fost component al formației Dinamo Sîngerei, în prezent antrenor la Atletico Bălți U19 (participantă în campionatul Moldovei, Divizia A), unde autorul povestește despre echipa la care a activat cândva.  

 

Sîngerei este un oraș situat în nordul R. Moldova, reședința raionului Sîngerei. Localitatea se află pe malul stâng al râului Ciulucul-Mare și pe automagistrala Chișinău – Cernăuți, la 114 km de capitala republicii și la 26 km de stația de cale ferată Bălți. La 7 aprilie 1965 capătă denumirea de Lazovsk, în numele revoluționarului Serghei Lazo. În anul 1990 revine la denumirea Sîngerei.

 

De-a lungul istoriei centrului raionului Sîngerei/Lazovsk, fotbalul a fost cel mai popular și cel mai iubit gen de sport. Istoria fotbalului raionului Sîngerei/Lazovsk cunoaște multe echipe puternice cu frumoase succese și performanțe. Sunt și formații care au o scurtă istorie de existență, dar care și-au lăsat amprenta și amintiri frumoase. Una dintre acestea este Dinamo Sîngerei.

 

Formația a fost creată în subordinea Comisariatului de Poliţie Sîngerei în anul 1990. Inițiatorul și inspiratorul formării echipei a fost comisarul adjunct pe urmărirea penală, colonelul de poliție Ivan Pavlovici Danilescu, un mare amator al fotbalului.

 

Lotul dinamoviștilor era compus în special din angajați ai organelor de drept din regiune: polițiști, pompieri ai instanței.  

 

În primul sezon, participând la campionatul raional echipa nu a evoluat foarte bine din cauza lipsei de experiență și lucrului în echipă (măiestrie, pricepere, etc.).  

 

Campionatul raionului Sîngerei este unicul din republică care nu și-a sistat niciodată activitatea în pofida timpurile grele prin care a trecut Moldova. A fost un campionat foarte puternic din punct de vedere al componenţilor echipelor, numărului formațiilor participante.  

 

 Dinamo Sîngerei în sezonul 1996. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Petru Lesnic, Vadim Spînu, Semion Rusu, Iurie Cerempei, Nicolai Demenciuc, Veaceslav Golban, Mihail Gadîrcă, Stepan Garbuz, Dumitru Neaga, Ivan Danileascu (antrenorul echipei). Rândul de jos: Oleg Gîrbu, Oleg Drosu, Vitalie Rusica, Aurel Patron, Evgheni Slobozean

 

La vremea respectivă printre participanți se numărau echipe cu tradiții precum: „Aist” Sîngerei, multiplă campioană și câștigătoare a Cupei raionului, „Kommunalnik” Sîngerei, „Haiduc” Sîngereii Noi, „Pișcevik” Țambula, „Remontnik” Grigorovca, „Atletic” Copăceni, „Steaua” Iezarenii Vechi, „Cristal” Biruința și alții. Fiecare dintre ele a fost o echipă originală, cu propriul stil de joc și în confruntările cu aceste formații Dinamo a căpătat experiență necesară, ceea ce a fost foarte util în sezoanele următoare.  

 

Dacă în primul sezon Dinamo a ocupat unul dintre locurile din partea de jos a clasamentului, atunci în sezonul următor a intrat deja în primele cinci din 15 participante. Ulterior, și-a îmbunătățit performanța în fiecare sezon. Meciurile derby dintre Dinamo și Aist, Dinamo și Kommunalnik adunau stadionul plin. Aceste partide erau așteptate de suporteri și apoi discutate îndelung între ei.

 

În 1994 dinamoviștii au urcat în premieră pe podiumul de premiere al campionatului raional. Ocupând locul trei ei au fost întrecuți doar de Aist și Kommunalnik.  

 

Doi ani consecutiv, în 1997 și 1998, Dinamo Sîngerei a devenit campioana Republicii Moldova în cadrul campionatului MAI la mini-fotbal.

 

În 1999 dinamoviștii au obținut cea mai bună performanță în campionatul raionului, clasându-se pe locul secund și pierzând titlul în fața lui Aist Sîngerei, care devenise între timp principala rivală. Din lotul echipei în acel sezon au făcut parte: portarul – Ion Bursuc, jucătorii de câmp – Grigorie Cebanu, Serghei Cebotari, Oleg Drosu, Igor Galeas, Oleg Gîrbu, Mihail Manițchi, Aurel Patron, Vitalie Rusica, Evgheni Slobozean, Ion Tofan.

 

Din păcate, anul 1999 a fost ultimul din scurta istorie a formației din Sîngerei. După reforma administrativ-teritorială echipa a fost mutată la Bălți unde s-au tranferat și patru jucători: Ion Tofan, Aurel Patron, Oleg Drosu și Vitalie Rusica. Cu toate acestea Dinamo și-a lăsat amprenta în istoria fotbalului din raionul Sîngerei. Și este foarte plăcut când microbiștii mai în vârstă și nu numai își amintesc că a existat o astfel de echipă, fotbaliștii căreia au practicat un fotbal frumos și plăcut ochiului, adunând mii de spectatori pe toate stadioanele raionului, oferindu-le clipe frumoase de neuitat.

 

De-a lungul anilor la Dinamo au evoluat jucători precum Dumitru Neaga și Oleg Drosu, componenți ai echipei Avangard Lazovsc care a devenit campioană a RSS Moldovenești în 1986, Ion Tofan și Aurel Patron, membri ai echipei Școlii Sportive de Tineret din Lazovsk, campioană a republicii printre școlile sportive în 1988, Dmitri Arabadji, Veaceslav Rusnac, Ruslan Pernai sau experimentatul portar Petru Lesnic. De asemenea, fotbaliști minunați precum Vitalie Rusica, Evgheni și Vadim Slobodzean, Igor Galias, Oleg Gîrbu, regretatul Stepan Garbuz, Veaceslav Golban, Victor Danilescu. Ce este deosebit de plăcut că toți vin de la școala locală de fotbal.

 

Autor: Oleg DROSU  

* * *

Dacă vrei ca istoria echipei tale să apară pe site-ul FMF, scrie-ne tot ce știi despre fotbalul din localitatea ta și trimite-ne poze pe adresa: presa@fmf.md.

 

Campioana și vicecampioana raionului Sîngerei din anul 1999. Fotbaliștii de la Aist sunt în tricouri de culoare albastră, cei de la Dinamo în tricouri roșii. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Grigorie Cebanu, Dorin Șușu, Alexandru Moraru, Ion Balan, Vadim Țațurin, Vitalie Bordieru, Valeriu Tofan, Mihail Manițchi, Mihail Cucoș, Victor Grăjdieru, Igor Lavrov, Ion Nasii, Valeri Harjevschi (arbitru), Serghei Solcanu, Mihail Grăjdieru, Vasile M. Cucoș (antrenorul echipei Aist), Mihail Spînu. Rândul de jos: Igor Galeas, Oleg Gîrbu, Vitalie Rusica, Evgheni Slobozean, Ion Bursuc, Serghei Cebotari, Ion Tofan, Aurel Patron, Oleg Drosu