• Fii alături de Echipa Țării

Frumoasele noastre duminici. Prut Leova

12 feb 2023 de Andrei Prodan

Leova este un oraș în sud-vestul Republicii Moldova, reședința raionului Leova, situat la circa 100 km de capitala Moldovei, pe malul stâng al râului Prut. Prin oraș trece traseul național Chișinău-Leova-Cahul. Are o populaţie de circa 8.000 de locuitori. Localitatea este atestată documentar la 13 martie 1489. Primeşte statut de oraş în anul 1940.

 

La începutul anilor ’80 cabinetul de miniștri al RSS Moldovenești a luat hotărârea de a crea în fiecare centru raoinal câte o echipă de fotbal care să participe în competițiile republicane. Astfel, în 1981 la Leova a luat ființă formația Zarea. Antrenor principal a fost numit Vasile Susan, absolvent al Tehnicumului republican de educație fizică din Chișinău, discipol al cunoscuților antrenori Efim Popandopulo și Veaceslav Chiricenco, fost la probe la echipa fanion a republicii, Nistru Chișinău.

 

În anii 1980-1981 evoluam la echipa Moldova Borosenii Noi. În 1981 am câștigat cupa și campionatul raionului Râșcani, precum și turneul republican dotat cu Cupa ziarului „Tinerimea Moldovei”. Sunt originar din Leova și conducerea raionului m-a invitat la baștină. Cu toate că aveam pe atunci doar 22 de ani am fost instalat la cârma echipei nou înființate”, povestește Vasile Susan, cel care cu timpul a devenit un simbol al fotbalului leovean, deoarece din 1981 și până în prezent se ocupă cu destinele fotbalului raional în calitate de fotbalist, antrenor sau conducător.

 

Din prima garnitură a echipei Zarea Leova, printre alții, au făcut parte portarul Iurie Grecea, fundașul Dumitru Canalî, mijlocașii Vasile Susan, Gheorghe Șarovici, Victor Toderici, atacanții Alexandru și Gheorghe Șișcov, Ion Trofim. Toți acești fotbaliști erau originari din localitățile raionului Leova.

 

În sezonul 1982 (se juca în sistem primăvara – toamna) Zarea s-a înscris în campionatul RSS Moldovenești, grupa a II-a, subgrupa 2 (al doilea eșalon valoric al fotbalului republican). Evoluția a fost destul de reușită pentru o debutantă: locul 5 din 8 participante cu următoarea linie de clasament: 14 jocuri, 5 victorii, 4 remize, 5 înfrîngeri, golaveraj 25-26, 14 puncte acumulate. În spatele leovenilor au încheiat competiția formații mult mai experimentate: Tehnicumul republican de educație fizică din Chișinău, Institutul Pedagogic din Chișinău și Pișcevik Căușeni.

 

În 1988 echipa a trecut sub tutela întreprinderii de construcții din Leova, schimbându-și numele în Constructorul. Sub această denumire la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90 formația a obținut cele mai mari succese din istoria fotbalului raional – medaliile de argint și de bronz ale campionatului Moldovei.

 

În 1990 Constructorul a devenit campioana Diviziei B (noua titulatură a ligii secunde) după o luptă strânsă cu Vilia Briceni și Rossia Sănătăuca, Florești. Cifrele campioanei: 23 meciuri, +15=3–5, golaveraj 82-38, puncte – 33. Astfel, echipa din Leova în premieră a primit dreptul să evolueze în elita fotbalului republican.

 

Mai mult, în sezonul de primăvară a anului 1991 „zidarii” au câștigat medaliile de bronz, încheind competiția în Divizia A pe locul 3 în spatele lui Cristalul Fălești (25 p.) și Dinamo Chișinău (24 p.) la egalitate de puncte cu Nistru Cioburciu, Slobozia (câte 21), dar cu un golaveraj mai bun: 40-19 față de 25-15.

 

Jucătorii şi conducătorii echipei CONSTRUCTORUL Leova, medaliaţi cu bronz şi argint în campionatul RSSM, anul 1991. În medalion, sus: Valeriu Parfeni (şeful echipei), Vasile Susan (antrenor principal). Jos: Alexandr Taiakin (căpitanul echipei), Vladimir Parfeni (maseur)

 

Următoarea ediție de campionat urma să se dispute în sistem toamna – primăvara, însă între timp Uniunea Sovietică s-a destrămat și FMF a luat hotărârea de a considera turneul republican încheiat după tur, doarece în primăvara anului 1992 urma să înceapă campionatul Moldovei independente. Campioană a fost declarată Speranța Nisporeni care a acumulat 20 de puncte, iar Constructorul Leova și Cristalul Fălești (ambele cu câte 19 puncte la activ) s-au învrednicit de medaliile de argint, respectiv de bronz.

 

A fost punctul de vârf al fotbalului leovean. Iată și componenții lotului Constructorului din acel an de pomină: Iurie Grecea și Alexandru Belov (portari), Alexandr Taiakin, Igor Celeadnic (tata fotbaliștilor din prezent Dumitru și Eugen Celeadnic), Ghenadie Umaneț, Anatol Beșliu, Veaceslav Constantinov și Serghei Vacarenco (fundași), Vasile Susan, Gheorghe Șarovici, Iurie Smedu, Dumitru Tiron, Veaceslav Kicikin, Igor Delibaltov (mijlocași), Ion Trofim, Vladimir Podlesnîi, Gheorghe Zacon (tata jucătorilor de astăzi Sergiu şi Andrei Zacon), Eduard Cebănică, Dumitru Sandu și Serghei Mihai (atacanți). Antrenor principal – Vasile Susan. Șef al echipei – Valeriu Parfeni.

 

Un aport esențial în ascensiunea echipe l-a avut Andrei Morneală, pe atunci vicepreședintele raionului Leova. Dumnealui a fost un adevărat promotor al fotbalului. Pe timpul când lucra la Briceni a înființat și susținut formația Vilia, una dintre cele mai bune din republică. Chiar și astăzi dl. Morneală când are posibilitate vine la stadion și asistă la meciurile echipei locale”, spune Vasile Susan.

 

Liderul și căpitanul echipei a fost regretatul Alexandr Taiakin. Originar din Aşgabat, Turkmenistan, el era discipolul cunoscutului antrenor Valeri Nepomniașcii, cel care a calificat naționala Camerunului în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 1990. Sașa s-a căsătorit cu o fată din orășelul Iargara și s-a stabilit la noi în raion. Era un fotbalist foarte talentat, nu întâmplător a jucat și pentru selecționata de juniori a Uniunii Sovietice, a fost maestru în sport din URSS. Cu toate că era destul de scund (măsura nu mai mult de 1,70 m) evolua pe post de fundaș central. Avea o tehică și o intuiție extraordinare. După încheierea carierei de fotbalist mulți ani a lucrat antrenor la Școla sportivă din Leova educând câteva generații de fotbaliști. În memoria lui Alexandr Taiakin la Leova s-au organizat deja 8 ediții ale turneului internațional la mini-fotbal rezervat veteranilor la care participă echipe din București, Chișinău, Leova și câte o formație din raion”, menționează Vasile Susan.

 

Astfel, în primăvara anului 1992 Constructorul Leova a devenit unul din cei 12 membri fondatori ai Superligii. La ediția inaugurală a campionatului național echipa din sudul Moldovei a evoluat modest, ocupând ultimul loc, după care a refuzat să joace și meciul de menținere/promovare cu reprezentanta Diviziei A, Nistru Cioburciu. În cele 22 de partide disputate „zidarii” au obținut doar două victorii, ambele pe teren propriu și cu același scor, 1-0, în disputele cu Dinamo-Codru Chișinău și Moldova Borosenii Noi. Cele mai severe înfrângeri le-a suferit în întâlnirile cu Constructorul Chișinău, 1-6, în deplasare, și cu Tiligul Tiraspol, 0-5, pe teren propriu.

 

Din lotul echipei au făcut parte: Iurie Smedu (20 meciuri disputate /1 gol marcat), Igor Celeadnic (19/0), Eduard Cebănică (18/0), Dumitru Sandu (18/6), Vasile Susan (18/0), Alexandr Taiakin (18/0), Ion Trofim (18/2), Ghenadie Umaneţ (17/0), Gheorghe Zacon (17/1), Anatol Beşliu (16/0), Alexandr Belov (15/0), Gheorghe Şarovici (15/0), Iurie Grecea (14/0), Veaceslav Kicikin (12/0), Vladimir Podlesnîi (12/1), Serghei Baicev (4/0), Veaceslav Constantinov (4/0), Serghei Mihai (4/0), Gabriel Rotaru (2/0), Dumitru Tiron (2/0), Vitalie Cravcenco (1/0).

 

Sezonul 1992/93 Constructorul Leova l-a început în Divizia A, dar a abandonat competiția după disputarea turului din cauza problemelor financiare.

 

În ediția 1994/95 în Divizia B și-a făcut apariția FC Leova. Chiar din start echipa a ocupat locul secund în seria Sud, fiind întrecută doar de Moldova Slobozia Mare, Cahul. Însă deja în 1998 s-a retras din competiție acuzând aceleași probleme de ordin financiar.

 

În 2010 pe firmamentul fotbalului moldovenesc a apărut Prut Leova. În decurs de 8 sezoane formația a jucat în Diviziile B (6 ediții) și A (în edițiile 2015/16 și 2016/17). Cea mai bună performanță, locul 2 și calificarea în Divizia A, a fost obținută în sezonul 2014/15. Atunci culorile clubului au fost apărate de portarii – Denis Constantinov, Nicolae Pistrui și Andrei Postică; jucătorii de câmp – Roman Macovei, Ion Guștiuc, Constantin Luchița, Alexandru Susan, Alexandru Ambrosi, Oliver Salagor, Iulian Dubceac, Mihail Ghecev, Igor Todorov, Andrei Strelciuc, Ruslan Diacenco, Romeo Iordăchescu, Nicolae Ivanciuc, Grigore Nicorici, Nicolae Toderici, Dumitru Ciobanu, Teodor Nuca, Oleg Stroi, Nicolae Scrob. Antrenor principal – Vasile Susan.

 

PRUT Leova, sezonul 2017. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Anatol Beşliu (antrenor), Dumitru Petică, Dumitru Arabadji, Roman Macovei, Alexandru Susan, Dumitru Ciobanu, Dmitri Ceban, Ion Guştiuc, David Askerov, Ruslan Diacenco, Gherghe Costin, Vasile Susan (antrenor principal). Rândul de jos: Alexandru Grosu, Nicolae Scrob, Vladimir Carp, Vladimir Jeleascov, Nicolae Guţanu, Ion Mahu, Marcel Chirilă

 

În prezent Prut Leova evoluează (și nu fără succes) doar în campionatele republicane de copii și juniori. Spre exemplu, anul trecut discipolii lui Vasile Susan au devenit campioni ai Moldovei U15 în Divizia B, regiunea Sud. În cele 20 de meciuri disputate leovenii au obținut 14 victorii, 2 meciuri au încheiat la egalitate și au suferit doar 4 înfrângeri, golaveraj 54-25, puncte – 44. A doua clasată, FS Iuppiter Cahul, a acumulat cu trei puncte mai puțin.

 

Dintre jucătorii crescuți de Vasile Susan să-i menționăm pe Vladimir Tanurcov (fost internațional, campion și deținător al Cupei Moldovei în componența Sheriff-ului), Ruslan Diacenco, Gheorghe Mîţă, Alexandru Tean (fost arbitru), Andrei Custurov, fraţii Sergiu şi Andrei Zacon, Marin Stoleru, Alexandru Susan, Igor Grecea (fost jucător la Speranța Nisporeni, care din 2010 evoluează în Italia), Mihail Ghecev (fost jucător la Sfântul Gheorghe, cu care a câștigat Cupa și Supercupa Moldovei în 2021, Petrocub și Sheriff, cu care a devenit campion și deținător al Cupei Moldovei în 2019), Cătălin Diacenco, etc.

* * *

Dacă vrei ca istoria echipei tale să apară pe site-ul FMF, scrie-ne tot ce știi despre fotbalul din localitatea ta și trimite-ne poze pe adresa: presa@fmf.md.

 

Echipa de juniori PRUT Leova, campioana Moldovei U15 Divizia B, regiunea Sud, sezonul 2021/22. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vasile Susan (antrenor), Laurenţiu Ciocan, Alexandru Antoniu, Efim Mocanu, Dorin Simcenco, Vladislav Merlan, Mădălin Boieşteanu, Daniel Petică, Ruslan Plopa (reprezentantul FMF). Rândul de jos: Adam Camal, Mihai Tiagor, Serghei Vinogradov, Daniel Colciu, Anatol Susanu, Gheorghe Revenco, Sergiu Gajim