• Fii alături de Echipa Țării

Concurs: ”Vreau să fiu în echipa tricolorului pentru că sunt patriot”

18 ian 2023 de Reporter FMF

Site-ul nostru continuă publicarea mesajelor pe tema ”De ce vreau să joc la echipa Națională”, din cadrul concursului inițiat de FMF la finele anului 2022. Pentru astăzi am selectat câteva mesaje, care au fost incluse în cursa pentru premiile FMF.

 

Vlad Pînzari: ”De aproape un an fac parte dintr-o echipă de fotbal pentru copii – EFA Visoca JUNIOR, în grupa U11. La puțin timp de la primele antrenamente viața mea s-a schimbat radical, pentru că zi de zi sunt tentat să fac activități fizice pentru a-mi spori rezistența și abilitățile de prindere și aruncare a mingii, pentru că sunt portar și îmi place asta la nebunie. În general iubesc fotbalul, fiindcă datorită lui mi-am făcut prieteni noi, am devenit mai responsabil și punctual (asta a recunoscut-o chiar mama, care mereu îmi spunea să fac temele la timp și să fiu mai organizat), am vizitat mai multe orașe și localități din regiunea de nord și centru a țării noastre, am plâns de multe ori la înfrângeri și am sărit în sus de bucurie la câteva victorii pe care le-am obținut. Dar suntem abia la început de cale, ne spun mereu antrenorii și ne încurajează părinții. Datoria noastră este să muncim zi de zi pentru a obține pe viitor performanțe.

Am urmărit cu mult interes Campionatul Mondial de Fotbal. Am avut emoții pentru cei mai buni actori din lumea fotbalului, dar atenția mea se îndreaptă spre munca portarului, deoarece un portar bun face cât o jumătate de echipă. Atât de mult îmi doresc ca peste ani Echipa Națională de Fotbal a Moldovei să ajungă la Campionatul Mondial, iar portarul echipei să fiu eu – cel care va apăra poarta cu toată ființa, purtând cu mândrie și recunoștință tricoul Moldovei. Am timp suficient, pentru că abia peste opt ani voi atinge vârsta majoratului, iar până atunci voi munci cu dedicație ca visul meu cel mare să devină realitate peste ani, pentru că fotbalul e pasiunea mea.”

 

Mihaela Ignat: ”Sportul este vital în viața omului. Acesta este singurul mod prin care poți fi cu adevărat sănătos, mai ales în combinație cu o alimentație și alte obiceiuri sănătoase. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce este important sau la ce ajută sportul, vei afla beneficiile fizice, dar și psihice ale acestuia. Indiferent de vârstă, activitatea fizică este necesară pentru sănătate, așa că iată care este importanța sportului la orice vârstă și ce beneficii fizice derivă de aici.

Importanța sportului în viața copiilor: întărește mușchii și oasele, dezvoltă flexibilitatea, echilibrul și rezistența, formează postura corectă și creșterea imunității;
Rolul sportului în viața adolescenților: modelează și menținere corpul, arde grăsimile, dezvoltă armonios aparatului locomotor, îmbunătățește circulația sangvină, menține puterea mușchilor și oaselor;
De ce este bun sportul pentru vârstnici: menține sau redă mobilitatea oaselor, întărește mușchii, îmbunătățește circulația sângelui și respirația, menține fermitatea pielii, elimină grăsimea.
Pe lângă aceste beneficii fizice, există și o serie de avantaje psihice care provin din practicarea sportului în viața de zi cu zi: dezvoltarea abilității de concentrare; creșterea abilității de lucru în echipă; tratează stările negative ale psihicului, cum ar fi anxietatea și depresia; dezvoltarea spiritului de fair play; creșterea încrederii de sine; dezvoltarea abilităților sociale; dezvoltarea capacității de auto-disciplinare; formează motivația, ambiția și angajamentului pe termen lung; creșterea abilităților competitive; formarea abilității de a accepta victoria sau înfrângerea.
Așa cum ai văzut, importanța sportului în viața tinerilor și a celor în vârstă este incontestabilă. Din păcate, multe persoane uită de acest lucru și nu beneficiază de toate avantajele pe care activitatea fizică le poate aduce. De aceea este important să începi practicarea unui sport ACUM.

Aș dori să joc în tricoul Moldovei deoarece îmi iubesc țara , iubesc tot ce se află în țara mea.”

 

Vlad Gaivas: ”Bună ziua. Aș vrea să fiu în echipa tricolorului pentru că sunt patriot. Vreau să mai spun că dacă voi fi cel mai bun fotbalist aș vrea ca toate țările să vorbească despre țara mea natală și minunată.”

 

Milana Popov (clasa a 6-a, Gimnaziul Grigore Vieru, Edineț): ”Eu aș vrea să joc în echipa națională pentru a demonstra că sunt mândră să fiu moldoveancă! Când participi la ceva de genul național ți se umple sufletul de emoții, pentru că de tine depinde toată țara și tu din tot sufletul te strădui, îți dai tot efortul ca toți în lume să privească la culorile de pe drapelul tău! Acesta este visul meu: sa joc în echipa națională și cred că este visul tuturor copiilor, chiar și adulții fiind cândva copii au visat să ajungă la acest nivel. Unii poate au ajuns, alții nu au avut așa succes! Dar chiar dacă nu li sa îndeplinit visul, ei oricum în adâncul sufletului mai trag nădejde pentru că nădejdea nu ne părăsește niciodată! Deci să faci parte din echipa națională și să prezinți țara ta la un nivel național și internațional este o dorință, un vis care poate deveni realitate sau nu, dar oricum ținem pumnii pentru țara noastră și suntem mândri ca ne-am născut pe acest plai!

Echipa naționala
Ca mândria noastră natală
Dorința de a juca
Ca mândria de a câștiga
Intrăm la Națională
Pentru a demonstra slava noastră
Fotbal, baschet sau volei
Noi vom fi mândri de ei
Ținem pumnii și visăm
Ca să ne alăturăm de ei!”

 

Denis Țurcan: ”Mă numesc Denis, am 10 ani, sunt fotbalist de la 4 ani, sub numărul 29. Sunt atacant și îmi place să dau multe goluri, de aceea am acasă multe medalii și cupe. Cu ardoare vreau să ajung în echipa Națională a Moldovei!

Trăiască FMF că noi suntem o forță 

Să fim înscriși ca marii campioni!

Tricolorul ne adună iarăși pe teren 

Tineri iuți, ambițioși, atacăm balonul. 

Ca Naționala Moldovei să fim noi mari învingători!

Arbitrul fluieră din nou 

Iar adversarul tremură de frică 

Patria Moldova e cu noi

Adversarul nu o să ne învingă!

Suporterii ne încurajează cu mii de aplauze și zgomot 

Iar noi le oferim multe victorii și zâmbete în hohot.”