• Fii alături de Echipa Țării

In memoriam. Nicolai Tabaciuc

08 ian 2023 de Reporter FMF

Renumitul fotbalist și antrenor Nicolai Tabaciuc ar fi împlinit astăzi 75 de ani. Fostul jucător al echipei Nistru Chișinău, antrenor emerit al Republicii Moldova s-a stins pe 13 noiembrie 2000. În fiecare an, pe 8 ianuarie, veteranii fotbalului moldovenesc organizează un meci amical pentru a-l omagia pe fostul mare jucător și antrenor moldovean.

 

A început să joace fotbal în orașul natal, Bălţi, sub îndrumarea lui Petru Jucovschi. În 1966 a debutat pentru selecţionata de juniori a RSSM la turneul unional „Nadejda”. Pe 3 septembrie 1966, la Liubertsy, regiunea Moscova, a intrat pe teren cu numărul 8 pe tricou în meciul cu formaţia Federaţiei Ruse, pierdut la limită cu 1-0. Peste cinci zile, la Chişinău, a fost convocat şi pentru meciul revanşă, scor 1-0 pentru Moldova. A jucat alături de Stroganov, Sulzin și Pogorelov.

 

A debutat în fotbalul mare pe 22 aprilie 1967 în oraşul natal la meciul Codru Bălţi – Dnestr Tiraspol, scor 1-0, arbitrat de regretatul Ilie Catînsus, iar peste două luni a înscris şi primul gol pentru formaţia bălţeană.

 

Tânărul fotbalist a jucat 3 ani la formaţiile din capitala nordului, Codru, Stroindustria și Pișcevik, în campionatul URSS, liga 3, pe post de mijlocaş şi uneori chiar de atacant.

 

A făcut armata la SKA Odesa, unde a jucat două sezone. Pe 23 aprilie 1970 a susţinut primul meci pentru formaţia din Odesa, în Cupa URSS. Tabaciuc l-a înlocuit pe Nicolai Mihailov în minutul 46 al partidei pierdute cu 1-0 în fața lui Lokomotiv Kherson.

 

Se întoarce acasă, dar oraşul Bălţi nu mai avea echipă în campionatul unional, astfel încât a dat curs ofertei venite de la Nistru Chişinău. Aici prinde lotul de bază, jucând mai mult retras, în defensivă.

 

A debutat la Nistru în anul 1972, înr-un meci de cupă cu Pamir Dușanbe. A fost o partidă cu ghinion pentru Tabaciuc, el înscriind în propria poartă, iar formația chișinăuiană a cedat cu 2-1. A înscris și pe 8 august, la Yaroslavl, dar deja în poarta echipei Șinnik, într-un meci care s-a terminat la egalitate, 1-1. A mai înscris o dată la Frunze, în poarta echipei Alga, dar Nistru a cedat cu 5-1.

 

În sezonul următor, 1973, când Nistru a terminat pe locul 2 și a promovat în liga superioară, Nicolai a marcat trei goluri şi din nou în returul campionatului, în poarta acelorași echipe - Șinnik şi Alga.

 

În 1974 Nistru a evoluat în prima divizie, iar Nicolai a nimerit în vizorul antrenorilor selecţionatei URSS, dar nu a mai apucat să joace nici o partidă. În schimb, în elita fotbalului, a înscris în poarta lui Ararat Erevan şi Cernomoreţ Odesa.

 

Din 1972 până în 1977 a jucat pentru Nistru în 189 de meciuri și a marcat 11 goluri. De două ori a fost desemnat cel mai bun jucător al clubului chișinăuian.

 

S-a transferat în anul 1978 la Podolie Hmelnițki, un club ucrainean din divizia a treia. Aici a jucat trei sezoane, bifând peste 100 de meciuri, în care a marcat 19 goluri. Apoi s-a întors la Chişinău.

 

După terminarea carierei de jucător a devenit arbitru. A arbitrat meciuri din Campionatul RSSM.

 

Apoi a lucrat ca antrenor. A antrenat micii fotbaliști de la școala de fotbal Nistru din capitală. Printre discipolii săi se numără şi jucători care au jucat la naţionala Moldovei: Iurie Miterev, Boris Cebotari, Denis Romanenco, Alexandru Scrupschi, Denis Calincov, Denis Crasilevschi și Serghei Cozlov, care au jucat și pentru selecționata de juniori a URSS.

 

S-a stins din viață la 52 de ani, la Chișinău.

 

Fragment din cartea ”110 Legende ale fotbalului moldovenesc”, de Valentin Iacovlev