• Fii alături de Echipa Țării

Campionatul Mondial. Retrospectiva Mondialelor. Brazilia 2014

29 noi 2022 de Reporter FMF

Cele 64 de partide desfăşurate între cele 32 de echipe (din 5 confederaţii) au fost găzduite de 12 stadioane: Maracana din Rio de Janeiro (71.159 locuri), Arena din Sao Paulo (59.955 locuri), Mineirao din Belo Horizonte (56.091 locuri), Estadio Nacional din Brasilia (65.702 locuri), Arena Castelao din Fortalezza (57.747 locuri), Arena Fonte Nova din Salvador (53.700 locuri), Estadio Beira-Rio din Porto Alegre (42.153 locuri), Arena Pernambuco din Recife (40.604 locuri), Arena da Amazonia din Manaus (39.573 locuri), Arena Pantanal din Cuiaba (39.553 locuri), Arena das Dunas din Natal (39.304 locuri), Arena da Baixada din Curitiba (37.634 locuri).

 

Au fost marcate în total 171 de goluri cu o medie de 2.67 goluri pe meci. La turneul final din Brazilia au asistat 3.429.873 spectatori, o medie de 53.592 spectatori pe meci.

 

A fost prima ediţie a Cupei Mondiale în care a fost utilizată tehnologia video pentru a stabili dacă mingea a depăşit linia porţii sau pentru indicarea loviturilor de colţ sau a aruncărilor de la margine. A fost folosit, deopotrivă, pentru prima dată marcajul cu spray special pentru indicarea locului de aşezare a zidului format din jucători sau pentru o precisă amplasare a balonului la executarea unei lovituri. Găzduirea ediţiei 2014 în Brazilia aducea pentru a doua oară Cupa Mondială FIFA în această ţară, după ediţia din anul 1950, şi pentru a cincea oară când a fost organizată în America de Sud. Decizia de organizare a acestei ediţii de Brazilia a fost anunţată în 30 octombrie 2007 de către organismul dedicat al FIFA. Această ediţie a fost foarte apreciată la nivel mondial de iubitorii fotbalului.

 

Bosnia şi Herţegovina a fost singura echipă naţională debutantă la această ediţie a turneului final al Cupei Mondiale. Pe durata competiţiei peste 1 milion de vizitatori din 202 ţări au venit în Brazilia pentru Cupa Mondială. Pentru faza grupelor s-au calificat toate câştigătoarele precedente ale Cupei Mondiale: Anglia, Argentina, Brazilia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Uruguay. Nici la această ediţie nu au lipsit surprizele: Spania, deţinătoarea titlului mondial, nu a reuşit să treacă de faza grupelor, contraperformanţă similară care a marcat şi echipele naţionale ale Angliei şi Italiei, iar ţara gazdă şi fostă campioană mondială Brazilia a fost eliminată în semifinale de Germania cu un scor neaşteptat pentru o asemenea fază a unui turneu final.

 

Din zona Asia s-au calificat Australia, Coreea de Sud, Iran, Japonia. Din Africa au mers în Brazilia la turneul final Algeria, Camerun, Ghana, Cote d'Ivoire, Ghana şi Nigeria, iar din America de Sud: Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Uruguay. Echipele calificate din America Centrală şi de Nord au fost Costa Rica, Honduras, Mexic şi SUA. Cele mai multe echipe care au confirmat participarea au reprezentat Europa: Anglia, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Rusia, Spania.

 

O secvență de la meciul Argentina - Belgia (1-0)

 

Grupa A a fost câştigată de o echipă din America de Sud, Brazilia pe prima poziţie, urmată de Mexic, ambele cu 7 puncte. Olanda cu 9 puncte a câştigat Grupa B, iar reprezentativa Chile a încheiat pe locul secund cu 6 puncte. În Grupa C, Columbia (9 puncte) a ocupat prima poziţie, iar Grecia (4 puncte) a mers în optimi de pe locul secund. Costa Rica (7 puncte) şi Uruguay (6 puncte) au ocupat, în ordine, primele două locuri destinate calificării în faza optimilor. Franţa a câştigat Grupa E cu 7 puncte, iar Elveţia cu 6 puncte a mers de asemenea în optimi. În Grupa F, Argentina lui Lionel Messi a mers în optimi cu maximum de puncte (9) şi Nigeria de pe locul secund cu 4 puncte. Germania (7 puncte) a încheiat pe primul loc în Grupa G, iar echipa Statelor Unite (4 puncte) a mers în faza optimilor de pe locul secund. Belgia cu maximum de puncte (9) a câştigat Grupa H, iar Algeria a ocupat locul secund cu 4 puncte.

 

În optimile de finală, Brazilia a întrecut, la penalty-uri, Chile cu scorul final 3-2. Columbia a învins Uruguay cu 2-0, Olanda a trecut de Mexic (2-1), Costa Rica a depăşit la penalty-uri reprezentativa Greciei (5-3). Franţa a învins Nigeria (2-0), Germania a întrecut Algeria, după prelungiri, cu 2-1. Argentina a învins, similar, având nevoie de timp suplimentar, cu scor italian (1-0), echipa naţională a Elveţiei. Belgia a avut nevoie de mai mult de 90 de minute regulamentare să treacă de echipa SUA cu scorul 2-1 după prelungiri.

 

Brazilia a fost învinsă cu 7-1 de Germania

 

Două meciuri din sferturile de finală s-au încheiat cu acelaşi scor (1-0), Argentina depăşind Belgia şi Germania echipa Franţei. Într-un duel sud-american Brazilia a învins cu 2-1 Columbia, iar Olanda a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de Costa Rica (4-3).

 

În prima semifinală a turneului final, ţara gazdă Brazilia, chiar în faţa propriilor suporteri, a încasat un scor neverosimil, 7-1 pentru Germania. În celălalt meci din semifinale, Argentina lui Lionel Messi, considerat de presa de specialitate drept cel mai în măsură să-i succeadă lui Diego Maradona în fotbalul argentinian, a învins Olanda la penalty-uri (4-2). Olanda a câştigat finala mică a turneului din Brazilia, învingând naţionala Selecao cu 3-0.

 

Marea finală, disputată la 13 iulie 2014, pe Estadio do Maracana, a adus un nou titlu de campioană mondială Germaniei, învingătoare cu scorul de 1-0, prin golul marcat în minutul 112 al prelungirilor de jucătorul lui Bayern Munchen, Mario Goetze, în defavoarea Argentinei. Naţionala Germaniei se alătura prin acest succes Italiei cu patru titluri mondiale deţinute.

 

 

Argentinianul Lionel Messi (foto) a fost recompensat cu Balonul de Aur pentru cel mai bun jucător al turneului, atacantul columbian James Rodriguez a primit Gheata de aur pentru cel mai bun marcator, mijlocaşul francez Paul Pogba a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al ediţiei Cupei Mondiale din Brazilia, Manuel Neuer a fost declarat cel mai bun portar, iar trofeul FIFA Fair Play a fost acordat echipei naţionale a Columbiei.

 

Șapte povești după Brazilia – Germania 1-7. Cum s-a schimbat fotbalul după cel mai mare șoc din istoria Cupelor Mondiale

 

Meciul a adus multe premiere în istoria competiției, negative pentru sud-americani și pozitive pentru europeni.

 

Imaginile cu nemții bucurându-se în fața unui stadion în lacrimi nu vor putea fi șterse de pe retina unui microbist. Twitter-ul bombarda cu informații și statistici live chiar în timpul „măcelului”. Cele mai importante șapte povești ale acestui meci le puteți citi mai jos, într-o ordine oarecare. Nu de alta, dar e greu de sortat altfel. 

 

1. Klose a devenit cel mai bun marcator din istoria CM

Golul doi al germanilor a fost înscris de fotbalistul de 36 de ani, Miroslav Klose. Ce e atât de special la un vârf de atac care nu a impresionat niciodată prin spectaculozitatea execuțiilor? Ei bine, cu această reușită a devenit cel mai bun marcator din istoria CM, cu 16 goluri. 
 

 

2. Este cea mai dureroasă înfrângere din istoria Braziliei

Până la meciul de aseară, brazilienii țineau minte un meci foarte important. Finala pierdută pe Maracana de Selecao în fața Uruguayului (1-2). Totuși, cea mai usturătoare era tot în fața vecinilor, 0-6, în 1920. Recordul a fost bătut la acest campionat, când Brazilia a pierdut în semifinală, 1-7, contra Germaniei.

 

3. „Revoluții” în trei mari orașe

Așa cum era de așteptat, înfrângerea umilitoare în fața Germaniei a produs o uriașă supărare în jurul suporterilor. Deși mulți au părăsit stadionul la pauză, nervii s-au consumat pe străzile marilor orașe. Îl Salvador, Belo Horizonte și Rio de Janeiro, sute de mii de fani au ieșit în stradă pentru a-și vărsa supărarea după eliminarea din competiție.

 

 

4. Record de postări pe twitter

Campionatul Mondial a fost un eveniment care s-a trăit foarte intens pe rețelele de socializare. Twitter a resimțit din plin acest lucru. Brazilia – Germania a fost cel mai comentat meci din istoria rețelei de socializare, punctul culminant fiind la golul cinci al nemților, cel marcat de Khedira. Rapoartele indică faptul că au existat 580.166 de postări în minutul de după marcarea golului.

 

5. Dublă în 69 de secunde

Miroslav Klose nu este singurul german care a stabilit un record personal la acest meci. Mijlocașul Tony Kroos a reușit o dublă în fața Braziliei, dar nu acest fapt impresionează, ci faptul că cele două goluri au fost marcate la o distanță de 69 de secunde. 

 

6. „Viralele” au umplut internetul

Meciul a fost o adevărată sursă de inspirație pentru creatorii de glume. Cele șapte goluri primite de brazilieni au dat idei unor oameni, care au smuls zâmbete cu fel și fel de poze haioase. 

 

7. Presa din Argentina a măturat cu naționala Braziliei

Glumele au curs și în redacțiile de sport, nu doar printre pasionații fotbalului. Jurnaliștii de la Ole au avut un mod inedit de a sublinia momentul în care țara rivală, Brazilia, este umilită la un Campionat Mondial organizat chiar la ei acasă. Aceștia au ales să pună titlu pe site o scandare venită chiar din mijlocul galeriei albiceleștilor: „Decime que te siente” (n.r – Spune-mi ce simți).

 

 

Statistica Campionatului Mondial din 2014 o găsiți AICI.

 

Sursă: Eurosport.ro, PRO SPORT