• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Andrian Sosnovschi - 45! Citește povestea lui

13 iun 2022 de Reporter FMF

Selecționerul naționalei de juniori U17 a Moldovei, fostul jucător al Naționalei Moldovei (16 meciuri), dublul deținător al Cupei Moldovei, câștigătorul Supercupei, Andrian Sosnovschi împlinește astăzi frumoasa vârstă de 45 de ani!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi și succese!

 

În această zi deosebită vă mulțumim că sunteți alături de fotbalul moldovenesc și ne ajutați să îl promovăm și să-l dezvoltăm. 

 

La mulți ani, Andrian!

 

Andrian Sosnovschi s-a născut pe 13 iunie 1977 la Chișinău.

 

Primul antrenor i-a fost Vladimir Gosperschi, care antrena formaţia TiT.

 

În noiembrie 1992, naționala U15 a Moldovei a participat la un turneu internațional din St.Petersburg. Printre cei 16 fotbaliști convocați era și Andrian Sosnovschi. Tricolorii mici au câștigat turneul, reușind să învingă cele patru adversare și să aducă trofeul la Chișinău. În defensiva noastră se evidenția tânărul Sosnovschi. Peste puțin timp reprezentativa noastră a fost invitată la un alt turneu internațional, de data aceasta în Franța, la Centenarul clubului Olimpique Lyon. Juniorii moldoveni au câștigat toate cele 5 meciuri și au cucerit trofeul principal, iar Andrian a fost desemnat cel mai bun fundaș al competiției. Ba mai mult, el a înscris, în semifinale, golul cu numărul doi în poarta gazdelor – Lyon, în victoria cu 3-1. Pentru tricolori la acel turneu au jucat Serghei Epureanu, Iulian Bursuc, Vadim Boreț, Gheorghe Stratulat, viitorii jucători ai naționalei Moldovei.

 

Peste puțin timp Sosnovschi s-a transferat la Codru Călărași. Pe 12 martie 1994, a debutat în Divizia Naţională: antrenorul Alexandru Maţiura l-a trimis pe teren în minutul 73 al meciului Codru Călăraşi - Torentul Chişinău, în locul lui Gheorghe Malinovschi. Tânărul fundaș de doar 17 ani confirmă cu un joc bun și devine titular la clubul călărășean.

 

În anul 1996 s-a transferat la Zimbru Chişinău, iar pe 30 martie a îmbrăcat prima dată tricoul formaţiei chişinăuiene, în victoria cu 3-0 în fața lui MHM-93. La al patrulea meci pentru Zimbru, pe 18 mai, a înscris primul gol în Divizia Naţională, la meciul cu Bugeac, scor 4-0. Cu Zimbru a devenit campion (1996), vicecampion și a câștigat Cupa Moldovei (1997).

 

În anul 1994 a fost convocat la echipa naţională de tineret, iar din 1998 îmbracă tricoul selecționatei Moldovei. La U21 a debutat pe 11 octombrie 1994, în meciul victorios cu formația din Țara Galilor (1-0), iar Sosnovschi a intrat pe teren în minutul 82, în locul lui Anatolie Luchiancicov. În cele 14 partide jucate pentru U21 a înscris un gol, în poarta Poloniei, la Chorzow, când tineretul nostru a învins cu 3-1.

 

La naționala Moldovei a adunat 16 partide.

 

Talentatul jucător a fost observat de scouții lui Dinamo Kiev şi în 1997 se transferă la formația ucraineană. N-a apucat să joace în prima divizie a Ucrainei, doar la formaţia a doua şi a treia a clubului dinamovist.

 

Peste doi ani s-a transferat la Spartak Moscova, unde a jucat doar la formaţia secundă. În același an, 1999, ajunge la nou promovata Saturn Ramenskoe și aici va petrece poate cele mai frumoase clipe din cariera sa de fotbalist. A debutat pentru Saturn pe 7 iulie 1999, în meciul cu Torpedo Moscova, când a marcat un gol, în minutul 30. Pe 15 martie 2003, la Sankt-Petersburg, a jucat ultima dată pentru Saturn, adunând în total 91 de partide și 2 goluri.

 

În anul 1999 se clasează pe poziţia a 11-a în topul celor mai buni fotbalişti moldoveni, iar în 2000 urcă în TOP 3. În anul 2010 a ocupat locul 3 în topul „Cel mai bun fundaş” din Moldova.

 

În continuare a mai jucat la Cernomoreț Novorosiisk (Rusia), Kairat Alma-Ata (Kazahstan), Dacia Chișinău, SKA-Energiya Habarovsk, Torpedo Moscova (ambele, Rusia), Olimpia Bălți, Zimbru și Milsami Orhei.

 

A fost căpitanul formației orheiene, cu care a cucerit Cupa și Supercupa Modovei (2012).

 

După încheierea carierei de fotbalist a fost numit antrenor secund la Milsami, iar în perioada 2016-2017 a fost antrenor principal. A fost desemnat cel mai bun antrenor moldovean al anului 2016. În 2017 a obținut cu Milsami medaliile de bronz ale campionatului naţional. În anul 2018 a antrenat formația kazahă Atyrau.

 

Începând cu 28 ianuarie 2022 este antrenor principal al selecţionatei U17 a Moldovei.

 

Fragment din cartea ”110 Legende ale fotbalului moldovenesc”, de Valentin Iacovlev